Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η «ισχύς εν τη ενώσει» για τους Ξενοδόχους της Ξάνθης

Η «ισχύς εν τη ενώσει» για τους Ξενοδόχους της Ξάνθης

0

Ιδρύουν σύλλογο για να αντιμετωπίσουν τα κοινά τους προβλήματα – Βρόχος γι αυτούς τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Σχεδιάζουν δράσεις προβολής και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος

Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Θράκης, Α. Αγκόρτζας: «Πολύ θετική η πρωτοβουλία…»

 

Τις τύχες τους στα χέρια τους αποφάσισαν να πάρουν οι ξενοδόχοι της Ξάνθης και ενωμένοι να αντιμετωπίσουν τα κοινά τους προβλήματα αλλά και να προασπίσουν τα συμφέροντα του κλάδου τους που έχει πληγεί βαθύτατα από την κρίση και αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία να βρει τον βηματισμό του. Έτσι με πρωτοβουλία του κ. Γιάννη Ιερόπουλου, που απηύθυνε κάλεσμα σε όλους όσους έχουν ξενοδοχεία και καταλύματα στο νομό μας και συγκροτήθηκε μια ομάδα από 21 ιδρυτικά μέλη κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για να ιδρύσουν έναν σύλλογο, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι το δευτεροβάθμιο όργανο δηλαδή η Ομοσπονδία Ξενοδόχων Θράκης δεν τους καλύπτει. Ήδη έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο το σχετικό αίτημα για την ίδρυση του συλλόγου.

Βρόχος για τους ξενοδόχους τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει η διαδικασία ιδρύσεως του συλλόγου ήταν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Δηλαδή αυτά που τους ζητούν να πληρώσουν οι διάφορες εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων για το ότι κάνουν χρήση στους κοινοχρήστους χώρους των ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τον νόμο για τα πνευματικά που ενσωματώνει την κοινοτική νομοθεσία και ισχύει από πέρσι, οι εταιρείες τους ζητούν αναδρομικά και σε πολλές περιπτώσεις μεμονωμένα υπέρογκα ποσά. Όπως αναφέρει ο κ. Ιερόπουλος αποτελεί βρόχο για τον κλάδο που ήδη έχει επιβαρυνθεί από την μεγάλη φορολογία και τον ΕΝΦΙΑ και για πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα τίθεται θέμα βιωσιμότητας και οδηγεί σε λουκέτα: «Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει ένας φορέας για όλους όπως γίνεται στην Ευρώπη και να γίνει μια συλλογική διαπραγμάτευση για τα ποσά που θα πληρώνουμε. Κι όχι όπως τώρα που έρχονται η μια εταιρεία μετά την άλλη και μας κόβουν λογαριασμούς και μας τρέχουν στα δικαστήρια». Όπως είπε έχουν ενημερωθεί οι βουλευτές του νομού που δεσμεύτηκαν να φέρουν το θέμα στην Βουλή ενώ παρών στην σύσκεψη ήταν και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου.

Δράσεις προβολής και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος της Ξάνθης από τους Ξενοδόχους

Και μπορεί τα τηλεοπτικά δικαιώματα να ήταν η αφορμή για την ίδρυση του συλλόγου όμως η δράση του σχεδιάζεται να είναι πολύπλευρη και αποτελεσματική κυρίως στον τομέα ανάδειξης και της προβολής του τουριστικού προϊόντος του νομού μας με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουν να εκδώσουν τουριστικό οδηγό που θα κατευθύνει τον επισκέπτη για 7 μέρες ποια αξιοθέατα και ποιους χώρους ιστορικούς και πολιτισμού αλλά και εστίασης να επισκεφτεί στην πόλη μας τον νομό ενώ παράλληλα σχεδιάζουν να ενημερώσουν τους δημάρχους και το Επιμελητήριο για τους στόχους και τις δράσεις προσβλέποντας σε συνεργασία.

Α. Αγκόρτζας: «Πολύ θετική η πρωτοβουλία…»

Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής οι ξενοδόχοι της Ξάνθης εκπροσωπούνται από την Ομοσπονδία Ξενοδόχων Θράκης όπου είναι αντιπρόεδρος ο κ. Απόστολος Αγκρόρτζας και πρόεδρος ο κ. Χατζηκωνσταντίνου από την Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Αγκόρτζας μιλώντας στο «Ε» χαρακτήρισε πολύ θετική την πρωτοβουλία για ίδρυση πρωτοβάθμιου οργάνου στην Ξάνθη, ανέφερε πως του ζήτησαν να συμμετέχει ωστόσο επιφυλάχθηκε επειδή δεσμεύεται από τον θεσμικό του ρόλο στην Ομοσπονδία και χρειάζεται την έγκρισή της. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής αν γίνει δεκτός ο σύλλογος κι από το Πρωτοβάθμιο όργανο των ξενοδόχων και αν προσχωρήσει η προσπάθεια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…