Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Το φεστιβάλ ανατολικής μουσικής της ΦΕΞ έγινε δέκα χρονών

Το φεστιβάλ ανατολικής μουσικής της ΦΕΞ έγινε δέκα χρονών

0
anatoliki-mousiki-fex

Συζητάμε με τον Πασχάλη Ξανθόπουλο για τα μουσικά όργανα, τους ήχους, τις συνεργασίες, τις συμμετοχές και την αισθητική των εκδηλώσεων

 Π. Ξανθόπουλος: «Παρουσιάζουμε τη μουσική μέσα από τα ‘μάτια’ των μουσικών οργάνων, τοποθετημένη στο χώρο και το χρόνο, με τη σωστή αισθητική»

Το φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου, συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια.

Τo φεστιβάλ ανατολικής μουσικής οργανώνει το πρόγραμμά του, με ένα πλήθος εκδηλώσεων κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Περιλαμβάνοντας συναυλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, παραστάσεις και σεμινάρια που αναδεικνύουν την μακραίωνη συγγένεια μουσικών και όχι μόνο παραδόσεων του τόπου μας με αντίστοιχες της Ανατολής.

Ψαλτοτράγουδα και συνθέσεις μεγάλων δημιουργών της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής, συνθέσεις λόγιας ανατολικής μουσικής Ρωμιών, Τούρκων, Αρμενίων, Εβραίων και Αράβων συνθετών, μουσικές των Μεβλεβί και Μπεκτασί δερβίσηδων και  σεφαραδίτικα τραγούδια  δίνουν μία πλούσια εικόνα της πολυπολιτισμικής περιοχής μας.

Την μουσικολογική τεκμηρίωση της συγγένειας των παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου συνεχίζουν τα σεμινάρια τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, γίνονται παρουσιάσεις, στοιχείων ιστορίας και των ιδιαιτεροτήτων  των κατοίκων της περιοχής, όπως Μικρασιατών, Αρμενίων, Ποντίων κ.ά και εκδηλώσεις που συμπληρώσουν την προσπάθεια να αποτυπωθεί μια συνολικότερη εικόνα της καθ’ ημάς Ανατολής.

Συμπληρώνοντας τον πρώτο μήνα των εκδηλώσεων, συζητήσαμε με τον διευθυντή του Λαογραφικού Μουσείου και της ΦΕΞ Πασχάλη Ξανθόπουλο αναφορικά με την πορεία της διοργάνωσης, τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνει και αποτελούν κορυφαίες στιγμές, όπως ο Εσπερινός στο Πολύστυλο και η συναυλία στον μπεκτασίδικο τεκέ του Σελίνου, αλλά και τα ερεθίσματα που επιδιώκει να πυροδοτήσει το φεστιβάλ.

Ο Πασχάλης Ξανθόπουλος αναφέρθηκε με ικανοποίηση στον εμπλουτισμό των εκδηλώσεων και την ανάπτυξη στενών συνεργασιών, όπως αυτή με το τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τονίζοντας τη βαρύτητα που δίνεται κάθε φορά στις θεματικές και το ύφος των εκδηλώσεων. «Παρουσιάζουμε τη μουσική από τα μάτια των μουσικών οργάνων. Επιδιώκουμε να δώσουμε την ευκαιρία να ακουστεί η μουσική στο χώρο και τον χρόνο, ώστε να δοθεί στα μουσικά όργανα χώρος να ακουστούν με τη σωστή αισθητική και να δημιουργηθεί η κατάλληλη κατανυκτική ατμόσφαιρα» εξηγεί ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν υπάρχει μέριμνα για τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των δέκα ετών δίνεται η δυνατότητα επαναπροσδιορισμού των στόχων του φεστιβάλ, και η χάραξη της πορείας του για τα επόμενα έτη, με βάση την παρακαταθήκη της μουσικής, των οργάνων και των καλλιτεχνών που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα.

Η παρουσίαση του 10ου φεστιβάλ

Τo φεστιβάλ ανατολικής μουσικής για δέκατη χρονιά οργανώνει το πλούσιο πρόγραμμά καθ΄ όλη τη διάρκεια του  καλοκαιριού.

Το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε τρία μέρη με στόχο καλύψει το  σκοπό του Φεστιβάλ «Μουσική – χώρος – χορός»*, αλλά και με τη διάρκεια του να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους επισκέπτες να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητές της περιοχής μας.

  • Μουσική: Συναυλίες με θεματική – παραδοσιακά όργανα – μαθήματα
  • Χώρος: Ο χώρος και ο ήχος εναρμονίζονται σ’ ένα ιδιαίτερο φυσικό τοπίο.
  • Χορός: το κοινό, με σεβασμό, ευλαβικό κι άλλοτε ξεσηκωτικό στους ρυθμούς του Φεστιβάλ

Στο 1ο πρώτο μέρος του Φεστιβάλ κατηφορίζουμε από τον Κόσυνθο το «ποτάμι» των Ξανθιωτών προς τη Βιστωνίδα σ’ ένα  ταξίδι τόσο μουσικό όσο και γνωριμίας με την ιστορία της περιοχής από τα αρχαία χρόνια (Άβδηρα) έως και τους προσφυγικούς οικισμούς της Ξάνθης. Επιστρέφουμε στο κέντρο της πόλης όπου τις Κυριακές μπορούμε να παρακολουθήσουμε το άγημα του Δ Σ.Σ  που φροντίζει  για την έπαρση και υποστολή της  σημαίας μας στον πύργο του ρολογιού.

Κάπως έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος στην «Ξάνθη της πίστης» που μετά τον υπαίθριο Εσπερινό στην κοιμητηριακή τρίκλιτη βασιλική στο Πολύστυλο με τους Ιεροψάλτες της Ξάνθης και την συναυλία στον ΜπεκτασίδικοTεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά»  στο Σέλινο Ξάνθης, θα ανηφορήσουμε προς τα μοναστήρια της Παναγίας της Καλαμούς και της  Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας για τον Εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

Με συναυλίες και εκδηλώσεις θα οδηγηθούμε στο 2ο δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ όπου θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα  – φέτος μόνο για τα μέλη της ορχήστρα και της χορωδίας της ΦΕΞ.

Το 3ο τρίτο μέρος έχει ως στόχο μια μικρή αναδρομή με αφιερώματα στις εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δέκα χρόνια καθώς και ένας κύκλος εργασιών σχετικά με το μέλλον του Φεστιβάλ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…