Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πληγές μετρούν οι αγρότες της ΑΜΘ από τις καιρικές μεταπτώσεις

Πληγές μετρούν οι αγρότες της ΑΜΘ από τις καιρικές μεταπτώσεις

0

Ζημιές σε βαμβάκι και καπνό. Μείωση 50% εκτιμάται ότι θα υποστεί το αγροτικό εισόδημα λόγω των καταστροφών

 Μετά από σύσκεψη στην Περιφέρεια απεστάλη επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει για την άμεση απόδοση των αποζημιώσεων

 Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή με θέμα τα προβλήματα των αγροτών της Ροδόπης, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης και συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας ΑΜΘ κ. Αχμέτ Ιμπράμ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ροδόπης κ. Θανάσης Αραμπατζής, κ. Μουσταφά Κατραντζή και κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης κ. Αθανάσιος Πανάγος, ο Διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΜΘ κ. Νικόλαος Γαλάνης, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Εσάτ Χουσεΐν, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από τη Ροδόπη και στελέχη της Περιφέρειας.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, γεγονός που οδήγησε στην αποστολή από τον Περιφερειάρχη επιστολής στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, με την οποία ζητά την παρέμβασή του για τους αγρότες της Περιφέρειας.

 Τα αιτήματα των αγροτών

Στην επιστολή προς τον ΥΠΑΑΤ, καταγράφονται τα προβλήματα που σημειώθηκαν στις καλλιέργειες και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται: «φέτος, λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών κατά τη χειμερινή και εαρινή περίοδο (χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, παρατεταμένη ανομβρία-ξηρασία, ιώσεις), οι παραγωγοί και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειάς μας ήρθαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα που οδήγησαν σε εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή καπνού και βάμβακος, ενώ παρόμοια προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης σε σιτηρά και ζωοτροφές. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την καλλιέργεια βάμβακος, διαπιστώνεται τεράστια καταστροφή λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που ακολούθησε μια περίοδο εκτεταμένων βροχοπτώσεων και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μη βλάστηση. Σε ό,τι αφορά δε τον καπνό, η καταστροφή, που οφείλεται κατά βάση στον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας (TSWV), φτάνει το 60% με 100% της παραγωγής. Η δυσμενής θέση των καπνοκαλλιεργητών μας εντείνεται εν προκειμένω από την αγωνία τους για το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει καταστροφές από τη συγκεκριμένη ίωση».

Ζητείται από τον υπουργό να παρέμβει προς ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ για να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις ενώ απευθύνεται και το αίτημα κατ’ εξαίρεσης αποζημίωση των καπνοκαλλιεργητών, καθώς και της επιλογής αποζημίωσης όχι με τη συνήθη χρονοβόρα διαδικασία μέσω ΠΣΕΑ, αλλά μέσω των πιστώσεων de minimis.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επανέρχονται τα απευθείας σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Β. Οικονόμου κατά την περιοδεία του …