Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απορρίφθηκε η νέα αίτηση αναγνώρισης της «ΤΕΞ»

Απορρίφθηκε η νέα αίτηση αναγνώρισης της «ΤΕΞ»

0
dikigoros aithousa

Από το Εφετείο Θράκης – Κρίθηκε ως «απαράδεκτη» η αίτηση αναστολής

 

«Θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης για το επόμενο βήμα. Σκοπός μας είναι η αναγνώρισή της», δηλώνει στο «Ε» ο δικηγόρος Α. Καρά

 

 

Απορριπτική είναι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θράκης στην αίτηση της αυτοαπακαλούμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» για ακύρωση της αρχικής απόφασης του Εφετείου με αριθμ. 31/2002, που διέταξε την διάλυσή της και άνοιξε μια ατέρμονη δικαστική διαδικασία στον Άρειο Πάγο και στο ΕΔΑΔ για την αναγνώρισή της με την ονομασία της ίδρυσής της το 1927.

Δεύτερη απόρριψη της «ΤΕΞ» από το Εφετείο Θράκης

Να σημειώσουμε πως η αίτηση συζητήθηκε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 στο 3μελές Εφετείο Θράκης όπου από τους αντίδικους κατατέθηκαν προτάσεις επί της αίτησης ανάκλησης της δικαστικής απόφασης του Εφετείου που διέτασσε την διάλυση του σωματείου. Η αίτηση ανάκλησης που υποβλήθηκε από τον συνήγορο της «ΤΕΞ» κ. Αχμέτ Καρά στις 5/12/2017 βασίστηκε στην πρόσφατη τροπολογία του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η διάταξη του οποίου αφορά και τις υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ωστόσο η νέα απόφαση που εκδόθηκε και επιδόθηκε προχθές είναι απορριπτική κρίνοντάς την ως «απαράδεκτη». Η αιτιολογία που αναφέρεται καθώς η απόφαση δεν κρίνει την υπόθεση επί της ουσίας είναι ότι έχει ξανατεθεί η αίτηση με το ίδιο περιεχόμενο και έχει απορριφθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος για νέα συζήτηση.

kara ahmet1Και οι δίκες θα συνεχιστούν με σκοπό την αναγνώρισή της ως «Τουρκική Ένωσης Ξάνθης»

Μιλώντας στο «Ε» ο δικηγόρος της Ένωσης κ. Αχμέτ Καρά αρνήθηκε να κρίνει την νέα απόφαση του Εφετείου αλλά τόνισε πως αυτή δεν μπορεί να ανακόψει όλη την προσπάθεια να αναγνώριση η Ένωση με την ονομασία που είχε κατά την ίδρυσή της το 1927 και όπως αυτή τροποποιήθηκε το 1936 και λειτουργούσε μέχρι τότε που με απόφαση του Εφετείου διατάχθηκε η διάλυσή της: «Θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης για το επόμενο βήμα. Σκοπός μας είναι η αναγνώρισή της με την ονομασίας της ίδρυσή της και δεν θα σταματήσουμε», σημείωσε ο κ. Καρά, σηματοδοτώντας εμμέσως πλην σαφώς νέο γύρο δικών.

Για την ιστορία της «ΤΕΞ»

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1927 με την ονομασία “Οίκος της τουρκικής νεολαίας της Ξάνθης”. Το 1936 μετονομάστηκε, μετά από αίτηση του σωματείου στο πρωτοδικείο της Ξάνθης, σε Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Το Νοέμβριο του 1983 ο τότε νομάρχης Ξάνθης Φάνης Ντονάς κατέθεσε στο μονομελές πρωτοδικείο Ξάνθης μία αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την απαγόρευση της χρήσης του όρου «τουρκικός», η οποία έγινε δεκτή. Τον Ιανουάριο του 1984 ο Ντονάς κατέθεσε αγωγή διάλυσης του σωματείου στο πολυμελές πρωτοδικείο Ξάνθης για λόγους προσβολής της δημόσιας τάξης. Το Μάρτιο του 1986 η αγωγή του Ντονά έγινε δεκτή με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να κριθεί η συμβατότητα του καταστατικού της ένωσης με τις αρχές της ελληνικής πολιτείας, επειδή στο καταστατικό της δε διασαφηνιζόταν ποιες είναι οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ η διάδοση των οποίων αναφερόταν εκεί ως ένας από τους στόχους της Ένωσης. Τον Νοέμβριο του 1987, μαζί με άλλες τουρκικές οργανώσεις της Δυτικής Θράκης, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης απαγορεύτηκε, επειδή, σύμφωνα με το Εφετείο Θράκης, η λέξη “Τουρκική” στους τίτλους της ως περιγραφή των μελών της Μουσουλμανικής μειονότητας Δυτικής Θράκης απειλούσε τη δημόσια τάξη και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για να αναφέρεται στους Τούρκους πολίτες. Η οργάνωση άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδος. Το 2005, ο Άρειος Πάγος διέταξε τη διάλυση του οργανισμού, που σύμφωνα με το δικαστήριο “αποτελεί μια προσπάθεια επιβεβαίωσης της παρουσίας μιας τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα”, παρότι αυτές οι αποφάσεις κρίθηκαν ότι παραβιάζουν το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνέχεια, η «Τουρκική Ένωση της Ξάνθης» άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις 27 Μαρτίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεώρησε ότι είναι αντίθετη με τη σύμβαση η μη αναγνώριση των συλλόγων της μειονότητας, θίγοντας την ελευθερία έκφρασης και συνεταιρισμού. Η Ελληνική Κυβέρνηση άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής και αρνήθηκε να αναγνωρίσει την «Τουρκική Ένωση της Ξάνθης» ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την πρώτη του απόφαση. Το Δεκέμβριο του 2008 το Εφετείο Θράκης, το οποίο απέρριψε την επανεγγραφή της ένωσης, δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν μη δεσμευτική και ότι το δικαστήριο είχε παραμελήσει να λάβει υπόψη της τις “πολιτικές” παραμέτρους στην απόφασή του, επικαλούμενο και το δεδικασμένο. Στις 10-10-2017 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε διάταξη που προβλέπει ότι και μετά τη δημιουργία δεδικασμένου, τα ελληνικά δικαστήρια πρέπει να μεταβάλλουν αποφάσεις αντίθετες σε εκείνες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …