Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δυσάρεστη έκπληξη ο ΕΝΦΙΑ για ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες

Δυσάρεστη έκπληξη ο ΕΝΦΙΑ για ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες

0

Ποιοι θα δουν αυξήσεις και ποιοι θα μείνουν αμετάβλητοι

Περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν φέτος αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως και 100% ανάλογα με την περιοχή και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του ακινήτου τους, καθώς ξεκίνησαν να αναρτώνται τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα.

Ο υψηλότερος φόρος για μερίδα ιδιοκτητών είναι απόρροια των πρόσφατων αναπροσαρμογών των τιμών ζώνης, με βάση τις οποίες πραγματοποιήθηκαν αυξήσεις σε 3.792 περιοχές, ή το 37% του συνόλου της χώρας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ κινούνται από το 3% μέχρι το 30%, ωστόσο υπάρχουν και οι… δυσάρεστες εξαιρέσεις που οι αυξήσεις φτάνουν το 105%!

Με βάση τις εκτιμήσεις της ΑΑΔΕ, από τους πολίτες που θα δουν άνοδο στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, το 12% ή 737.709 ιδιοκτήτες θα έχουν αύξηση μέχρι 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσον όρο), ενώ 160.001 θα δουν αύξηση από 50 έως 200 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν και 48.961 ιδιοκτήτες με αύξηση του ΕΝΦΙΑ πάνω από 200 ευρώ.

Στον αντίποδα, μειώσεις αναμένεται να δουν 1.470.962 ιδιοκτήτες ή το 23% των φυσικών προσώπων, κυρίως όσοι διαθέτουν ακίνητο σε ακριβές περιοχές, όπως π.χ. η Φιλοθέη, η Εκάλη, το Π. Ψυχικό και το Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και αρκετές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην πλειονότητα των περιοχών πάντως, ο κύριος ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με πέρυσι, καθώς οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί, είτε έχουν μεταβληθεί ελάχιστα (αυξήθηκαν ή μειώθηκαν σε ποσοστά χαμηλότερα του 10%) είτε παραμένουν αμετάβλητες. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, φοβούμενη έντονες αντιδράσεις, παρενέβη νομοθετικά, καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία με την οποία διευρύνονται κατά 50 ευρώ το 1ο και το 3ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, ώστε να αποτραπεί η μετάβαση εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων σε υψηλότερα κλιμάκια.

Φέτος, έχει βεβαιωθεί συνολικός φόρος 3,093 δισ. ευρώ, με το ποσό της εκκαθάρισης να είναι μειωμένο κατά περίπου 60 εκατ. σε σχέση με πέρυσι. Εξαιρώντας τις περιπτώσεις όπου ο ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερος του 1 ευρώ και δεν βεβαιώνεται, προκύπτει ότι 6.279.207 φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν σε 5 μηνιαίες δόσεις 2,642 δισ. ευρώ και 51.948 νομικά πρόσωπα καλούνται να εξοφλήσουν συνολική οφειλή 450,799 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: Καθημερινή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…