Διαβεβαιώνει ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας ΑΜ – Θ, Λουκάς Γεωργίου. «Έκανε δουλειά» η εντατική καταπολέμηση των κουνουπιών
43 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ – Παρατηρείται αύξηση των σημείων εμφάνισης
Μαριάννα Ξανθοπούλου
«Καθαρή» είναι μέχρι τώρα η περιφέρειά μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου αφού σύμφωνα με την διαβεβαίωση του Γενικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας ΑΜ – Θ κ. Λουκά Γεωργίου δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα. Την ίδια στιγμή το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε 43 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.
Δεν έχουμε κρούσμα του ιού Δυτικού Νείλου στην ΑΜ – Θ
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου, σ’ όλη την περιφέρεια. Παρότι είχαμε πολλά προβλήματα με τις βροχοπτώσεις και την υγρασία που δυσκόλεψαν το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών η εντατικοποίηση των μέτρων καταπολέμησης φαίνεται ότι έχει θετικά αποτελέσματα», σημειώνει ο κ. Γεωργίου.
ΚΕΕΛΠΝΟ: 43 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου – Παρατηρείται αύξηση των σημείων εμφάνισης
Σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας καταγράφονται πλέον κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, που σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν φτάσει στα 43.
Συγκεκριμένα μέχρι και χθες Πέμπτη 2 Αυγούστου είχαν καταγραφεί πανελλαδικά 43 κρούσματα σε Μέγαρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Ηλιούπολη, Τανάγρα, Αλίαρτο Θεσπιέων, Χαλκηδόνα, Ωραιόκαστρο, Βόλβη, Κορδελιό-Εύοσμο, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Σαλαμίνα, Λουτράκι-Περαχώρα-Άγιοι Θεόδωροι.
Δεκαέξι ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων ένα άτομο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ έχουν ήδη λάβει εξιτήριο 25 και 2 άτομα δεν χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Η διάμεση ηλικία των προσβληθέντων ατόμων είναι τα 68 έτη.
Μέτρα πρόληψης του ιού του Δυτικού Νείλου
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών.
Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σίτων, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κ.λπ.
Επιπρόσθετα, συστήνεται η λήψη μέτρων για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).