Προκαλούν μεγάλη όχληση και ταλαιπωρία. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες ζητούν λήψη εντατικών μέτρων!
Έχουν σύμμαχο τον καιρό… Μια νέα γενιά …κουνουπιών γεννιέται από τις βροχές!
Έγιναν 13 πτήσεις εναέριου ψεκασμού από την περασμένη Πέμπτη – Μιλά στο «Ε» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Χ. Τερτσούδης
«Μάχη» για να καταστήσουν …κατοικήσιμη την παραλιακή περιοχή της Ξάνθης, δίνουν οι συντελεστές του προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών της Περιφέρειας τις δύο τελευταίες εβδομάδες καθώς η κατάσταση όσον αφορά τον πληθυσμό των κουνουπιών κρίνεται πλέον ανεξέλεγκτη. Χωρίς καμιά υπερβολή καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας αλλά ιδιαίτερα μετά τις 8 το απόγευμα (η ώρα των κουνουπιών) η παραμονή στις παραλιακές κατοικίες ή ακτές και μαγαζιά είναι απαγορευτική καθώς αρχίζει η «επίθεση» από σμήνη κουνουπιών! Όσοι «γενναίοι» παραμένουν «θωρακίζονται» με κάθε είδους αντικουνουπικά (υγρά, φιδάκια κ.λ.π.) αλλά και πάλι δεν μπορούν να αποφύγουν τα τσιμπήματα γιατί όλο και κάποιο κουνούπι απ τα τόσα θα βρει κάποια «αχίλλειο πτέρνα»…
Τα κουνούπια έχουν σύμμαχο τον καιρό… Μια νέα γενιά …κουνουπιών γεννιέται!
Ο αγώνας με τα κουνούπια κρίνεται προς στιγμή αμφίρροπος καθώς αυτά έχουν σύμμαχό τους τον καιρό! Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι οι γενεσιουργικές αιτίες του προβλήματος καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις σε καθημερινή σχεδόν βάση, έχουν δημιουργήσει νέες περιοχές με λιμνάζοντα νερά που υποθάλπει μια …νέα γενιά κουνουπιών! Παράλληλα ο συνδυασμός της υψηλής υγρασίας με τις μεγάλες εναλλαγές στη θερμοκρασία ευνοεί την ταχύτατη ανάπτυξή τους από το στάδιο της προνύμφης σε ακμαίο κουνούπι!
Τα ψεκάζουν αλλά τα κουνούπια …αμύνονται!
Όπως ανέφερε ο Θεματικός αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών κ. ΧρήστοςΤερτσούδης από την περασμένη Πέμπτη κατά μήκος της παραλιακής ζώνης του νομού μας έγιναν 13 πτήσεις εναέριων ψεκασμών: «Γνωρίζουμε το πρόβλημα και κάνουμε ότι μπορούμε για να το περιορίσουμε με εναέριους και επίγειους ψεκασμούς από τα ειδικά συνεργεία. Απ την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή της Ξάνθης έγιναν 13 πτήσεις εναέριου ψεκασμού. Όμως επειδή βρέχει μειώνεται η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος που καταπολεμά τα κουνούπια καθώς ξεπλένεται. Τώρα περιμένουμε τις μετρήσεις στις παγίδες που έχουμε για να δούμε που χρειάζεται να παρέμβουμε», σημείωσε ο κ. Τερτσούδης.
Να σημειώσουμε πως το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 2 Απριλίου και ο πρώτος εναέριος ψεκασμός έγινε στις 8 Απριλίου προκειμένου να καταπολεμηθούν οι προνύμφες (στάδιο προνυμφοκτονίας). Ακολούθησαν οι επίγειοι ψεκασμοί που καταπολεμούν τα ακραία κουνούπια. Όπως εκτιμά ο κ. Τερτσούδης: «Τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά. Είχαμε έως και μηδενικά δείγματα σε περιοχές. Όπως ο Έβρος. Αλλά δεν ευνόησε εμάς ο καιρός αλλά τα κουνούπια. Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν νέες περιοχές με λιμνάζοντα νερά και εκεί έχουμε νέες προνύμφες. Σίγουρα θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα αν δεν είχαμε αυτές τις καιρικές συνθήκες. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τον αγώνα μας… Το πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά.», επισημαίνει ο κ. Τερτσούδης.
Γκρίνια από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες
Αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών από κατοίκους και επαγγελματίες έγινε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Ζαγναφέρης ο οποίος και επισκέφτηκε την παραλιακή ζώνη το Σαββατοκύριακο για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το πρόβλημα. Είναι γεγονός ότι τα κουνούπια εκτός από την όχληση που προκαλούν με τα τσιμπήματά τους είναι και φορείς ιών όπως του ιού του Δυτικού Νείλου που είναι επικίνδυνος για την δημόσια υγεία. Γι αυτό και η καταπολέμησή τους έχει μεγάλη σημασία. Επίσης η αύξησή τους εκτός από την όχληση και την ταλαιπωρία της τοπικής κοινωνίας έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την επισκεψιμότητα της παραλιακής ζώνης και σε περίοδο μάλιστα αιχμής.
Οι κάτοικοι των παραλιακών κατοικιών, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι λουόμενοι και οι τουρίστες ζητούν επειγόντως λήψη εντατικών μέτρων λέγοντας πως δεν αντέχουν άλλο…
Μαριάννα Ξανθοπούλου