Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Ξεκινά προανάκριση για την επίθεση στο Μ.Φανουράκη

Ξεκινά προανάκριση για την επίθεση στο Μ.Φανουράκη

0

Σοκαρισμένη και ενοχλημένη η τοπική κοινωνία για το γρονθοκόπημα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης από τον γιο του αντιδημάρχου ΤΥ

Αφέθηκε ελεύθερος ο 33χρονος και θα δικαστεί κατόπιν έγκλησης με την τακτική διαδικασία-Καταδικάζουν τη βία ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- Καταδικάζει και ο δήμαρχος, αλλά στηρίζει τον Θ. Ηλιάδη

Πρωτοφανής και σοκαριστική είναι για τα τοπικά πολιτικά δρώμενα η επίθεση του γιου του αντιδημάρχου των Τεχνικών Υπηρεσιών Θωμά Ηλιάδη στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μανόλη Φανουράκη.

Ο 33χρονος γιος του αντιδημάρχου, ενοχλημένος από την κριτική που δέχθηκε ο πατέρας του για τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες σχετικά με την επανεκσκαφή της οδού Μιαούλη, για τα οποία η «Κοινωνία Δημοτών» ζήτησε την παραίτησή του, πήγε το βράδυ της Κυριακής, γύρω στις 10.30 μμ στο πρακτορείο ΟΠΑΠ του Φανουράκη και τον συνάντησε στην είσοδο του καταστήματος. Εκεί, αφού του είπε «σου είπα να μην ξανασχοληθείς με τον πατέρα μου» τον γρονθοκόπησε, τραυματίζοντας τον στο αριστερό αυτί και το μάτι. Στη συνέχεια, τον ακολούθησε εντός του καταστήματος, όπου σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, επιχείρησε να τον ξαναχτυπήσει. Ο Μανόλης Φανουράκης δεν απάντησε στην επίθεση, παρά μόνο εξήγησε, σύμφωνα και πάλι με τις μαρτυρίες, ότι ως αντιπολίτευση οφείλει να ασκεί κριτική. Στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία, η οποία επενέβη άμεσα και ο επιτιθέμενος οδηγήθηκε στο κρατητήριο. Από εκεί το πρωί της Δευτέρας οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου, κατόπιν έγκλησης που άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος ο Μανόλης Φανουράκης πήγε για να λάβει τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο, και εισήχθη στη χειρουργική κλινική, λόγω τραύματος στο αυτί. Μέλη της παράταξης, της αντιπολίτευσης και φίλοι τον επισκέφθηκαν χθες το πρωί, προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση της υγείας του. Σήμερα αναμένεται να λάβει εξιτήριο.

Προανάκριση θα διεξάγει η Εισαγγελία Ξάνθης

Χθες το πρωί στο δικαστήριο βρέθηκε  με το δικηγόρο του Κώστα Μαλάκη ο γιος του Θωμά Ηλιάδη, όπου τον περίμεναν συγγενείς και φίλοι, καθώς και ο Θανάσης Ξυνίδης, ως συνήγορος του Μανόλη Φανουράκη. Η Αντιεισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση αποφάσισε να προχωρήσει σε προανάκριση, προκειμένου να  διερευνήσει αφενός την κατάσταση της υγείας του τελευταίου, καθότι έλαβε δύο γνωματεύσεις από το ΓΝΞ, μία που κάνει λόγο για απλή βλάβη και μία ακόμη για κρανιοεγκεφαλική και αφετέρου για να εξετάσει το οπτικό υλικό, από το σύστημα καταγραφής τους καταστήματος. Ο 33χρονος αφέθηκε ελεύθερος και η υπόθεση θα εκδικαστεί με βάση την τακτική διαδικασία, όταν ολοκληρωθεί η προανάκριση. Εκεί ο 33χρονος Ηλιάδης θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει γιατί προέβη στην επίθεση και να παρουσιάσει την υπερασπιστική του γραμμή.

