Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

0

Νέα ξενοδοχειακή μονάδα στο Πόρτο Λάγος
Μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα πρόκειται να γίνει στον οικισμό του Πόρτο Λάγος. Ήδη το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αβδήρων έλαβε απόφαση για εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου 500 τ.μ. το οποίο θα εκμισθωθεί από τον ενδιαφερόμενο ιδιώτη μέσω δημοπρασίας. Στο μεταξύ προχωρά από το Λιμενικό Ταμείο που έχει την αρμοδιότητα το αίτημα για παραχώρηση χώρου προκειμένου να κατασκευαστεί μαρίνα για σκάφη από τον Όμιλο Χαλιωρή.
Μ.Ξ.


Φεύγουν ομαδικώς
Αυτά που συμβαίνουν στη γειτονική Τουρκία είναι σίγουρα δυσάρεστα. Όμως έχουν τις αιτίες τους, γιατί ξαφνικά δεν αφήνει κανείς την πατρίδα του για να ξενιτευτεί. Κι όμως χιλιάδες Τούρκοι πολίτες, φεύγουν κι έρχονται στη χώρα μας όπου και ζητούν άσυλο. Δέκα χιλιάδες Τούρκοι με τις οικογένειές τους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και πήραν το δρόμο της φυγής. Αιτία βέβαια ότι ένιωθαν ανασφάλεια και φόβο μήπως φυλακιστούν ως δήθεν Γκιουλενιστές, οπαδοί του Ιμάμη Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ, πρώην φίλου και συμμάχου του Ερντογάν και νυν φανατικού εχθρού του. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν, νέοι οι περισσότεροι, μορφωμένοι, παίρνουν μια μεγάλη απόφαση και αλλάζουν τη ζωή τους. Απόφαση δύσκολη, πολύ δύσκολη που λίγοι την τολμούν για να πάνε σε μια χώρα γειτονική που εγνωσμένα διαθέτει φιλόξενο πνεύμα και ανθρωπισμού αρχές.
Γ.Δ.


Και στον Οικονομικό Τομέα
Δυσκολίες όμως πολύ μεγάλες έχει η γειτονική μας Τουρκία και σ’έναν άλλο τομέα, τον Οικονομικό. Η μεγάλη πτώση της λίρας έχει παρασύρει σημαντικά τις περισσότερες επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες, μηχανήματα και εξοπλισμό, φάρμακα και πετρέλαιο.  Όλες αυτές οι αγορές γίνονται σε δολάρια, γεγονός που σημαίνει ότι αγοράζουν πλέον ακριβά κι αυτό τους δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνισμού όταν ένα δολάριο ισοδυναμεί με 6 λίρες. Ταλανίζεται ως εκ τούτου η γειτονική οικονομία, τρίζει το οικονομικό οικοδόμημα, αυξάνεται ο πληθωρισμός, ακριβαίνουν τα είδη πρώτης ανάγκης και εν γένει υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Ένα οικονομικό πρόβλημα που εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε πολιτικό, κυρίως ως προς τους γείτονες, κι αυτό για να ανοίξει η βαλβίδα και εκτονωθεί η εσωτερική διαμαρτυρία και αγανάκτηση των λαϊκών μαζών.
Γ.Δ.


Μία… έντιμη παράσταση με φοβερό παλμό!
Για την ετοιμότητα, το συναίσθημα, αλλά και την αγάπη τους για το θέατρο καθήλωσαν τους εκατοντάδες ξανθιώτες που βρέθηκαν στο υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο, οι «Έντιμοι Απατεώνες», που παρουσίασαν τον Πλούτο του Αριστοφάνη. Σε μια παράσταση που διήρκησε πάνω από δύο ώρες, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο, οι 30 και πλέον συντελεστές γέμισαν γέλια και συγκίνηση το κοινό, αποδεικνύοντας ότι ξέρουν να συνεργάζονται και αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν εδώ και έξι χρόνια.
Έλαβαν τα συγχαρητήρια και το δυνατό χειροκρότημα όλων των θεατών, αποδεικνύοντας ότι οι νέοι της Ξάνθης, όταν έχουν χώρο, έχουν πολλά να κάνουν και να δημιουργήσουν!
Θερμά συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!


Στην Ξάνθη το ΔΣ της ΚΕΔΕ
24 δήμαρχοι, μετά συζύγων ή χωρίς, θα βρίσκονται σήμερα στην Ξάνθη για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ως προσκεκλημένοι του δημάρχου Ξάνθης.
Το σημερινό πρόγραμμα των φιλοξενούμενων δημάρχων περιλαμβάνει γνωριμία με την ορεινή περιοχή του δήμου, τη Σταυρούπολη. Μετά τη συνεδρίαση θα βρεθούν στις εγκαταστάσεις των ξηραντηρίων της ΣΕΚΕ και στη συνέχεια στο μουσείο Μπαλτατζή. Ακόμη, θα επισκεφθούν τμήμα του μονοπατιού που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα πιστοποιηθεί το επόμενο διάστημα και στη συνέχεια θα γευματίσουν στη Σταυρούπολη.
Το Σάββατο η μέρα θα είναι αφιερωμένη στην πόλη, τον παραδοσιακό οικισμό, το παζάρι και την αγορά, ενώ το βράδυ ασφαλώς και θα βρεθούν στην έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης.
Ε.Δ.


Πολλοί μνηστήρες
Μετά την επίσημη δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου ότι επιθυμεί να είναι επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση», εμφανίζονται σε διάφορα δημοσιεύματα κι άλλα ονόματα υποψηφίων. Ανάμεσά τους ο δικός μας Κώστας Ζαγναφέρης και του Έβρου Δημ. Πέτροβιτς. Οι οποίοι μάλιστα ήταν υποψήφιοι Περιφερειάρχες μαζί με τον νυν Χρήστο Μέτιο, ο οποίος τελικά επικράτησε στη διαδικασία διαδοχής μετά το θάνατο του Γιώργου Παυλίδη.
Ακόμη, πρόσφατα ακούστηκε ένα νέο όνομα, αυτό του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλου Τοψίδη, ενώ ενεργός βρίσκεται προς την κατεύθυνση αυτή και ο Ξανθιώτης Μιχάλης Αμοιρίδης. Τελευταία όμως ακούγεται και μια υποψηφιότητα από τη Δράμα. Οι φήμες μιλούν για στέλεχος της Ν.Δ. που ενδιαφέρεται να ηγηθεί του συνδυασμού.
Γ.Δ.


Το σενάριο
Στο πλαίσιο αυτό ήδη υπάρχουν παρασκηνιακές κινήσεις, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κυρίως όσον αφορά το να εξεταστούν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει θετική κατάληξη, καθώς ακριβώς επειδή πρόκειται για «βαρύ» πολιτικό όνομα δεν υπάρχει περίπτωση να δημοσιοποιηθεί το ο,τιδήποτε χωρίς να έχει «κλειδώσει» η αίσια έκβαση. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές σε υψηλό επίπεδο από το χώρο της Ν.Δ., ήδη έχουν υπάρξει οι διερευνητικές κινήσεις για να εξεταστεί η υποψηφιότητα του εν λόγω προσώπου. Πρόκειται για σημαίνον στέλεχος από το χώρο της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν δραστηριοποιείται σε ενεργό πολιτικό επίπεδο έχοντας θεσμικό ρόλο. Πάντως δεν του λείπει η εμπειρία, καθώς έχει πολυετές αυτοδιοικητικό παρελθόν, ενώ ακόμη έχει υπηρετήσει τα κοινά και σε υψηλότερο επίπεδο, ακόμη και σε θέση μεγάλης ευθύνης. Σύμφωνα, μάλιστα, με αξιόπιστες πηγές, στο πλαίσιο των επαφών που φαίνεται ότι ήδη έχουν υπάρξει, ήδη φέρεται να έχει υπάρξει συνεννόηση και με άλλο στέλεχος της Ν.Δ. από άλλο Νομό της Περιφέρειας, που κι αυτό είναι χωρίς ενεργητική πολιτική παρουσία, έχοντας όμως υπηρετήσει κατά το παρελθόν τα κοινά από θέσεις μεγάλης ευθύνης.
Σ.Λ.


Για τον Καραμπίνη
Τα είπε έξω από τα δόντια ο πρώην Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Αθανάσιος Καραμπίνης, σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο αλλά και προς την κοινωνία και τους φορείς της Θράκης. Με ειλικρίνεια και ρεαλισμό, παρουσίασε όλο το ιστορικό της δικής του προσφοράς για την επιτυχημένη πορεία του Πανεπιστημίου μέσω ποικίλων παρεμβάσεων. Παράλληλα, ανέφερε και το παρασκήνιο το οποίο κινήθηκε εις βάρος του για να τον συκοφαντήσει και εξοντώσει ηθικά ως άνθρωπο και Πανεπιστημιακό, με επικεφαλής τον υπουργό Παιδείας Γαβρόγλου.
Η επιστολή Καραμπίνη αξίζει να διαβαστεί με προσοχή, διότι θίγει μια προσπάθεια που εντεταλμένα άτομα μεθοδεύουν την ηθική εξόντωση κάποιου, στηριζόμενοι σε κατασκευασμένα στοιχεία. Και κάτι τελευταίο αλλά  το ίδιο σημαντικό: Η υπόθεση για την οποία κατηγορήθηκε άδικα από το ΣΕΕΔ και είχε ως αφορμή ο υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου να τον θέσει παράνομα σε αναστολή καθηκόντων, μπήκε στο αρχείο με διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης.
Γ.Δ.


