Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

0

Θα λησμονηθούν
Το ΕΜΠΡΟΣ έκανε επί δεκαετίας, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να καταγράφει τα γεγονότα, να ελέγχει την –κάθε- εξουσία, να στηρίζει τη Δημοκρατία και να υπηρετεί τη χώρα και τον ιδιαίτερο τόπο την Ξάνθη και παραπέρα την Περιφέρεια.
Αυτός είναι ο πολυετής κανόνας για την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ. Τον οποίο και δεν πρόκειται να αγνοήσουμε ή να μην εφαρμόσουμε εξαιτίας μερίδας Αυτοδιοικητικών της περιοχής που συμπεριφέρονται ανόητα, προσβλητικά και εξυβριστικά. Τους υπενθυμίζουμε απλώς των αφελών αυτών «αρχόντων» πως στον τεσσαρακονταετή βίο μας ως εφημερίδα έχουμε συναντήσει αρκετούς από αυτούς οι οποίοι σήμερα λουφάζουν αποτυχημένοι και αγνοημένοι. Ενώ η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ είναι εδώ, συνεχίζει και θα συνεχίσει εις πείσμα των καταδικασμένων αντιλήψεων κάποιων. Οι οποίοι σύντομα θα ιδιωτεύσουν δια παντός, ξεχασμένοι απ’όλους.
Γ.Δ.


Απογοήτευση και Αγανάκτηση
Συμφωνά με ερευνά που έγινε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας της χώρας είναι φτωχοί, απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι 8 στους 10 συνταξιούχοι έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν μπορούν να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης ενώ δυσκολεύονται ακόμα και για να πληρώσουν τα φάρμακα τους. Όσο για τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου κλπ, οδηγούνται σε ρύθμιση στη ρύθμιση!
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, «οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματα μας είναι μεγάλες, γιατί δεν είναι μόνο η μείωση στη σύνταξη μας, είναι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της φορολογίας και όλα αυτά τα χαράτσια που έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς. Οι συντάξεις ,οι οποίες αντιστοιχούν στις κρατήσεις των κόπων μιας ολόκληρης ζωής, μετατρέπονται πλέον μέσα από τις μνημονιακές ρυθμίσεις, σε φιλοδωρήματα».
Τα στοιχεία του Δικτύου για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, είναι αποκαλυπτικά: Περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο), «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις έχουν ψηφιστεί.
Γ.Δ.


Μόνος του θα μείνει…
Έτσι όπως το πάει …μόνος του θα μείνει στην «Περιφερειακή Αναγέννηση» ο περιφερειάρχης Χ. Μέτιος. Ένας  – ένας από τα πρωτοκλασάτα ιδρυτικά μέλη είτε αποχωρούν οικειοθελώς όπως ο Μιχάλης Αμοιρίδης,  ο Κώστας Ζαγναφέρης, ο Μουμίν Οντέρ είτε τους …δείχνει την πόρτα όπως τον Αργύρη Παπατάκη, και τον Θόδωρο Μαρκόπουλο με το  επιχείρημα ότι τον υπονομεύουν. Μόνο με τον Πέτροβιτς δεν ήρθε σε σύγκρουση (ακόμη). Αν τελικά πάρει το χρίσμα από την ΝΔ κάτι που δεν θεωρείται διόλου βέβαιο παρότι έχει τη στήριξη του Μακάριου Λαζαρίδη που θεωρείται το δεξί χέρι του Μητσοτάκη, ο κ. Μέτιος θα κληθεί να συγκροτήσει εξ αρχής την «Περιφερειακή Αναγέννηση» και τότε θα δούμε τα …κουκιά του!
Μ.Ξ.