Πάντως, έξω από το γραφείο της Αντιεισαγγελέα σημειώθηκε ένταση ανάμεσα στον κ. Ξυνίδη και τους παριστάμενους, που δεν πήρε διαστάσεις.

Πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο γιος του Θ. Ηλιάδη απείλησε τον Μ. Φανουράκη, κάτι που ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης προτίθεται να θέσει και στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας.

Στηρίζει Ηλιάδη ο δήμαρχος-Καταδικάζει τη βία

Εν τω μεταξύ, υπήρξε μεγάλος προβληματισμός και κινητικότητα στην παράταξη της συμπολίτευσης. Ο δήμαρχος, παρότι είναι βέβαιο ότι εξέτασε την περίπτωση να ζητήσει την παραίτηση του Θωμά Ηλιάδη, τελικά αποφάσισε να τον στηρίξει, καταδικάζοντας ωστόσο την επίθεση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Ξάνθης, Μπάμπης Δημαρχόπουλος το μεσημέρι της Δευτέρας αναφέρει: «η αποστροφή που γεννά κάθε μορφή βίας είναι δεδομένη και καταδικαστέα, ανεξάρτητα με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, καθώς επίσης και η οποιαδήποτε τυχόν απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης. Όταν αυτή κατευθύνεται σε πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στο δημόσιο βίο και επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο τα καθήκοντα που τους ανέθεσαν οι πολίτες, τότε η απερίφραστη καταδίκη της άσκησης βίας είναι υποχρέωση όλων μας. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Δημοτών» και ταχεία επιστροφή στα καθήκοντά του».

Ανάρτηση από Ε. Χαριτωνίδου

Η Ειρήνη Χαριτωνίδου έγραψε σχετικά με την επίθεση στο facebook “Όταν σε έναν Δήμο παύει να κυριαρχεί η Δημοκρατία και να επικρατεί η τρομοκρατία τότε κάτι δεν πάει καλά… Αυτά είναι τα αποτελέσματα από την κριτική – άποψη για τα έργα στην οδό Μιαούλη…”.

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: Ζητά την αποπομπή Ηλιάδη- Κάνει λόγο για τραμπουκισμό

Πρώτος αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης από τα πολιτικά κόμματα, καταδικάζοντας την επίθεση και κάνοντας λόγω για «ακραία φαινόμενα νεοφασισμού». Επιρρίπτει ευθύνες στη ΝΔ και κυρίως στο δήμαρχο, το οποίο καλεί να καταδικάσει δημόσια το συμβάν. Αναλυτικά, αναφέρει: «καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση κατά του Μ. Φανουράκη, δημοτικού συμβούλου του Δήμου Ξάνθης, από τον υιό του Αντιδημάρχου Θ. Ηλιάδη.  Η επίθεση αυτή καταλύει κάθε έννοια δημοκρατικής αντιπαράθεσης φτάνοντας στον τραμπουκισμό.

Η Δημοκρατία επιτρέπει την πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση και όχι την επιβολή της μιας και μόνο άποψης με τη χρήση σωματικής βίας.  Η τακτική φίμωσης της διαφορετικής αντίληψης και η εξαφάνιση της οποιασδήποτε κριτικής στην άσκηση της εξουσίας από αυτοδιοικητικούς παράγοντες, παραπέμπει σε άλλες εποχές, παρακράτους και ακροδεξιάς βίας.

Το ακραίο αυτό περιστατικό στη τοπική κοινωνία, έρχεται να προστεθεί στο σκηνικό αντίστοιχων πρακτικών  χρήσης  βίας, σωματικής και λεκτικής, κατά των πολιτικών αντιπάλων καθώς και της διολίσθησης της ιδεολογικής αντιπαράθεσης στη μισαλλοδοξία, απειλώντας τη δημοκρατία και τους αγώνες του λαού μας γι αυτή.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει το κόμμα της ΝΔ καθώς και το τοπικό αυτοδιοικητικό της σχήμα με επικεφαλής τον δήμαρχο, που έχουν στηρίξει, έχουν δώσει ασυλία και έχουν επιτρέψει την ανάδυση ακραίων πολιτικών πρακτικών.