Πότε θα δώσουμε τόπο στους άξιους;
Θα πρέπει να χαρούμε που διαθέτουμε ένα τόσο φρέσκο υπουργικό συμβούλιο και να αισθανθούμε πιο αισιόδοξοι και πιο σίγουροι για το μέλλον; Ναι, τόπο στα νιάτα, γιατί όχι, υπό μια βασική προϋπόθεση όμως: Να έχουν, τα νιάτα, τα απαραίτητα προσόντα. Αλλιώς ποιος ο λόγος να τους δώσεις το προβάδισμα; Γιατί να τα εμπιστευθείς; Για να βγαίνεις μετά και να ζητάς «να μην βάλλεται ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι 44 ετών», όπως έκανε ο υπουργός Επικρατείας Χρ.Βερναρδάκης για να υποστηρίξει τον Πρωθυπουργό μετά τις φωτιές στο Μάτι; Ειδικά σε έναν τόσο κρίσιμο χώρο όσο αυτόν της πολιτικής, ακόμα και αν τα νιάτα εξακολουθούν να είναι θελκτικά, δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι κάθε φορά που ο φιλόδοξος νέος δεν τα κατάφερε. Εδώ κρίνεσαι αποκλειστικά και μόνο από την αξία σου και από το έργο σου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Εξάλλου, υπάρχουν γύρω μας ηλικιωμένοι με μυαλά εφηβικά όπως υπάρχουν και τριαντάρηδες που έχουν γεράσει πριν από την ώρα τους.
Οπότε όχι, το βιολογικά νέο δεν είναι απαραιτήτως και ιδεολογικά φρέσκο, ούτε είναι απαραιτήτως πιο ικανό από το παλιό. Όπως και το παλιό, δεν μπορεί επειδή είναι πιο έμπειρο να έχει πάντα το προβάδισμα, με το νέο υποχρεωμένο να ακολουθεί και να υπακούει.
Όχι στη δικτατορία του παλιού, όχι όμως και στη δικτατορία του νέου που με έναν τρόπο επιβάλλεται τα τελευταία χρόνια (οι νέοι, όμορφοι, κομψοί και σέξι πολιτικοί πρωταγωνιστούν στο διεθνές life style). Γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι θέμα ηλικίας, όπως δεν είναι θέμα χρώματος, καταγωγής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ. Είναι καθαρά θέμα προσόντων και αξίας. Τόπο στους άξιους λοιπόν, για να μπορούμε να ελπίζουμε.
Κ.Β.


Το «αντίο» του Νίκου Καλαμπάκα στον Δήμο Αβδήρων
Την παραίτησή του από επικεφαλής στην δημοτική παράταξη «Στροφή» και ελάσσονα αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο Αβδήρων ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τετάρτη, ο Νίκος Καλιαμπάκας. Ο κ. Καλιαμπάκας ανέφερε πως ήταν αρχική δέσμευσή του να μοιραστεί την θητεία του με άλλο μέλος της παράταξής του. Δήλωσε ακόμη πως είναι επιλογή του να μην είναι υποψήφιος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σεβαστό. Αλλά προσφέρει αφορμή για ένα σχολιασμό. Ο κ. Καλιαμπάκας ήταν αυτός που έζησε όλη την εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ από το 3% σε κόμμα εξουσίας. Ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης δούλεψε πολύ για το «θαύμα» του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας. Είχε μια πολύ επιτυχημένη πορεία και αντί να συνεχίσει παρέδωσε τα ηνία στον κ. Χατζηθεοδώρου για να τον δούμε στην τοπική αυτοδιοίκηση στον δήμο Αβδήρων όπου θα λέγαμε πως δεν είχε μια ανάλογα επιτυχημένη πορεία όπως ως γραμματέας.
Στο δια ταύτα: Φαίνεται πως ο κ. Καλιαμπάκας κάνει την δύσκολη δουλειά και αφήνει τους άλλους να «καρπωθούν» από τα αποτελέσματά της.
Εκτός βέβαια αν τον δούμε σε άλλες θέσεις με αφορμή και την υφυπουργοποίηση Γιαννακίδη.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…