Αλλαγές και στην «Κοινωνική Συμμαχία»
Αλλά και στην «Κοινωνική Συμμαχία», την μείζονα αντιπολίτευση  στο περιφερειακό συμβούλιο, πρόκειται να γίνουν μεγάλες αλλαγές. Και πρώτα- πρώτα του επικεφαλής Φώτη Καραλίδη, ο οποίος και δεν κρύβει την επιθυμία του να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή διεκδικώντας με αξιώσεις όπως λένε οι πληροφορίες μας, μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ Ξάνθης. Δεν μπορούμε να …μαντέψουμε ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής που όπως λένε θα προκύψει μέσα από ενδοπαραταξικές διαδικασίες αλλά δεδομένου ότι στην Κοινωνική Συμμαχία «καλοβλέπουν» ένα σενάριο ευρύτερων συνεργασιών  μπορεί να προκύψει και κάποιος επικεφαλής – έκπληξη!
Μ.Ξ.


Βόμβα το συνταξιοδοτικό
Το συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα για την μελλοντική κοινωνική συνοχή της χώρας. Τα τελευταία 16 χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα χρηματοδοτήθηκε με 214 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να κρατηθεί ζωντανό μιας και αν δεν υπήρχαν οι επιχορηγήσεις δεν θα μπορούσαν τα ελλειμματικά ταμεία να καταβάλλουν συντάξεις. Το 2004 οι κρατικές επιχορηγήσεις των ταμείων έφταναν τα 10 δις και το 2009 που ξέσπασε η κρίση τα 19 δις ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις η Ελλάδα το 2050, σε 33 χρόνια, εκτιμάται ότι θα έχει 8.5 εκ. κατοίκους από τα 11 σήμερα, το 33% θα είναι συνταξιούχοι και ο πληθυσμός 0-14 θα είναι κάτω από 10%.
Η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί και ως χώρα συνταξιούχων αφού με το διάγραμμα παρακάτω οι συνταξιούχοι ανέρχονται σχεδόν στα 3 εκατ. άτομα (2.882.047), ενώ πάνω από 500.000 έχουν μεταναστεύσει λόγω της κρίσης και των μνημονίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος του υπουργείου Εργασίας το 2017 πληρώθηκαν συνολικά 4.541.159 συντάξεις, από τις οποίες οι κύριες ανέρχονται σε 2.882.047, οι 1.249.926 επικουρικές και 409.186 τα μερίσματα. Η μέση κύρια σύνταξη το 2017 ανέρχεται σε 723.27 ευρώ, ενώ με τα μέτρα που ψήφισε η ελληνική βουλή για το 2018 και μετά αναμένεται να κυλήσουν πολύ χαμηλότερα. Ο μεγαλύτερος αριθμός συντάξεων καταβάλλεται στην Αττική (1.757.574) και την Κεντρική Μακεδονία (752.160). Ακολουθούν η Θεσσαλία με 313.289 συντάξεις, η-Δυτική Ελλάδα με 264.299 και οι υπόλοιποι μοιράζονται στην υπόλοιπη επικράτεια.
Κατανομή συνταξιούχων ανά κατηγορία:

81 ετών > 28%
71-80 ετών 32%
51-65 ετών 25% –
65-70 ετών 14%
<25 1%

Γ.Δ.


Λίστα ονομάτων
Έτοιμοι είναι εκεί στο Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της στήλης, ως προς τις λίστες των ονομάτων που θα υποστηριχτούν από το ΚΙΝΑΛ.
Λοιπόν παρασκηνιακά επιτροπές ψηφοδελτίων δούλευαν όλο το καλοκαίρι, με τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη να έχει στην κατοχή του μια λίστα ονομάτων που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια. Στην Αυτοδιοίκηση, μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου το Κίνημα Αλλαγής θέλει να έχει ανακοινώσει και επισήμως τους υποψηφίους του, έτσι ώστε κάθε προσπάθεια προσεταιρισμού τους από την κυβέρνηση να πέσει στο κενό. Ακόμα λοιπόν και αν κάποιος υποψήφιος υποστηριχθεί τελικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει αυτός η «ουρά» του Κινήματος Αλλαγής και όχι το αντίθετο. Αφήγημα και πολιτική στρατηγική συγκλίνουν στον στόχο της εθνικής συνεννόησης χωρίς ρεβανσιστικές διαθέσεις, η οποία ωστόσο περνά μέσα από τις κάλπες. «Στην Ιθάκη, ο κ. Τσίπρας σηματοδότησε το τέλος της κυβέρνησής του» σχολίασε ο Χρηστίδης, καταγγέλλοντας, όπως έκανε και η Γεννηματά, τον διχαστικό λόγο του Πρωθυπουργού.
Γ.Δ.


