Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα σημάδια του bullying

Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα σημάδια του bullying

0

Άλλο οι καθημερινές συγκρούσεις των μαθητών,  άλλο η ενδοσχολική βία –  Υπάρχουν περιστατικά στην Ξάνθη

 

Μιλά στο «Ε» η ψυχολόγος, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Έκφραση», κα Παγώνα Διούδη.

 

 

Σε ανησυχητικά επίπεδα και στην χώρα μας έχει φτάσει το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού (bullying). Την ακραία του μορφή την γνωρίσαμε με την υπόθεση του σπουδαστή της Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη, μια υπόθεση που συγκλόνισε και αφύπνισε την ελληνική κοινωνία από τον λήθαργο του εφησυχασμού και η οποία διερευνάται ακόμη. Δεύτερο ακραίο περιστατικό είναι η πρόσφατη αυτοκτονία του 14χρονου στην Αργυρούπολη που απαγχονίστηκε στο μπαλκόνι του σπιτιού του, υποδεικνύοντας σε σημείωμα,  υπεύθυνους για την πράξη του 6 συμμαθητές του, τους οποίους κατηγορεί ότι «του κατέστρεψαν την ζωή».

dioudi pagonaΥπάρχουν περιστατικά ενδοσχολικής βίας στην Ξάνθη

Άλλο οι καθημερινές συγκρούσεις των μαθητών άλλο η ενδοσχολική βία

Τι ορίζουμε όμως ως «ενδοσχολικό εκφοβισμό» και πως αντιμετωπίζεται; Είναι οι ερωτήσεις που θέσαμε στην ψυχολόγο , επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Έκφραση», κα Παγώνα Διούδη. Να σημειώσουμε ότι το Κέντρο έχει διευρύνει το αντικείμενό του με παρεμβάσεις στον τομέα της πρόληψης μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε ομάδες γονέων καθώς και σε ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών εκτός από την Πρόληψη κατά των εξαρτήσεων και σε θέματα ενδοσχολικής βίας πάντα όμως μετά από αίτημα: «Σαφώς και έχουμε φαινόμενα ενδοσχολικής βίας. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν οι καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών στα σχολείο. Για να πούμε όμως ότι πρόκειται για ενδοσχολική βία πρέπει να έχει στοχοποιηθεί ένα άτομο από έναν ή περισσότερα άτομα και σε καθημερνή βάση να υπόκειται σε πράξεις βίας είτε σωματικής είτε ψυχοσυναισθηματικής, είτε σεξουαλικής παρενόχλησης και για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Υπάρχουν πολλές μορφές βίας με ολέθριες επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία του θύματος. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της ενδοσχολικής βίας με τις απλές καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών», σημειώνει η κα Διούδη.

Η ενημέρωση και η πρόληψη, αντίδοτα στην ενδοσχολική βία

Στο ερώτημα πως αντιμετωπίζετε σε περίπτωση που ένα παιδί θύμα bulling ή οι γονείς καταγγείλουν περιστατικό βίας,   απαντά: «Υπάρχουν ψυχολόγοι στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχουν την δικαιοδοσία να παρέμβουν όταν ζητηθεί από το παιδί και την οικογένεια και να παρέχουν στήριξη, να βοηθήσουν το παιδί να διαχειριστεί  με την συνεργασία της οικογένειας και του σχολείου. Σ’ ότι αφορά αυτούς που ασκούν την βία μπορεί να παρέμβει το σχολείο και παραπέμψει την υπόθεση και στην δικαιοσύνη. Το Κέντρο παρέχει συμβουλευτική  σε παιδιά άνω των 12 ετών, σε ομαδικό επίπεδο αλλά και εξατομικευμένη μετά από σχετικό αίτημα καθώς και σε γονείς μέσω βιωματικών ασκήσεων παρέχουμε ένα υποστηριχτικό δίκτυο για την διαχείριση του συναισθήματος σ’ αυτές τις περιπτώσεις αλλά και σε περιπτώσεις διαζυγίων, άγχους, δυσκολιών της εφηβείας καθώς και ενημέρωσης για τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση των υπολογιστών και του διαδικτύου».

Όπως ανέφερε η κα Διούδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από γονείς και έχουν συσταθεί 12 ομάδες των 15 ατόμων που συμμετέχουν σ’ αυτές τις δράσεις. Σ΄ ότι αφορά δε τις αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας,  η κα Διούδη το απέδωσε στην όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων,  στην αλλαγή των ρόλων των φύλων και γενικότερα σ’ ένα πλαίσιο παραγόντων που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Ωστόσο σημείωσε πως η ακραία βία που φτάνει ως την αφαίρεση ζωής, ένα φαινόμενο που το συναντάμε κυρίως στις ΗΠΑ, υποκρύπτει και έναν συνδυασμό άλλων παραγόντων όπως υποβόσκουσες ψυχικές διαταραχές των ατόμων που την διαπράττουν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…