Καλές διακοπές!
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το «Ε» κάνει μικρό διάλειμμα «επαναφόρτισης» και αναζωογόνησης, με τις καλοκαιρινές διακοπές, προκειμένου να επιστρέψει ορεξάτο και δυναμικό στον αγώνα της καθημερινής ενημέρωσης για όσα συμβαίνουν στην πόλη μας και όλες τις εξελίξεις που επηρεάζουν τον τόπο μας.
Το διάστημα της απουσίας μας θα είναι σύντομο και σε μία (συνήθως) νεκρή περίοδο, όπως και η «καρδιά» του Αυγούστου, όταν και οι περισσότεροι καταφεύγουν σε παραλίες και εξοχές για να μαζέψουν δυνάμεις και ήλιο για τα επόμενα. Φέτος υπάρχει η βαριά σκιά από τις φονικές πυρκαγιές και τους δεκάδες νεκρούς στην Ανατολική Αττική. Για κάποιους το καλοκαίρι δεν έχει χαρά και ξενοιασιά. Τους θυμόμαστε και απαιτούμε να μην ξεχαστούν.
Ραντεβού λοιπόν ξανά σε λίγες ημέρες.
Ελπίζουμε να σας λείψουμε! Καλές διακοπές σε όλους!
Ε.Δ.
Το ΕΜΠΡΟΣ δεν εκφοβίζεται
Μεγάλο λάθος κάνει όποιος νομίζει ότι με εκφοβισμούς, απειλές, και εξύβριση μπορεί να απευθύνεται στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, τους δημοσιογράφους και τους υπαλλήλους της. Δεν ξέρουμε κι ούτε μας αφορά που βάζει ο καθένας το όριο και το επίπεδό του ωστόσο, αρχές και πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ΕΜΠΡΟΣ εδώ και 41 χρόνια επιτελεί το καθήκον του στην ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών με σεβασμό, αμεροληψία και δημοσιογραφική δεοντολογία. Το βήμα της εφημερίδας είναι πάντα ανοιχτό σε όποιον επιθυμεί να προτείνει, να τοποθετηθεί, να επιχειρηματολογήσει, να απαντήσει ή να αντικρούσει και αυτό είναι αποδεδειγμένο και αναμφισβήτητο.
Οι προσβολές και οι εκφοβισμοί δε χωράνε και από την πλευρά μας οφείλουμε να προστατεύσουμε την εφημερίδα μας και το προσωπικό της. Και θα το κάνουμε.
Ε.Δ.
Χωρίς θερινό σινεμά
Άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς θερινό κινηματογράφο οι Ξανθιώτες. Για τους ηλικιακά ώριμους συμπολίτες παλαιότερα οι επιλογές υπήρχαν και μάλιστα ήταν τέσσερις. Το «Ολύμπια» στην Παλιά Πόλη, δίπλα στη σημερινή οδό Β.Σοφίας υπήρχαν «τα Ηλύσια» και πιο κάτω εκεί όπου το καφέ Απλά, «Τα Αστέρια», ενώ υπήρχε και η «Αίγλη» στην κεντρική πλατεία, παραδίπλα και πίσω από το εστιατόριο Κληματαριά.
Τέσσερις επιλογές με μακροβιότερες των Ολυμπίων και Ηλυσίων. Τα Ολύμπια μάλιστα, μόνα αυτά συνέχισαν μέχρι πριν λίγα χρόνια να λειτουργούν, ενώ τα Ηλύσια αξιοποιήθηκαν με την ανέγερση πολυκατοικίας.
Οι παλαιοί Ξανθιώτες θυμούνται τους κινηματογράφους αυτούς, έχουν αναμνήσεις γιατί αποτελούσαν αναπόσπαστο τμήμα της ζωής τους τα καλοκαίρια.
Γ.Δ.
Αναμνήσεις
Τα θερινά σινεμά συνεχίζουν σε κάποιες πόλεις ακόμη να λειτουργούν. Σε κάποιες με ενίσχυση και από τους δήμους ή Πολιτιστικούς Συλλόγους. Κι αυτό γιατί δεν θέλουν να διακοπεί μια ανθρώπινη σχέση, μια νοσταλγία περασμένων χρόνων. Όσοι γνώρισαν τα Θερινά Σινεμά θυμούνται σίγουρα την άνεση στις γνωστές πάνινες πολυθρόνες στυλ «σκηνοθέτη» όπως τις λέγαν. Θα θυμούνται το χαλαρό στυλ, την μπύρα δίπλα ή την πορτοκαλάδα, το αεράκι ή και τον έναστρο ουρανό ή τη συντροφιά του φεγγαριού.