Λόγια αλήθειας
Βασικός μισθός στα 586,08 ευρώ μικτά, υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων, συντάξεις πείνας, αδήλωτη εργασία και ημιαπασχόληση, δημόσιο χρέος κοντά στα 320 δισ., δημόσιος πλούτος εκχωρημένος στο Υπερταμείο και ζωτικές εθνικές υποδομές στα χέρια ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα στο ξημέρωμα της 21ης Αυγούστου  2018. Μπορεί στην κυβέρνηση λοιπόν, να βιώνουν έναν μεταμνημονιακό αντικατοπτρισμό θαρρώντας πως το… καραβάνι προχωρά, όμως η πραγματικότητα δείχνει ότι η χώρα απλά στέκει ακόμα με το κεφάλι έξω από την κινούμενη άμμο.
Τι συνέβη αυτά τα χρόνια; Τι έζησαν οι Έλληνες; Νοικοκυραίοι ξύπνησαν και είδαν τη φούσκα της επίπλαστης ευημερίας να έχει σκάσει ενώ στ’ αυτιά τους ηχούσε ακόμα ο… ανένδοτος του Καραμανλή κατά των “νταβατζήδων” μέσα από την ταβέρνα του Μπαϊρακτάρη.
Στα χρόνια των δανειακών συμβάσεων η χώρα καταστράφηκε ολοκληρωτικά, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τον αφανισμό της -πάλαι ποτέ κραταιάς- μεσαίας τάξης. Οι επιστήμονες έφυγαν, η Παιδεία, η Υγεία διαλύθηκαν. Τα συσσίτια και τα κοινωνικά ιατρεία έγιναν δομικά συστατικά της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Η σύνταξη για τους σημερινούς νέους φαντάζει ανέκδοτο. Όλα αυτά τα χρόνια, η μια μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις έλεγαν «ναι σε όλα». Υπέγραφαν συμφωνίες, αναλάμβαναν υποχρεώσεις, φόρτωναν το “αύριο” για να μην σκάσει το σήμερα, κατηγορώντας το “χθες”. Κανείς μα κανείς όμως, δεν τόλμησε να περάσει από τη διαχείριση στον σχεδιασμό. Να φτιάξει μια χώρα που θα παράγει, θα μορφώνει και θα δημιουργεί, ώστε να μπορεί να σταθεί στα πόδια της.
Οκτώ χρόνια, 3 μνημόνια, 13 αξιολογήσεις, δεκάδες Eurogroup, εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι, δημοσιονομικά μέτρα που πλησιάζουν τα 100 δισ. ευρώ. Αυτά είναι τα προικιά που μας αφήνουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Όσο για τη σημερινή, αυτή συνεχίζει να… κερνάει πλεόνασμα.
Π. Περ.


11 θύματα
Δεν είναι στις προθέσεις μας, το δηλώνουμε από την αρχή, να δημιουργήσουμε ανησυχία στον κόσμο για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως ονομάστηκε. Σκοπός είναι να ενημερωθούν οι πολίτες διότι προχθές είχαμε άλλον έναν θάνατο στο νομό Ροδόπης, μιας 79χρονης. Έτσι, μέχρι στιγμής τα θύματα ανέρχονται σε 11 πανελλαδικά και η χώρα μας συγκαταλέγεται τρίτη σε επίπεδο κρουσμάτων – θανάτων στην Ευρώπη.
Για το λόγο αυτό, φρόνιμη είναι η ενημέρωση. Έτσι, οι κάτοικοι όλων των περιοχών θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν νοσήσει άνθρωπος από τον ιό του δυτικού Νείλου δεν τον μεταδίδει σε άλλο άνθρωπο.
Υπενθυμίζεται πως η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα πτηνά αποδημητικά ή οικόσιτα, μέσω τσιμπήματος δύο ειδών κουνουπιών του Κούλεξ και του κουνουπιού άϊντες αλμποπίκτους, υπό συνθήκες αυξημένης υγρασίας και θερμότητας και χαμηλού ανοσοποιητικού του ανθρώπου. Συνεπώς στα μέτρα της ατομικής προστασίας θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ειδική μέριμνα για τα οικόσιτα, ως προς τη στέγασή τους, την τροφή και το νερό τους.
Γ.Δ.


