Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Τσουχτερή» επέλαση στην Ξανθιώτικες ακτές

«Τσουχτερή» επέλαση στην Ξανθιώτικες ακτές

0
medouses

Ήρθαν οι μέδουσες Rhizostoma pulmo σε Μυρωδάτο και Σκάλα Αβδήρων, αναφέρουν λουόμενοι και το Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας 

 

 

Οι μέδουσες πλήττουν τον τουρισμό. Σε άλλες περιοχές εφαρμόζουν το Σχέδιο «Περσέας» για να τις περιορίσουν

‘Έξαρση λόγω κλιματικής αλλαγής και υπεραλίευσης – Προσοχή αλλά όχι ανησυχία

Μεγάλο πλήθος από μέδουσες έκανε την εμφάνισή του στην παραλία Μυρωδάτου και στην Σκάλα Αβδήρων. Αυτές είναι οι αναφορές από λουόμενους και αλιείς και μάλιστα έχουν εντοπιστεί σε απόσταση μέχρι και 10 μέτρων από την ακτή. Μάλιστα το Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι οι μέδουσες που μας επισκέφτηκαν ανήκουν στο είδος Rhizostoma pulmo.

Ήρθαν στα νερά μας οι μέδουσες Rhizostoma pulmo

Το φαινόμενο δεν είναι ούτε σπάνιο ούτε έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις που να χρήζει λήψη μέτρων – μέχρι τώρα. Να σημειώσουμε ότι οι μέδουσες είναι κατά ομάδες και μεταναστεύουν από τόπο σε τόπο προκειμένου να βρουν τροφή αλλά και για αναπαραγωγή.

Οι μέδουσες πλήττουν τον τουρισμό

Να σημειώσουμε ότι η επέλαση των μεδουσών κάνει κακό στον τουρισμό και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες. Έτσι για την προστασία των λουομένων έχει τεθεί σε εφαρμογή σε περιοχές όπως ο Κορινθιακός κόλπος που φιλοξενεί μεγάλο πλήθος από μέδουσες το σχέδιο «Περσέας» κατά των μεδουσών στις παραλίες. Το σχέδιο περιλαμβάνει οχυρωματικά έργα στις παραλίες δηλαδή μετατρέπει τις ακτές σε μικρές «πισίνες» χρησιμοποιώντας πλέγματα για να μπορούν να κολυμπούν ανενόχλητοι οι πολίτες.

Έξαρση λόγω κλιματικής αλλαγής και υπεραλίευσης – Προσοχή αλλά όχι ανησυχία

Οι επιστήμονες που μελετούν την Pelagia noctiluca, όπως ονομάζεται το είδος των μεδουσών, κάνουν λόγο για μια φυσιολογική έξαρση η οποία, ωστόσο, παρουσιάζει μεγαλύτερη διάρκεια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της υπεραλίευσης

που έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των φυσικών της εχθρών. Καθησυχάζουν δε το κοινό επισημαίνοντας πως οι μέδουσες αν έρθουν σε επαφή με κάποιο σημείο του ανθρώπινου σώματα εκκρίνουν μια τοξίνη που προκαλεί έντονο τσούξιμο και πόνο, ανάλογο μ’ αυτό από δάγκωμα μέλισσας όμως δεν είναι επικίνδυνο για την ζωή του ανθρώπου εκτός αν κάποιος είναι αλλεργικός και πάθει αλλεργικό σοκ, όπως συμβαίνει αντίστοιχα με την μέλισσα. Είναι γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή αν δεν ληφθεί το κατάλληλο φάρμακο άμεσα, είναι θανατηφόρο. Επίσης η τυχαία συνάντηση ενός κολυμβητή με μέδουσα μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους για πνιγμό αν είναι σε μεγάλο βάθος και χάσει την ψυχραιμία του και την αυτοκυριαρχία του.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος από μέδουσα

 

  • Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
  • Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
  • Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.
  • Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.
  • Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.

•Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο νοσοκομείο ή να επισκεφθείτε κάποιο Κέντρο Υγείας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσκολίες προσβασιμότητας στο Εσπερινό ΓΕΛ Ξάνθης λόγω έργων

Μαθητές και εκπαιδευτικοί με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην είσοδο του σχο…