Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία για σήμερα Πέμπτη από το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ που προβλέπει έντονες καταιγίδες καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
Κατολισθήσεις στα ορεινά και διακοπές ρεύματος, τα …απόνερα της καταιγίδας της Τετάρτης
Πως καταλαβαίνουμε ότι έρχεται βροχή… έρχεται μπόρα; Εμπειρικός κανόνας
Πώς να προφυλαχτούμε από τον κεραυνό όταν είμαστε στη μέση του …πουθενά;
Φθινόπωρο μέσα στο καλοκαίρι μας έφερε η «Νεφέλη» που δεν εξαίρεσε την Ξάνθη από τον οδοιπορικό της ανά την χώρα, Την εμφάνιση της συνοδεύουν σφοδρές βροχοπτώσεις, αστραπόβροντα και πτώση της θερμοκρασίας, αλλάζοντας άρδην το σκηνικό του καιρού σε σημείο που ο Ιούνης να μοιάζει Οκτώβρης! Όπως λένε οι Μετεωρολόγοι το φαινόμενο εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής αλλά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο μιας και αντίστοιχα φαινόμενα είχαμε και τον Ιούνιο του 2011. Σύμφωνα επίσης με την Μετεωρολογική Υπηρεσία παρότι η «Νεφέλη» έκανε το ντεμπούτο της ξημερώματα Τετάρτης, σήμερα Πέμπτη αναμένεται να κάνει πιο ορατή την εμφάνισή της!
Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία
Όπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Καφούτης, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο από την Τετάρτη για την Ξάνθη στο οποίο αναφέρεται ότι τα φαινόμενα θα κορυφωθούν σήμερα Πέμπτη με έντονες καταιγίδες καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πολιτική Προστασία και ειδοποιήθηκαν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες που αποτελούν το Συντονιστικό Όργανο να είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των φαινομένων που μπορεί να είναι και ακραία. Το δελτίο αναφέρει έντονη βροχή μεγάλης διάρκειας ενώ στο κόκκινο είναι ο κίνδυνος για πλημμύρες.
Κατολισθήσεις στα ορεινά και διακοπές ρεύματος, τα …απόνερα της καταιγίδας της Τετάρτης
Παρά την ένταση, και τον όγκο των νερών που έριξε η «Νεφέλη» την νύχτα της Τρίτης , ξημερώματα Τετάρτης, δεν προξένησε ιδιαίτερα προβλήματα στην Ξάνθη. Οι Πυροσβέστες βάρδιας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης πέρασαν μια ήσυχη νύχτα αφού δεν κληθήκαν για αντλήσεις νερών. Κάποιες κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην ορεινή περιοχή χωρίς ωστόσο να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. Επίσης έγιναν κάποιες διακοπές ρεύματος στην Λεύκη και τη γύρω περιοχή για περίπου 4 ώρες καθώς και παροδικές διακοπές στην Κυψέλη και Άβδηρα. Σ’ ότι αφορά την πόλη δεν είχαμε κάποια αξιόλογα προβλήματα με πλημμύρες καθώς τα φρεάτια απορρόφησαν τα νερά. Να σημειώσουμε ότι η «Νεφέλη» έπιασε απ΄άκρου σε άκρο το νομό. Σ’ ότι αφορά τις επιπτώσεις τους στους αγρότες είναι δώρον άδωρον για τα σιτηρά αφού έχει τελειώσει το αλώνισμα αλλά μάλλον είναι ευεργετικά τα αποτελέσματά της σε άλλες καλλιέργειες όπως τα καλαμπόκια και τα βαμβάκια αρκεί βέβαια να μην συνοδεύεται από χαλάζι.
Πως καταλαβαίνουμε ότι έρχεται βροχή… έρχεται μπόρα; Εμπειρικός κανόνας
Κι όμως υπάρχει ένας εμπειρικός κανόνας που τον αποδέχονται οι επιστήμονες που μας δείχνει πότε έρχεται μπόρα στα κεφάλια μας δίνοντας μας τον χρόνο να προφυλαχτούμε. Αρκεί να κάνουμε μια απλή διαίρεση. Συγκεκριμένα: Απ’ την στιγμή που βλέπουμε την αστραπή μετράμε τα δευτερόλεπτα μέχρι ν’ ακούσουμε την βροντή. Έστω ότι είναι 12 δευτερόλεπτα. Το διαιρούμε με τον 3 (είναι το μέτρο) και έχουμε τον αριθμό 4 που είναι τα χιλιόμετρα από το σημείο που βρισκόμαστε έως το σημείο που βρέχει. Επαναλαμβάνουμε την ίδια μέτρηση στην επόμενη αστραπή και αν δούμε ότι το πηλίκο της διαίρεσης των δευτερολέπτων που μετρήσαμε δια του μέτρου 3 είναι 2, αυτό σημαίνει ότι έρχεται όπου να’ ναι και στα κεφάλια μας η μπόρα!
Πώς να προφυλαχτούμε από τον κεραυνό όταν είμαστε στη μέση του …πουθενά;
Σύμφωνα με οδηγία του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας: Έστω ότι είμαστε σε έναν ανοιχτό χώρο π.χ. χωράφι και βλέπουμε ότι αστράφτει. Αυτό που πρέπει πρώτα απ’ όλα είναι να απομακρυνθούμε όσο γίνεται από δέντρα. Στη συνέχεια και κυρίως αν νιώθουμε ότι τα μαλλιά μας ηλεκτρίζονται, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει έντονο ηλεκτρικό φορτίο στην ατμόσφαιρα πρέπει να καθίσουμε σε βαθύ κάθισμα ώστε μόνο τα πέλματα να εφάπτονται με το έδαφος και να βάλουμε το κεφάλι μας ανάμεσα στα πόδια προστατεύοντας το.
Μαριάννα Ξανθοπούλου