Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

0

Οι γονείς που φεύγουν
Στις 14 Αυγούστου ο Στέργιος Γιαλάογλου έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 85 χρόνων. Χθες ο Τάσος Θεοδωρίδης έχασε το δικό του πατέρα σε ηλικία 90 και χρόνων. Λογικές ηλικίες θα πει κανείς και θα’ χει δίκιο. Έζησαν και έφυγαν με  ικανοποίηση για τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους. Όμως ο θάνατος ενός γονιού είναι μια άλλη υπόθεση άσχετα από την ηλικία που ο γονιός φεύγει. Ο πόνος είναι υπαρκτός για τον άνθρωπο εκείνον που πρόσφερε, φρόντισε, αγάπησε.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Ξάνθης και τα συλλυπητήριά μας και στους δύο αγαπητούς συμπολίτες Στέργιο και Τάσο.
Γ.Δ.


Εκτίθεστε κύριοι
Φόβος και τρόμος έχει καταλάβει την ΝΔ μήπως κεφαλαιοποιήσει και καρπωθεί πολιτικά  ο Τσίπρας, το τέλος του μνημονιακού προγράμματος και την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και την κρίση που κράτησε 8 χρόνια! Γι αυτό έχουν πάρει φωτιά όλα τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ να υποβαθμίσουν, να μειώσουν  έως και να χλευάσουν το γεγονός χρησιμοποιώντας έως και υβριστικά σχόλια ακόμη και για τον συμβολισμό που του προσέδωσε ο πρωθυπουργός με το διάγγελμά του από την Ιθάκη. Είναι πράγματι λυπηρό να μη βρίσκει κανείς κάτι θετικό, κάτι αισιόδοξο που επιτέλους μπαίνει τέλος σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας που «μάτωσε» τον ελληνικό λαό. Ναι δεν μπορεί κανείς να θριαμβολογεί  γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά είναι μια αρχή!
Κι όποιος επιμένει σ’ έναν άκριτο αρνητισμό εκτίθεται και αποδεικνύει πόσο μικροπολιτικός, εμπαθής και μικρόψυχος είναι!
Μ.Ξ.


Θλίψη για τον πρόωρο χαμό της Γεωργίας Τσολακίδη
Έφυγε από την ζωή, η Γεωργία Τσολακίδη, σύζυγος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην δημάρχου Αβδήρων Βασίλη Τσολακίδη. Στα 55 της χρόνια και μετά από μια πολυετή δύσκολη μάχη, νικήθηκε από τον καρκίνο,  σκορπώντας οδύνη στην οικογένειά της, σε συγγενείς και φίλους. Στάθηκε στο πλευρό του συζύγου της και στήριξε τις επιλογές και τους αγώνες του με σεμνότητα, διακριτικότητα και αξιοπρέπεια.
Αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια της …
Θερμά συλλυπητήρια Βασίλη!
Δύναμη και κουράγιο!
Μ.Ξ.


Προσοχή στις γέφυρες
Η πτώση της γέφυρας στον Πολύανθο αλλά και στη Γένοβα της Ιταλίας, έφερε στην επικαιρότητα το θέμα της στατικής επάρκειας των γεφυρών στο νομό αλλά και στην Περιφέρειά μας. Αποκτάει ως εκ τούτου ουσία και επικαιρότητα η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου με την οποία ζητά να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος σε ΟΛΕΣ τις γέφυρες της Περιφέρειας. Σε γέφυρες παλιές, παραδοσιακές, που βρίσκονται σε ορεινά χωριά, στις νέες γέφυρες που αρκετές φορές «υπονομεύονται» από την αμμοληψία ή τη διάβρωση από άλλες αιτίες.
Πριν λοιπόν συμβεί το κακό και υπάρξουν θύματα, ας ξεκινήσει αυτός ο έλεγχος τώρα, που δεν υπάρχει αρκετό νερό. Και βέβαια μαζί με τις νερογέφυρες να ελεγχθούν και οι σιδηροδρομικές.
Είναι μια καλή ευκαιρία να προλάβουμε το όποιο κακό.
Γ.Δ.


