Αρχική Χωρίς κατηγορία Ανοίγει «φτερά» το πρώτο Αιολικό Πάρκο στην Ξάνθη

Ανοίγει «φτερά» το πρώτο Αιολικό Πάρκο στην Ξάνθη

0

Θα αναπτυχθεί στην περιοχή βόρεια των Κιμμερίων και έως την Μύκη – Ήδη ξεκίνησε η κατασκευή των «βάσεων» που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες

 

Μιλά στο «Ε» κ. Δ. Πανίδης, υπεύθυνος ΑΠΕ της εταιρείας «Μάρμαρα Παυλίδης ΑΕ» που θα υλοποιήσει την επένδυση ύψους 16 εκ. ευρώ και δυναμικότητας 12 MW

 

Δεν πρόκειται για λόγια του …αέρα αλλά για την πρώτη επένδυση Αιολικού Πάρκου στην Ξάνθη. Μετά από 7 χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών εκδόθηκε η άδεια και ξεκίνησε η κατασκευή του έργου και συγκεκριμένα βρίσκεται στα «μπετά», στις τσιμεντένιες βάσεις δηλαδή, όπου θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.

Μεταξύ Κιμμερίων και Μύκης το πρώτο Αιολικό Πάρκο στην Ξάνθη

Όπως μας ενημέρωσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών κ. Νίκος Ευφραιμίδης, το πρώτο Αιολικό Πάρκο στο νομό μας θα αναπτυχθεί στην περιοχή βόρεια των Κιμμερίων έως την Μύκη στα όρια δηλαδή του Δήμου Ξάνθης με τον Δήμο Μύκης. Είναι μια επένδυση της εταιρείας «Μάρμαρα Παυλίδης ΑΕ» που εδρεύει στην Δράμα. Να σημειώσουμε ότι και παλιότερα είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για Αιολικό Πάρκο στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ) και ο δήμος Σταυρούπολης επί δημάρχου Γιώργου Καρασακαλίδη είχε συναινέσει ωστόσο η επένδυση έμεινε στα λόγια.

Τα χαρακτηριστικά της επένδυσης

Αντίθετα μ’ αυτή, η εταιρεία «Μάρμαρα Παυλίδης ΑΕ» αφού έκανε υπομονή …7 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να εκδοθεί η άδεια από την Αποκεντρωμένη, έθεσε σε εφαρμογή την α΄ φάση του έργου. Το «Ε» επικοινώνησε με την εταιρεία και μίλησε με τον υπεύθυνο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Δανιήλ Πανίδη, αντλώντας πληροφορίες για το έργο, τη χρησιμότητά του καθώς και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό του αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. Όπως ανέφερε ο κ. Πανίδης το έργο είναι δυναμικότητας 12 ΜW και αποτελείται από δύο Αιολικά πάρκα δυναμικότητας 6 ΜW το καθένα. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 16 εκ. ευρώ. Ο κ. Πανίδης πρόσθεσε πως η εταιρεία «Μάρμαρα Παυλίδης Α.Ε» που έχει ως κύρια δραστηριότητα την επεξεργασία μαρμάρου, τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει την δραστηριότητα της στον χώρο των ΑΠΕ ξεκινώντας με ένα Αιολικό Πάρκο στο Σιδηρόκαστρο Σερρών και τώρα στην Ξάνθη. Το έργο περιλαμβάνει επίσης κατασκευή υπογείου δικτύου 16 χιλιομέτρων προκειμένου να μεταφέρεται από τους συσσωρευτές αφού μετατραπεί η αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική για να συνδεθεί με τον υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ και να απορροφηθεί στο εθνικό δίκτυο.

Τα οφέλη στους δήμους και στο περιβάλλον

Κι αν αναρωτηθεί κανείς, ποια τα οφέλη στην τοπική κοινωνία αφού πρόκειται για μια ιδιωτική επένδυση,  η απάντηση που δίνει ο κ. Πανίδης είναι ότι σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει την λειτουργία των Αιολικών Πάρκων ένα ποσοστό 3% από την παραγωγή χορηγείται στους δήμους που βρίσκεται αυτό. Έτσι κατ’ αναλογία θα το μοιραστούν οι δήμοι Μύκης και Ξάνθης. Επίσης υπάρχουν και περιβαλλοντικά οφέλη καθώς η αιολική ενέργεια είναι «πράσινη» ενέργεια και μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα. Να σημειώσουμε ότι η χώρα μας σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. πρέπει μέχρι το 2030 να αντικαταστήσει το 30% της ενέργειας που καταναλώνει από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να φτάσει τα 3.000 ΜW ενώ τώρα είναι στο 17%.

Θέτει περιορισμούς η Ορνιθολογική Εταιρεία σε πάρκα – περάσματα αποδημητικών πουλιών

Αναφορικά δε με τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί κατά καιρούς από την Ορνιθολογική Εταιρεία σ’ ότι αφορά τα Αιολικά Πάρκα, ο κ. Πανίδης σημείωσε πως η Εταιρεία δεν ακυρώνει επενδύσεις αλλά θέτει περιορισμούς αν το Πάρκο έχει αναπτυχθεί σε περιοχές που αποτελούν περάσματα αποδημητικών πουλιών, όπως ειδικά ραντάρ που σταματούν τα μηχανήματα κατά το πέρασμα των πουλιών. Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη δεν αναπτύχθηκαν σε περιοχές περασμάτων πουλιών.

3 Αιολικά πάρκα το τελευταίο 1, 5 χρόνο στην ορεινή Ροδόπη

Κι αν η Ξάνθη ετοιμάζεται εν έτει 2018 να φιλοξενήσει το πρώτο της Αιολικό πάρκο, άλλες περιοχές όπως η γειτονική μας Ροδόπη έχουν μπει για τα καλά στο χάρτη με τα σημεία εκείνα που φιλοξενούν τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της χώρας. Ήδη, σε λίγες μέρες, ολοκληρώνεται η υλοποίηση των εργασιών για ένα ακόμη αιολικό πάρκο με «βάσεις» στην Κύμη, στην Σμιγάδα και στο Αλάν Τεπέ. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο δημιουργήθηκαν τρία ακόμη αιολικά πάρκα στα ορεινά της Ροδόπης. Στην περιοχή της Κύμης τοποθετήθηκαν 8 ανεμογεννήτριες, στη Σμιγάδα 11 και στο Αλάν Τεπέ τοποθετούνται 8. Οι πρόσθετες αιολικές επενδύσεις συνολικής ισχύος άνω των 550MW που κατασκευάζονται αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός των επόμενων 10 μηνών.

Στην 3η θέση η ΑΜΘ σε Αιολικά πάρκα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), προστέθηκαν 282 μεγαβάτ στο αιολικό δυναμικό της χώρας (συμπεριλαμβανομένων των μη διασυνδεδεμένων νησιών), το οποίο έφθασε στα2651,6 μεγαβάτ, 12 % υψηλότερο σε σχέση με το 2016. Από αυτά τα 2.329,9 MW είναι εγκατεστημένα στο διασυνδεδεμένο σύστημα και τα υπόλοιπα 321,7 MW στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων με 877,85 MW (33,1%) και ακολουθούν η Πελοπόννησος με 502,8 ΜW (18,9%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 335,45 MW (12,6%).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

  Τραγούδησαν για το νοσοκομείο σε μικρό ακροατήριο Κατώτερη των προσδοκιών ήταν η συ…