Οι δημοκρατικοί πολίτες αυτού του τόπου καταδικάζουν αυτό το νεοφασισμό που επιχειρείται να εγκατασταθεί στην κοινωνία μας.

Απαιτείται η άμεση απομάκρυνση του Αντιδημάρχου Θ. Ηλιάδη, η απόδοση ευθυνών από τη δικαιοσύνη και η δημόσια καταδίκη από τον κ. Δημαρχόπουλο.

Καταδικάζει την επίθεση η τοπική ΝΟΔΕ

Με λιτή ανακοίνωση η τοπική ΝΟΔΕ καταδικάζει την επίθεση, υπογραμμίζοντας ότι καμία μορφή βίας δεν έχει θέση στην κοινωνία. Στην ανακοίνωση αναφέρει: «καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση που δέχτηκε ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Νέας Δημοκρατίας, Μανόλης Φανουράκης. Η αυτοδικία, οι προπηλακισμοί και η κάθε μορφής βία δεν έχουν θέση την κοινωνία μας. Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποιον κι αν στοχεύει».

Δεδομένο πάντως είναι, ότι το περιστατικό δεν έχει αφήσει «ασυγκίνητα» ούτε τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ενοχλεί η πράξη βίας από το συγγενικό περιβάλλον «γαλάζιου» αντιδημάρχου για περιστατικό μάλιστα, που αφορά την πολιτική αντιπαράθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά του κόμματος σε εσωτερικό επίπεδο, αλλά αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις, καθότι και ο Μανόλης Φανουράκης, το θύμα της προκείμενης περίπτωσης, ανήκει στον ίδιο χώρο.

ΝΕ ΠΑΣΟΚ: Ένας δρόμος, μια λάμπα, ένα πεζοδρόμιο διορθώνονται. Μια τέτοια όμως συμπεριφορά, ΠΟΤΕ!

Με σκληρό τρόπο καταδικάζει την επίθεση και η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, που δηλώνει αγανάκτηση, έκπληξη, αλλά και φόβο για το συμβάν και τις προεκτάσεις που έχει στην πολιτική ζωή του τόπου. Στην ανακοίνωση σχετικά επισημαίνεται: «η Δημοκρατική Παράταξη και οι προοδευτικοί πολίτες του Δήμου Ξάνθης, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια και στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, έχουμε επισημάνει επανειλημμένα στους συμπολίτες μας ότι το τοπίο στο Δήμο Ξάνθης έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο καθεστωτισμού, αδιαφορίας, ανοργανωσιάς και φυσικά η πόλη μας ήταν και είναι μια ανοχύρωτη πόλη. Η καθημερινότητα των συμπολιτών μας είναι η απόδειξη όλων των παραπάνω.

Όλα τα αναμέναμε από το στελεχιακό πολιτικό προσωπικό του Δήμου, αλλά όταν εκφράζαμε τον όρο «ανοχύρωτη», ποτέ δεν περιμέναμε να αφορά και την σωματική ακεραιότητα δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, που τολμούν να ασκούν κριτική.

Το να καταδικάσουμε το πρόσφατο περιστατικό ξυλοδαρμού και τραμπουκισμού και να απαιτήσουμε από την Δημοτική Αρχή, αλλά και το κόμμα της ΝΔ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και συμπεριφορές που απαιτούνται, για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, είναι το πιο απλό και αυτονόητο από εμάς.

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό μας όμως και προβληματισμός είναι ως πότε οι πολίτες της Ξάνθης θα ανέχονται σκηνές που λαμβάνουν χωρά σε δημοκρατικά και θεσμικά υποανάπτυκτες χώρες και δήμους ειδικότερα, ως πότε;

Ένας δρόμος, μια λάμπα, ένα πεζοδρόμιο διορθώνονται. Μια τέτοια όμως συμπεριφορά, ΠΟΤΕ!».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δύο συλλήψεις για κλοπές σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη

«Έκαναν φτερά» χρήματα από επιχείρηση της Δράμας και κερματοθήκη από ένα λεωφορείο του ΚΤΕ…