Ανασχηματισμός εν όψει
Σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βλέπουν τη δημοσιότητα μετ’ επιτάσεως μάλιστα. Οι ενδείξεις μιλούν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν την ομιλία του στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Με την απόφασή του αυτή θέλει να δώσει μήνυμα για αλλαγή σελίδας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Οι εκτιμήσεις για το περιεχόμενο του ανασχηματισμού αναφέρουν ότι αυτός θα είναι μικρού φάσματος σε δευτερεύοντα υπουργεία.  Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, θα χρησιμοποιήσει μια ομάδα νέων σε ηλικία στελεχών για να στείλει το μήνυμα της ανανέωσης. Όπως και να’χει, λίγες ημέρες έμειναν πλέον. Το τι έχει ετοιμαστεί ή ετοιμάζεται θα το δούμε σύντομα και όλοι θα κριθούν από το έργο που θα υλοποιήσουν.
Γ.Δ.


Νέα μέτωπα
Ο Πρωθυπουργός από την Ιθάκη επιβεβαίωσε με το διάγγελμά του την εμμονή της συριζαϊκής αριστεράς στον διχαστικό λόγο και την στοχοποίηση προσώπων. Συνεπής ο ΣΥΡΙΖΑ στη λογική του «ή εμείς ή αυτοί» και στη «σύγκρουση δύο κόσμων» στις προσεχείς εκλογές σαλπίζει προσκλητήριο για σύμπτυξη «προοδευτικού μετώπου κατά της ακροδεξιάς και της συντήρησης». Μακρά η παράδοση της  Αριστεράς στα μέτωπα είτε ως αντιφασιστικά (ενιαίο μέτωπο) είτε ως ταξικά (λαϊκό μέτωπο) που σπανίως αποδείχτηκαν νικηφόρα. Έχει όμως ανάγκη από μέτωπα σήμερα η χώρα; Βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάσταση της Ισπανίας το 1936 ή της Χιλής το 1973; Ή βρίσκεται κατοχή και χρειάζεται κάτι σαν το ΕΑΜ; Ή μήπως η Ν.Δ είναι η επάρατος δεξιά των διώξεων του 50 και του 60, με το ΚΚΕ στην παρανομία, και χρειαζόμαστε κάτι σαν την ΕΔΑ;
Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με εδραιωμένους δημοκρατικούς θεσμούς, όσο κι αν προσπάθησε και προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τους πριονίσει και να τους φέρει στα μέτρα του.  Όλη η ουσία είναι η πίεση στο χώρο της κεντροαριστεράς, στο Κίνημα Αλλαγής και στους ψηφοφόρους του με τη διέγερση ντεμοντέ αντιδεξιών αντανακλαστικών. Χρειάζεται δε  απύθμενο θράσος και τεράστια ηθική ευκαμψία να καλείς σε προοδευτικά μέτωπα κατά της ακροδεξιάς και της συντήρησης, όταν επιμένεις να συγκυβερνάς με τον Καμένο και να βολεύεσαι με τη διαιώνιση της δίκης της Χρυσής Αυγής…
Στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν: Με τη Λογική των Μετώπων ή με το Μέτωπο της Λογικής;
Γ.Γ.


Να φύγουν!
Θετική υπήρξε η αντίδραση των συμπολιτών στην ανάγκη να φύγουν οι παζαρτζήδες μπροστά από την είσοδο-έξοδο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να μπορούν να βγαίνουν αμέσως τα οχήματα σε περίπτωση ανάγκης.
Το φαινόμενο να είναι αποκλεισμένη η είσοδος-έξοδος μιας τόσο σημαντικής υπηρεσίας, είναι πρωτοφανές μεν, αλλά και απαράδεκτο. Εν’ ονόματι ελάχιστων ευρώ, ο δήμος Ξάνθης θέτει υπό αμφισβήτηση την αξία της περιουσίας των πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι πρώτες στιγμές είναι οι κρίσιμες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Είναι ως εκ τούτου ευθύνη του δήμου ν’ αποκατασταθεί η λογική και η προστασία των Ξανθιωτών εκεί στην οδό Ύδρας. Και μάλιστα αυτό να γίνει τώρα, αμέσως. Έχει ευθύνη ο δήμος και θα βρεθεί ενώπιον σοβαρών επιπτώσεων εάν εκδηλωθεί φωτιά, καθυστερήσει να βγει το βυτιοφόρο και οι πυροσβέστες λόγω εμποδίων από τους παζαρτζήδες που έχουν εκεί τις πραμάτειές τους.
Οφείλει ο δήμος, ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος, να φροντίσει και να διορθώσει το λάθος. Διότι εάν υποβληθεί μια μήνυση θα τρέχει στα δικαστήρια. Και γιατί;  Για να εξυπηρετηθούν κάποιοι παζαρτζήδες…
Γ.Δ.


Θα μπορούσε να γίνει αξιοποίηση
Για τα Λουτρά Θερμών ο δήμος εξασφάλισε αρκετά χρήματα για να ολοκληρωθούν τα έργα εκεί και ν’ αποδοθούν έτοιμα στους ενδιαφερόμενους για Ιαματικά Λουτρά. Ο δήμος Μύκης αξιοποίησε το πρόγραμμα Ίντερεγκ μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας και μέσω αυτού θα γίνουν όσα προβλέπονται. Ωραία και καλά λοιπόν όλα και συγχαρητήρια εκεί στον ορεινό δήμο Μύκης για την πρωτοβουλία του.
Υπάρχει όμως στο όλο θέμα και μια άλλη πλευρά κι αυτή είναι του πεδινού δήμου Αβδήρων. Ο οποίος επίσης διαθέτει Ιαματικά Λουτρά στην Ποταμιά, αλλά τα λουτρά αυτά σχεδόν υπολειτουργούν. Η όλη εικόνα της περιοχής δείχνει εγκατάλειψη, τα κτίρια το ίδιο όπως και ο περιβάλλον χώρος. Μιζέρια γενική, εικόνα άσχημη. Και μένει το ερώτημα: Γιατί αυτή η εγκατάλειψη; Μάλιστα το παρακείμενο κτίριο που έφτιαξε ο τότε Πρόεδρος Νέας Κεσσάνης Ηρακλής Μουσικάκης, μένει άδειο, έρημο και αφημένο στην τύχη της εγκατάλειψης. Γιατί δεν ξεκινά μια προσπάθεια να δοθεί σε ιδιώτη να το λειτουργήσει το συγκρότημα; Γιατί;
Γ.Δ.


Διάκριση
Η Ελευθερούπολη λοιπόν μαζί με άλλες πόλεις θα έχει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας του Αθλητισμού για το 2019. Αναφορικά με τις διαδικασίες επιλογής δεν έγιναν γνωστά πολλά πράγματα, αλλά τέλος πάντων, είναι μια κάποια διάκριση, άγνωστη σε μας μέχρι χθες. Άλλες πόλεις που έχουν λάβει αυτόν τον τίτλο είναι από την Ελλάδα ο δήμος Ολυμπίας και ο Δήμος Ευρώτα, ενώ Ευρωπαϊκές πόλεις για τον Αθλητισμό αναδείχθηκαν επίσης οι: Αλάσιο (Ιταλία), Μπάνσκο (Βουλγαρία), Coin (Ισπανία), Ορβιέτο (Ιταλία), Τιράνο (Ιταλία) Belisce (Κροατία), Vicar (Ισπανία) και Μοντεκατίνι Τέρμε (Ιταλία). Πρωτεύουσα του αθλητισμού για το 2017 ανακηρύχθηκε η Μασσαλία. Το συμπέρασμα είναι ότι από τίτλους καλά πάμε, από ουσία, δεν ξέρω.
Γ.Δ.


Τιμούν τ΄ Άβδηρα
vourvoukelis krasiΣε διεθνή διαγωνισμό Οίνου στη Γερμανία, μια Αβδηρίτικη Οινοποιία κερδίζει δύο χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο για την ποιότητα των κρασιών της κι αυτή είναι, όπως ήδη έγινε γνωστό το «Κτήμα Βουρβουκέλη», που διαγωνίστηκε και κέρδισε με τις ετικέτες Παμίδι Ροζέ (2017) χρυσό, Άβδηρος Ερυθρός (2015) χρυσό επίσης και τον Άβδηρο Λευκό (2017) Ασημένιο.
Περιποιούν τιμή ιδιαίτερη λοιπόν στα Άβδηρα τα δικά της παιδιά. Που αξιοποιούν γνώση, μεράκι, μικροκλίμα και προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας κρασιά σ’ όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα βεβαίως. Το Κτήμα Βουρβουκέλη έχει τιμηθεί και κατά το παρελθόν με διεθνή βραβεία. Γεγονός που σημαίνει ότι εκεί στο Κτήμα Βουρβουκέλη στα Άβδηρα, πως γίνεται σωστή δουλειά από τ’ αδέλφια Βουρβουκέλη.
Μπράβο τους λοιπόν και συγχαρητήρια που με τα προϊόντα τους προβάλουν και την περιοχή μας, τ’ Άβδηρα.
Γ.Δ.


 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…