Ήταν μια άλλη έξοδος αυτή, χαλαρή και ευχάριστη, που συνεχιζόταν μ’ έναν περίπατο ή ένα ποτό στα τότε αναψυκτήρια.
Οι ρυθμοί ήταν διαφορετικοί και οι άνθρωποι επίσης, οι σχέσεις διαφορετικές παρότι οι ανάγκες πολλές και οι δυσκολίες επίσης. Σήμερα Θερινό Σινεμά δεν έχουμε πλέον. Άλλαξαν οι απαιτήσεις του κόσμου, οικονομικά δεν έβγαινε η επιχείρηση και ο τελευταίος που είχε τα Ολύμπια ο Γεωργανάς τα έκλεισε. Αυλαία…
Γ.Δ.
Αγροτουρισμός
Θα μπουν νέες βάσεις για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο. Αν με αυτό εννοεί να θεσμοθετηθούν νέες δυσκολίες για την λειτουργία, τότε είναι σίγουρο πως η κάθε προσπάθεια θ’ αποτύχει. Εάν όμως οι αρμόδιοι συμβουλευτούν ανθρώπους του χώρου που γνωρίζουν γιατί έχουν εμπειρία χρόνων, κάτι θετικό μπορεί να βγει. Αυτά ως προς την πολιτεία που έχει και αυτή τις ευθύνες της.
Τοπικά όμως, δεν αξιοποιήσαμε όσο θα μπορούσαμε τις δυνατότητες του Αγροτουρισμού. Διότι αγροτουρισμός δεν είναι μόνο να φτιάξεις έναν ξενώνα. Αυτό είναι το Α, υπάρχουν κι άλλα πολλά που πρέπει να γίνουν τόσο από τους ιδιώτες, κυρίως, όσο και από την Πολιτεία.
Ενώ λοιπόν ο νομός μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για ν’ αναπτύξει τον τομέα αυτόν, έχει μείνει πολύ πίσω. Διαθέτει ένα εξαίρετο περιβάλλον που δεν έχει καταστραφεί, βουνά, ποτάμι, λίμνες, υγροτόπους, χλωρίδα και πανίδα που δύσκολα συναντάς αλλού, μια ποικιλία μοναδική ακόμη και στο ανθρώπινο δυναμικό.
Κι όμως έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία δεν μπορούμε να «πουλήσουμε» και να προωθήσουμε όπως κάνουν αλλού. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αποδεχτούμε μεν, αλλά να την αλλάξουμε δε διότι αποτελεί διέξοδο για τους κατοίκους της ορεινής και πεδινής περιοχής ως συμπλήρωμα του εισοδήματός τους.
Γ.Δ.
Και στις γειτονιές φροντίδα
Εντάξει κατανοούμε την άποψη ότι το κέντρο μιας πόλης πρέπει να είναι φροντισμένο, καθαρό, περιποιημένο. Λογικό διότι ντόπιοι και ξένοι συνήθως στο κέντρο κινούνται. Όμως μια φροντίδα είναι απαραίτητη και στις γειτονιές της Ξάνθης. Για να κοπούν τα χόρτα, να περιποιηθούν τα πεζοδρόμια, να κοπούν κλαδιά που εμποδίζουν, να μεταφερθούν ογκώδη είδη που έχουν αποθέσει κάποιοι συμπολίτες χωρίς να ειδοποιήσουν την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.
Από την άλλη ο δήμος λόγω συμμετοχής στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας έχει στη διάθεσή του εκατοντάδες ανθρώπους που μπορεί και πρέπει να τους απασχολεί στον τομέα αυτόν για να αποκτήσει μια νοικοκυρεμένη εικόνα ΟΛΗ η πόλη κι όχι μόνον το κέντρο.
Γ.Δ.
Ζωντάνια
Πέμπτη απόγευμα έως Πέμπτη βράδυ στην Ξάνθη. Η εικόνα μοναδική τόσο στην κεντρική πλατεία όσο και στα πέριξ αυτής καφέ-αναψυκτήρια. Κόσμος παντού, κόσμος πολύς, παιδιά, πολλά παιδιά να τρέχουν εδώ κι εκεί, μια ευχάριστη «φασαρία», κίνηση, γεμάτα τα τραπέζια, παντού η αίσθηση της ζωής.
Η εικόνα μοναδική, ευχάριστη, αισιόδοξη. Ο κόσμος, οι Ξανθιώτες αλλά και οι επισκέπτες απολάμβαναν το ποτό τους, τον καφέ τους, την δροσιά και γενικά την ανεμελιά του καλοκαιριού.
Η κεντρική πλατεία έσφυζε από ζωή, από ανθρώπους όλων των ηλικιών, χριστιανών και μουσουλμάνων. Όλοι μαζί, ζούσαν και απολάμβαναν την απογευματινή τους έξοδο σε μια πόλη χωνευτήρι πολλών διαφορετικών αφετηριών.
Αισιόδοξο το μήνυμα από την εικόνα που αντικρίσαμε με το φιλικό ζευγάρι από το Φανάρι που ήρθε για ψώνια στην πόλη μας και που έζησαν το ωραίο αυτό κλίμα και την ζωντάνια των Ξανθιωτών για άλλη μια φορά.
Γ.Δ.
Ο καθένας με την τρέλα του
Ζούμε καιρούς δύσκολους, περίεργους αλλά πάνω από όλα-επικίνδυνους! Μετά από 8 χρόνια μνημονίων, περικοπών, λουκέτων, αλλά και μετά από 3 χρόνια απογοητεύσεων για πολλούς από την κυβέρνηση της Αριστεράς, η στροφή των Ελλήνων προς τα δεξιά είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Πολλώ δε μάλλον στην Βόρεια Ελλάδα που με αφορμή και το Μακεδονικό αποθρασύνθηκαν τα κάθε είδους «σταγονίδια» που νοσταλγούν καθεστώτα ολοκληρωτικά, ή φασιστικά, μη μπορώντας να εκτιμήσουν τα οφέλη και τις ελευθερίες πού σου παρέχει έστω και αυτή η στρεβλή, κουτσή, και ανάπηρη δημοκρατία.
Για αυτό και πολλοί πλέον απροκάλυπτα – προωθούν τις- «μολυσμένες» ιδέες τους, περί Χούντας και 21ης Απριλίου, τότε που κοιμόμασταν με τα παράθυρα ανοικτά -αν δε θέλαμε να βρεθούμε… διακοπές στα νησιά. Έτσι και ένας κάτοικος του Αμυγδαλεώνα έχει στήσει με περηφάνια στην ταράτσα του την σημαία της 21ης Απριλίου με το «πουλί» επάνω προκαλώντας την -δυστυχώς σιωπηρή-δυσαρέσκεια άλλων κατοίκων. Φαινόμενα των καιρών;
Θ.Σ.
Τα Παρα- πολιτικά του θέρους…
Δύσκολα τα πράγματα για τον περιφερειάρχη Χ. Μέτιο. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πολύ το σκέφτονται στα κεντρικά της ΝΔ αν τελικά θα του δώσουν το χρίσμα… Υπάρχουν πολλές φωνές δυσαρέσκειας εναντίον του και γι αυτό στο κόμμα λαμβάνουν μέτρα, βολιδοσκοπώντας κι άλλες υποψηφιότητες. Περισσότερα όμως θα μάθουμε στις αρχές του Σεπτέμβρη που θα ανακοινωθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ψηφοδέλτια. Μαθαίνω ότι κάποιοι ήδη έχουν κληθεί στην Αθήνα για το ψηφοδέλτιο της Ξάνθης και έχουν κλείσει θέση και κάποιοι βρίσκονται σε αναμονή. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι για την Ξάνθη έχει «κλειδώσει» το ψηφοδέλτιο στους Κοντό, Σαλτούρο, Μαίρη Τσιακίρογλου και παραμένει ανοιχτό στους δύο μειονοτικούς.
Μ.Ξ.
Κι ο δήμος Ξάνθης έχει επιτροπή διασύνδεσης ρεύματος
Έχει συσταθεί και στον δήμο Ξάνθης η Επιτροπή επανασύνδεσης ρεύματος, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους. Να σημειώσουμε ότι αρμοδιότητα της επιτροπής είναι να εξετάζει τις αιτήσεις νοικοκυριών που η ΔΕΗ τους έχει κόψει το ρεύμα και αν πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια να υπάγονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος και να μην πληρώνουν τα τέλη επανασύνδεσης.
Μ.Ξ.