Σημάδια και συμπτώματα
Η μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι είτε ασυμπτωματική, σε περίπου 80% των μολυσμένων ανθρώπων, είτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρετό ή σοβαρή ασθένεια.
Περίπου 20% των ατόμων που μολύνονται θα αναπτύξουν πυρετό του Δυτικού Νείλου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και πόνους στο σώμα, ναυτία, έμετο, περιστασιακά με δερματικό εξάνθημα (στον κορμό του σώματος) και διογκωμένους λεμφαδένες. Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου (όπως η εγκεφαλίτιδα του Δυτικού Νείλου ή η μηνιγγίτιδα ή η πολιομυελίτιδα του Δυτικού Νείλου) περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, δυσκοιλιότητα, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.
Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 150 άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου θα αναπτύξει μια πιο σοβαρή μορφή ασθένειας. Σοβαρές ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ωστόσο τα άτομα άνω των 50 ετών και ορισμένα άτομα με ανοσοκαταστολή (για παράδειγμα, ασθενείς με μεταμόσχευση) διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όταν μολυνθούν με τον ιό.
Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 3 έως 14 ημέρες.
Γ.Δ.


Υποκρισίας το ανάγνωσμα
Πάρα πολλά έχουν γραφεί και λεχθεί πρόσφατα για την τραγωδία στο Μάτι και τα εκεί αυθαίρετα κτίρια που δημιούργησαν προβλήματα όπως δήλωσαν υπουργοί κι ακόμη ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Λοιπόν, η λύση των αυθαιρέτων στη χώρα μας είναι η μόνη λύση των διάφορων οικιστικών θεμάτων και αυτή που υλοποιείται σύντομα με την ανοχή της Πολιτείας. Αυτή η Πολιτεία λοιπόν (χθεσινή και σημερινή) αντί να επιβραβεύει τις προσπάθειες νόμιμης οικιστικής παρέμβασης σε περιοχή ήδη ενταγμένης στο σχέδιο πόλης, τιμωρεί αντιθέτως τους νόμιμους πολίτες δημιουργώντας διάφορα προσκόμματα που εμφανίζονται στην πορεία ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Έτσι, αντί οργανωμένης δόμησης, με ρυμοτομία, σχέδια, έργα υποδομής από την αρχή, ανέγερση οικοδομών με οργανωμένο τρόπο και τήρηση των πολεοδομικών κανόνων, εδώ και 25 χρόνια αντί να λύνει το πρόβλημα, το διαιωνίζει! Δηλαδή, αρνείται την οργανωμένη δόμηση, τους κανόνες και με τις καθυστερήσεις οδηγεί τους οικοπεδούχους στη λύση της αυθαίρετης κατασκευής με άναρχη δόμηση, χωρίς κανόνες.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Ξάνθη, στην περιοχή Λευκού Πύργου. Σήμερα, μετά από 25 χρόνια, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων στην περιοχή, μέλη του Σωματείου που ιδρύθηκε για τη σωστή εφαρμογή των νόμων δόμησης, θεωρεί ότι αποτελούν τα κορόιδα, οι βλάκες και οι εύπιστοι πολίτες-δημότες που η Πολιτεία τιμωρεί (συνεχίζεται η εκκρεμότητα ακόμη). Αντί επιβράβευσης, τιμωρία γιατί δεν έχτισαν αυθαίρετα όπως κάποιοι πρότειναν. Τα συμπεράσματα δυστυχώς από το ελληνικό δημόσιο, τη γραφειοκρατία και τους Πολιτικούς είναι μόνον δυσάρεστα.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Τα αντιβιοτικά δεν είναι παυσίπονα» Το θέμα είναι σοβαρό διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν πολ…