Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ευνοϊκότερη ένταξη στον νόμο Κατσέλη με άρση κατασχέσεων

Ευνοϊκότερη ένταξη στον νόμο Κατσέλη με άρση κατασχέσεων

0

Η άρση τραπεζικού απορρήτου όρος για την υπαγωγή στον νόμο «Κατσέλη»

Ευνοϊκότερο καθίσταται το καθεστώς για την ένταξη στον νόμο Κατσέλη όσων έχουν βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές προς το Δημόσιο και υπέρ τρίτων.

Με βάση τις νέες διατάξεις που ισχύουν, όχι μόνο μειώνεται η γραφειοκρατία, αλλά κυρίως υπάρχει δυνατότητα «αδρανοποίησης» κατασχέσεων και απαιτήσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων, ενώ κρίσιμη ημερομηνία βεβαίωσης για την ένταξη στον νόμο των οφειλών προς το Δημόσιο και υπέρ τρίτων βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση είναι πλέον η 31η Δεκεμβρίου 2017, αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2016.

Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο (υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1126/3.7.2018) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία κοινοποιήθηκαν αρμοδίως οι σχετικές διατάξεις του ν. 4549/2018 «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων – Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 και λοιπές διατάξεις», με τις οποίες τροποποιήθηκαν άλλες του ν. 4469/2018 «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», αλλά και του ν. 4469/2017 σχετικά με την «αδρανοποίηση» κατασχέσεων. Ειδικότερα, με βάση το νέο πλαίσιο, επεκτείνεται η αυτοδίκαιη αναστολή για τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και σε «κάθε διοικητικό μέτρο, το οποίο επιβάλλεται, αυτοδικαίως ή με πράξη της Διοίκησης, ως συνέπεια της μη εξόφλησης υποχρεώσεων, των οποίων ζητείται η ρύθμιση και το οποίο συνεπάγεται την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης».

Επισημαίνεται ότι η αναστολή αφορά μόνο διοικητικά μέτρα που έχουν ως άμεση συνέπεια την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης, αφού «σκοπός της ρύθμισης είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, χωρίς να παρεμποδίζεται από διοικητικά μέτρα αναστολής λειτουργίας, τα οποία επιβάλλονται αποκλειστικά λόγω ύπαρξης χρεών προς ρύθμιση. Εξυπακούεται ότι μέτρα αναστολής λειτουργίας, που επιβάλλονται λόγω άλλων παραβάσεων, και όχι λόγω της απλής μη πληρωμής χρεών, δεν αναστέλλονται».

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η υποβολή και προώθηση αιτήσεων για διμερή ρύθμιση οφειλών, είτε προς το Δημόσιο είτε προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, είτε προς χρηματοδοτικούς φορείς, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών που τηρείται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).

Με την αίτηση βέβαια υπαγωγής στην ανωτέρω διαδικασία παρέχεται από τον οφειλέτη άδεια για κοινοποίηση στον πιστωτή, επεξεργασία και διασταύρωση από αυτόν των δεδομένων του, τα οποία περιλαμβάνονται στην αίτηση και τα συνοδευτικά έγγραφα για τους σκοπούς της διαδικασίας ρύθμισης οφειλών, ενώ η εν λόγω άδεια συνεπάγεται μέχρι και την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις νέες διατάξεις περιορίζονται, κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, οι συνέπειες της κατάσχεσης απαιτήσεων στα χέρια τρίτου, με τη θεσμοθέτηση της αδρανοποίησης των κατασχέσεων απαιτήσεων που έχουν ήδη επιβληθεί ή αποδέσμευσης των μελλοντικών απαιτήσεων ή αίρονται οι κατασχέσεις αυτές υπό προϋποθέσεις.

  • Katseli 6-empros

    Σχόλια 10-/03/15

    (Βα)ρουφιανιά: καταδώστε ελεύθερα! Είναι για καλό σκοπό. Πιστωτική ασφυξία Κι ενώ η κυβέρν…
  • katseli

    Καταργήθηκε η ΕΜΑ Μακεδονίας-Θράκης

    Αντιδράσεις από την Κοινωνική Συμφωνία. Στον «αέρα» 91 επενδυτικά σχέδια της Βόρειας Ελλάδ…
  • Katseli_6-empros

    Σχόλια 06/06/2012

    Ολοκληρώθηκαν οι Πανελλαδικές με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αν και στην Ελλάδα διδάσκε…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …