Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με ΥΔ γονέων λαμβάνουν βεβαίωση για το θρήσκευμα οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι

Με ΥΔ γονέων λαμβάνουν βεβαίωση για το θρήσκευμα οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι

0
dimarxeio

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που προέκυψε στο ληξιαρχείο Ξάνθης, με τη συνδρομή της Κοινωνίας Δημοτών και υπόδειξη του Εισαγγελέα

Τα χρήματά τους από το μουφτή πήγαν για να πάρουν πίσω οι γονείς που είχαν απευθυνθεί εκεί για την πιστοποίηση του θρησκεύματος καθ’ υπόδειξη της υπηρεσίας του δήμου

Αναστάτωση προέκυψε στο ληξιαρχείο Ξάνθης με τους υποψήφιους μαθητές της Γ΄Λυκείου της μουσουλμανικής μειονότητας που ζήτησαν την έκδοση των πιστοποιητικών ληξιαρχικής πράξης γέννησης, όπου προκύπτει και το θρήσκευμα των γονέων, προκειμένου να την προσκομίσουν στο λύκειό τους για να λάβουν τους κωδικούς με τους οποίους θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους, βάσει της προβλεπόμενης ποσόστωσης. Το πρόβλημα προέκυψε γιατί η υπηρεσία επικαλούμενη εγκύκλιο που αφορά στα προσωπικά δεδομένα αρνήθηκε τη χορήγηση του πιστοποιητικού.  Συγκεκριμένα, παρέπεμπε τους μαθητές στη μουφτεία, προκειμένου ο μουφτής να επικυρώσει το θρήσκευμα, ωστόσο εκεί προέκυπτε κενό, αφού υπήρχαν παιδιά γονέων που δεν είχαν τελέσει θρησκευτικό γάμο ή είχαν διαζευχτεί. Μάλιστα, υπήρχε και οικονομική επιβάρυνση, αφού οι γονείς καλούνταν να πληρώσουν και τη μουφτεία, αλλά και παράβολο, που συνολικά έφτανε τα 52 ευρώ.Στο πλαίσιο δε, και της υπάρχουσας προθεσμίας, για τη λήψη των κωδικών και την υποβολή του μηχανογραφικού, εύλογα προέκυψε αναστάτωση και ανησυχία σε γονείς και μαθητές.

Προκειμένου να δοθεί λύση παρενέβη έγκαιρα η Κοινωνία, που μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τη σχετική πληροφόρηση της δημοτικής αρχής απευθύνθηκαν στον Εισαγγελέα, ο οποίος αποδέχθηκε την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης για το θρήσκευμα από την πλευρά των γονέων του μαθητών, πρακτική που χρησιμοποιούν και οι άλλοι δήμοι της Θράκης, προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα.

Τελικά, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και οι γονείς που είχαν απευθυνθεί στη μουφτεία επέστρεψαν χθες για να ζητήσουν τα χρήματα που είχαν δώσει.

Από την πλευρά της η Κοινωνία Δημοτών εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνδρομή που κατάφερε να δώσει για την άμεση διεκπεραίωση του θέματος και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Τζενάν Τσαρεκτσή, έγραψε σχετικά για το θέμα σε ανάρτηση στο facebook: «μετά την παρέμβαση της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ διορθώσαμε την διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών ή ληξιαρχικής πράξης γέννησης, όπου αναγράφεται το θρήσκευμα για τους υποψήφιους μουσουλμάνους των πανελλήνιων εξετάσεων. ΠΛΕΟΝ μόνο με υπεύθυνη δήλωση των γονέων θα παίρνουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις. Χωρίς λόγο ταλαιπωρήθηκαν γονείς και μαθητές, χωρίς λόγο πλήρωσαν αρκετοί λεφτά στη Μουφτεία και την Εφορία. Τι να πει κανείς για τη λειτουργία του Δήμου…».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…