Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

0

Μια επανόρθωση
Στο προχθεσινό φύλλο της εφημερίδας γράψαμε σχετικά με μια καταγγελία από Ξανθιώτη πολίτη ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας ενός αρνητικού γεγονότος από υπάλληλο του δασαρχείου Σταυρουπόλεως. Πρόκειται για τον Κοντογιαννίδη Χαρ. του Δημητρίου κι όχι Καραγιαννίδη Χαρ. όπως από παραδρομή εγράφη.
Γ.Δ.


Ανεπιθύμητος δήμαρχος!
Η περίπτωση Ψινάκη που εξαφανίστηκε τις πρώτες ήμερες της τραγωδίας (γιατί κάπου ήταν), που δήλωσε πως κάηκε το σπίτι του (που όμως δεν κάηκε) και που ακόμα και να ήθελε, είναι εντελώς ανίκανος να διαχειριστεί ένα τέτοιο πρόβλημα (γιατί δεν έχει τις γνώσεις και την εμπειρία), αποτελεί ένα μικρό κομμάτι από το παζλ ενός μεγάλου προβλήματος αυτής της χώρας…
ΣΣ: Την παραίτηση του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη ζητούν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, εν μέσω σφοδρών επικρίσεων απ’ την τοπική κοινωνία για τις φονικές πυρκαγιές. Την Παρασκευή 3 Αυγούστου θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να εγκριθεί σχετικό ψήφισμα, στο οποίο ο δήμαρχος Μαραθώνα χαρακτηρίζεται «ανεπιθύμητος και άκρως επικίνδυνος». Το ψήφισμα αυτό φέρει την υπογραφή 25 απ’ τους συνολικά 32 -αυτή τη στιγμή- δημοτικούς συμβούλους.
Γ.Π.


Το φαινόμενο Ψινάκη
Πολλοί θεώρησαν πως την χρεωκοπία των επαγγελματιών της πολιτικής ως τότε (κλασσικών βλαχοδήμαρχων) έπρεπε να την διαχειριστούν και διαδεχτούν πρόσωπα στυλ Ψινάκη. Δεν είχαν καν αποχέτευση στον Μαραθώνα αλλά έβρισκαν ελκυστικές τις υποσχέσεις του ότι θα τους  φέρει πλούσιους πελάτες απ’  όλο τον κόσμο.
Και σ’ αυτό βοήθησαν και δημοσιογράφοι που “νομιμοποίησαν” στην… πολιτική πρόσωπα σαν τον Ψινάκη. Όχι μόνο αυτοί, χιλιάδες πολίτες είδαν στο πρόσωπο του πλούσιου μάνατζερ που έλεγε χαριτωμένες ατάκες στην τηλεόραση αυτόν που θα τους λύσει τα προβλήματα. Αποτέλεσμα; Σχεδόν τίποτε. Και πάντοτε άφαντος βέβαια ο δήμαρχος –Ψινάκης των λόγων και μόνον. Συνηθίζουν οι Έλληνες σ’ αυτά τα λάθη. Τους αρέσουν τα λόγια, τα ψέματα, οι μπούρδες. Τα χάφτουν αμάσητα και ψηφίζουν τον ψεύτη και τον πολυλογά υποψήφιο, κι όχι αυτόν που έχει πρόγραμμα, ιδέες, προτάσεις.
Παραδείγματα πολλά πανελλαδικά αλλά κι εδώ σ’ εμάς. Όχι στο επίπεδο Ψινάκη ευτυχώς, αλλά σε όλα τ’ άλλα.
Γ.Δ.


Εκπλήξεις
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα έχουμε αρκετές εκπλήξεις. Εκπλήξεις σε επίπεδο συνδυασμών αλλά και προσώπων.
Η επιφάνεια του νερού μπορεί να δείχνει ελαφρώς κυματισμένη, όμως από κάτω υπάρχουν ρεύματα που κάποια στιγμή θα βγουν προς τα πάνω με έντονο κυματισμό.
Παράλληλα, κι αυτό είναι σημαντικό, υπάρχει έντονος προβληματισμός από πρόσωπα να μη στηρίξουν  εκ νέου τις παλιές επιλογές τους διότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους εξέθεσαν. Έτσι, αναπόφευκτη θεωρείται πλέον η επιλογή νέων μετά από διαβούλευση και αξιολόγηση.
Επί του  θέματος περισσότερα προσεχώς. Πάντως ο προβληματισμός άρχισε.
Γ.Δ.


Και πλαστογραφίες!
Μετά το θρήνο και το πένθος για την τραγωδία στο Μάτι, έρχεται η ώρα της απόδοσης ευθυνών, πολιτικών και ποινικών. Τις πολιτικές ευθύνες τις έχουν ήδη καταλογίσει οι πολίτες σε όσους τους αναλογούν και θα τις αποδώσουν όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Υπάρχουν όμως και ποινικές ευθύνες, τις οποίες διερευνά η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Βαρβάρα Γνεσούλη. Η εισαγγελέας λοιπόν έχει καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν. Υπάρχει όμως, σύμφωνα με καταγγελία του δήμαρχου Ραφήνας, του κ. Μπουρνούς, προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της Περιφέρειας Αττικής με τη χρήση και πλαστών εγγράφων!
Καταγγέλλει λοιπόν ο δήμαρχος ότι περιφερειακή σύμβουλος πολιτικής προστασίας πλαστογράφησε έγγραφο, με το οποίο φαίνεται ότι συγκλήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή αστυνομικών, πυροσβεστών στελεχών της περιφέρειας, στην οποία συμμετείχε υποτίθεται και ο δήμαρχος, ενώ ο ίδιος λέει ότι ποτέ δεν συμμετείχε σε τέτοια σύσκεψη, ούτε και του δόθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης.
Τις πρώτες ώρες της καταστροφής οι υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας Αττικής είχαν ισχυριστεί ότι δόθηκε προφορική εντολή για εκκένωση, όταν όμως πληροφορήθηκαν ότι ο νόμος προβλέπει ρητά ότι η εντολή αυτή θα πρέπει να είναι γραπτή, παρουσίασαν αυτό το πλαστό έγγραφο για να δείξουν ότι όντως έδωσαν εντολή εκκένωσης.
Δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Την ανικανότητά τους, την αναλγησία τους ή το θράσος τους! Ας ελπίσουμε ότι η εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση, θα βρει την άκρη και θα τιμωρηθούν και ποινικά οι υπεύθυνοι της ασύλληπτης αυτής τραγωδίας με τους 91 έως τώρα νεκρούς και τους 25 αγνοούμενους…


Σωστή πρωτοβουλία του Δήμου Αβδήρων
Οφειλόμενη δημόσια επιβράβευση του Δήμου Αβδήρων για τη συμμετοχή του στην Έκθεση «Η Ελλάδα στο πιάτο σας». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία συμμετοχής του δήμου με περίπτερο στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στόχος του δήμου είναι να προσκαλέσει όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή και την επεξεργασία αγροτικών και παραδοσιακών  προϊόντων, εντός των διοικητικών ορίων του, που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο περίπτερο δομής του Δήμου Αβδήρων, αποστέλλοντας στο info@avdera.gr μέχρι Πέμπτη 16-08-2018 τα στοιχεία τους και τα προϊόντα που θα εκθέσουν, περιλαμβάνοντας μία σύντομη περιγραφή αυτών. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο περίπτερο δομής του Δήμου Αβδήρων είναι δωρεάν. Η κάθε επιχείριση θα πρέπει να μεριμνήσει για τη μεταφορά και τοποθέτηση των προϊόντων της στο περίπτερο δομής του Δήμου Αβδήρων, ενώ αν το επιθυμεί, είναι δυνατό να παρίσταται εκπρόσωπος της επιχείρησης στο περίπτερο δομής του Δήμου Αβδήρων για την προώθηση των προϊόντων της.
Υπενθυμίζεται ότι το 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018 στο Περίπτερο 7 στη ΔΕΘ.
Γ.Δ.


Τουαλέτες κλειστές και ανοιχτές

Δύο μέτρα και σταθμά στα δύο κτίρια του ΙΚΑ Ξάνθης. Μας το ανέφεραν συμπολίτες που ως ασφαλισμένοι του Ιδρύματος πηγαίνουν εκεί για την εξυπηρέτησή τους. οι περισσότεροι δε ηλικιωμένοι και οπωσδήποτε με κάποιο πρόβλημα.
Το ίδρυμα λοιπόν στην πόλη μας έχει δύο κτίρια. Το γνωστό, το παλιό, που δέχονται οι γιατροί τους ασφαλισμένους – κυρίως- και στο καινούριο δίπλα που εξυπηρετεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των ασφαλισμένων. Σ’ αυτό λοιπόν το νέο κτίριο, ενώ υπάρχουν τουαλέτες για το κοινό, αυτές είναι κλειστές. Σε αντίθεση με το παλιό κτίριο στο οποίο οι τουαλέτες λειτουργούν κανονικά για το κοινό όπως και για τους γιατρούς.
Αιτία αυτής της αντιμετώπισης όπως ισχυρίζονται οι γιατροί, η έλλειψη καθαριστριών. Μάλιστα οι γιατροί για να καθαρίζονται οι δικές τους τουαλέτες, πληρώνουν από την τσέπη τους! Δημόσιες υπηρεσίες 2001…
Γ.Δ.


