Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Όλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από το VAR

Όλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από το VAR

0

Πώς λειτουργεί το σύστημα

 Μπορεί οι συζητήσεις για την διαιτησία, ιδιαίτερα σχετικά με τον τρόπο χρήσης του VAR, να είναι ήδη πολλές σε αυτό το Μουντιάλ, όμως η FIFA δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ικανοποιημένη», τόσο με το επίπεδο διαιτησίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο όσο και με την παρουσία του video assistant referee. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δήλωσε σχετικά: «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από το επίπεδο της διαιτησίας που παρατηρείται μέχρι τώρα και της επιτυχημένης εφαρμογής του συστήματος Var, το οποίο γενικά έγινε δεκτό θετικά και εκτιμήθηκε από την ποδοσφαιρική μας κοινότητα, αν και προφανώς θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν συζητήσεις και διαφορετικές απόψεις για κάποιες αποφάσεις».

Πως όμως λειτουργεί αυτό το «μηχάνημα» που έχει ανατρέψει σε πολλές περιπτώσεις την ροή των αναμετρήσεων και έχει αλλάξει τα τελικά σκορ, στην προσπάθεια; Κατ’ αρχήν να πούμε ότι αυτό βρίσκεται σε δύο ξεχωριστά δωμάτια με 4 σετ εξοπλισμού το καθένα. Κάθε σετ περιέχει 14 οθόνες και ένα πράσινο κουμπί το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον διαιτητή που διευθύνει το ματς. Κάθε αγώνας επιβλέπεται από μέσω VAR από 4 διαιτητές. Έναν επικεφαλής και τρεις βοηθούς. Ένας από τους βοηθούς επιβλέπει μόνο τα οφσάιντ και οι οθόνες που έχει μπροστά του μπορούν να του δείξουν από την καλύτερη δυνατή οπτική γωνία τη φάση που πρέπει να ελέγξει.

Όταν η χρήση του VAR κριθεί αναγκαία, ο εκφωνητής του γηπέδου ενημερώνει σχετικά τους θεατές. Οι υπεύθυνοι χρήσης του VAR ενημερώνουν και ενημερώνονται από τους 4 διαιτητές για τη σωστή εικόνα που προβάλλεται (ότι πρόκειται δηλαδή για τη σωστή φάση). Όταν γίνει η ανάλυση και ο επικεφαλής σιγουρευτεί, επικοινωνεί με τον διαιτητή στο γήπεδο. Κι αφού οι διαιτητές δουν τη σωστή φάση και από την καλύτερη γωνία, τότε και μόνο ειδοποιείται ο υπεύθυνος σκηνοθέτης της μετάδοσης για να δείξει live την εικόνα από το δωμάτιο του VAR.

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα, πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της FIFA αφήνει την τελική απόφαση στους διαιτητές που είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Γι αυτό και τους παρέχει τη δυνατότητα να δουν οι ίδιοι την εικόνα μιας φάσης, αν έχουν αμφιβολίες για κάτι που τους μεταφέρετε από την 4άδα του δωματίου.

Αυτό πάντως, που δεν είπε ανοιχτά ο Κολίνα είναι ότι η FIFA δεν επιθυμεί να υπάρξει στο μέλλον ένα νέο «χέρι του Θεού», όπως εκείνο του Μαραντόνα στο Μεξικό. Ή ένα φάουλ όπως του Λάμπαρντ κόντρα στη Γερμανία το 2010, όπου η μπάλα πέρασε τη γραμμή, αλλά το γκολ δεν μέτρησε και αντί για το 2-2 το κοντέρ σταμάτησε στο 4-1. Για τα υπόλοιπα… ψιλά γράμματα η FIFA δείχνει να εμπιστεύεται την κρίση των διαιτητών που επέλεξε για την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Πάντως αυτό το VAR λίγο έλειψε να… σκοτώσει ένα μέλος της Ιρανικής αποστολής στο Mundial! Για την ακρίβεια επρόκειτο για ένα μέλος από το γραφείο τύπου των Ιρανών, που μετά την ακύρωση του γκολ της ισοφάρισης στον αγώνα με την Ισπανία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με προβλήματα υγείας!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δικαιώθηκε ο Ερασιτέχνης ΑΟΞ στο CAS για την υπόθεση Βασίλεφ

Απαλλάχθηκε από τις οικονομικές υποχρεώσεις της Α.Ε. απέναντι στον παίκτη Μια σημαντική δι…