Υπέρ και κατά
Για τους Έλληνες έχουν να λένε πολλά θετικά ως προς την προσωπικότητά τους, για τη λεβεντιά τους, για το φιλότιμό τους όπως κι άλλα. Έχουν όμως να λένε ότι οι Έλληνες έχουν πολύ κοντή μνήμη, ξεχνούν εύκολα και γρήγορα, είναι επιπόλαιοι, ανοργάνωτοι, όχι ομαδικοί αλλά ατομιστές και πως στις εκλογές, ΟΛΕΣ, ψηφίζουν με την καρδιά κι όχι με τη λογική.
Λίγο-πολύ όσοι μας γνωρίζουν αυτά μας καταμαρτυρούν. Θετικά και αρνητικά. Είμαστε αμνήμονες, ξεχνάμε γρήγορα και δεν αποδίδουμε στον Καίσαρα όσα πρέπει ν΄αποδώσουμε. Μειονέκτημα σοβαρό η έλλειψη μνήμης, διότι στερεί το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να χρεώσεις εκεί που πρέπει το λάθος ή την παράλειψη. Είναι χαρακτηριστικό μας το «Έλληνες, αεί παίδες».
Γ.Δ.


Γιατί ο Ιούλιος φέτος θυμίζει φθινόπωρο με… πρωτοβρόχια;
Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο  αυτό οφείλεται στο φαινόμενο της “αστάθειας”. Το κύριο αίτιο για την εμφάνιση αυτού του φαινομένου είναι η μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας με τα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτές οι νεφώσεις που μοιάζουν σαν κουνουπίδι. Πρόκειται για τα λεγόμενα νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης.
Επιγραμματικά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Ιουλίου, οφείλονται:
1ον. Στην μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά, που πολλές φορές μπορεί να ξεπεράσει και τους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου από τα κατώτερα στρώματα έως τα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας.
2ον. Στον έντονο στροβιλισμό που παρατηρείται επάνω από την περιοχή μας.
3ον. Στα μεγάλα εσωτερικά ρεύματα στο εσωτερικό των νεφώσεων, που προκαλούν αύξηση του όγκου τους που στη συνέχεια δίνουν ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.
«Αστάθεια» στον καιρό, αστάθεια στην οικονομία, αστάθεια στα πολιτικά πράγματα εντός, αστάθεια στα εθνικά εκτός …γενικώς μια αστάθεια μας κατατρέχει… και μας έχει καταντήσει …ασταθείς και δυστυχείς!
Μ.Ξ.


Του έστειλαν μήνυμα με την απουσία τους!
Μεγάλο «χουνέρι» επεφύλαξε η αντιπολίτευση στην δημοτική αρχή. Μέχρι και ο κ. Κολλάρος ο πιο ένθερμος υποστηριχτής του δημάρχου δεν εμφανίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, ενώ λίγο μετά ήταν στην πρώτη θέση στη συναυλία της Γλυκερίας στα Άβδηρα. Από την αντιπολίτευση μόνο ο κ. Γουναρίδης από το «Συμμετέχω» ήταν παρών και ο κ. Ανταμπούφης εκτελώντας όμως χρέη γραμματέα του Δ.Σ.  γιατί κατά την εκφώνηση του ονόματος του δήλωσε απών! Έντονα προβληματισμένος έδειχνε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δρεμσίζης και λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση αναρωτιόταν μήπως οι σύμβουλοι δεν είδαν την ώρα και νόμιζαν ότι η συνεδρίαση θα γίνει στις 8.μ.μ.! Στην πραγματικότητα τόσο ο κ. Δρεμσίζης όσο κι ο Δήμαρχος αλλά και οι υπόλοιποι έλαβαν το μήνυμα γιατί η αντιπολίτευση και 4 δικοί τους σύμβουλοι δεν ήρθαν στο συμβούλιο. Κατάλαβαν ότι είναι μια έκφραση δυσαρέσκειας που η πλειοψηφούσα παράταξη δεν καταδίκασε την πράξη βίας που υπέστη ένα μέλος του Δημοτικού συμβουλίου. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά και αποδεικνύει ότι η δημοτική αρχή έχει δημιουργήσει μεγάλες ρήξεις με τον τρόπο που διαχειρίζεται τις καταστάσεις.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…