Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ανοιχτό καταληκτήριο μάθημα στον κύκλο Αρχαίων Ελληνικών του Θ. Μουσόπουλου

Ανοιχτό καταληκτήριο μάθημα στον κύκλο Αρχαίων Ελληνικών του Θ. Μουσόπουλου

0

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου «Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος: Ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων και τα όρια του Ελληνισμού» στο ΙΘΤΠ

Για 18η χρονιά ολοκληρώνονται τα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών για ενήλικες και Ιστορίας/Πολιτισμού Θράκης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Για 13η χρονιά παρουσιάζεται με την ευθύνη του διδάσκοντα Θανάση Μουσόπουλου το ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ.

Τα μαθήματα κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2017 – 18 είχαν τη μορφή Σεμιναρίου, με τον γενικό τίτλο «Ελληνική Διαχρονία» και με θέμα «Ελληνική Ανθρωπογεωγραφία». Επιμέρους ενότητες:  Ελλάδα και Έλληνες, Αττική και Αθήναι,  Αιγαίου Θέασις, Κύπρος.

Το Ανοικτό Καταληκτήριο μάθημα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018. ώρα 7 μμ στο Π των Καπναποθηκών με θέμα: ΘΡΑΚΗ – ΑΙΓΑΙΟ – ΚΥΠΡΟΣ:

Ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων και τα όρια του Ελληνισμού

Ο Στράβων γεννήθηκε περίπου το 64 π.Χ. στην Αμάσεια του Πόντου από κρητικούς γονείς. Έζησε μερικά χρόνια στη Ρώμη και περιηγήθηκε μεγάλο μέρος του τότε γνωστού κόσμου. Πέθανε το 24 μ.Χ. Είναι ο μεγαλύτερος γεωγράφος της αρχαιότητας. Από τα βιβλία του έχουμε τα ‘Γεωγραφικά’ σε 17 βιβλία, από τα οποία το 1 και 2 αναφέρονται στη φυσική και μαθηματική γεωγραφία, τα βιβλία 3 – 10 περιέχουν τη γεωγραφία της Ευρώπης, τα 11 – 16 της Ασίας και το βιβλίο 17 τη γεωγραφία της Αφρικής. Στο έργο υπάρχουν λάθη, όμως ο Στράβων μένει πιστός στην επιστημονική αντίληψη της γεωγραφίας. Η γλώσσα του Στράβωνα είναι, με λίγες ιδιορρυθμίες, η κοινή της εποχής.

Ο Στράβων βασίζει τις περιγραφές του στην κλιματολογική κατάσταση και εδαφική σύσταση των διαφόρων χωρών. Το περιβάλλον κατά το συγγραφέα επιδρά στην ιστορική πορεία των λαών.

Το μεγαλούργημα αυτό έχει τύχει πολλών εκδόσεων, η καλύτερη των οποίων θεωρήθηκε γα την εποχή της εκείνη του Ντιντό (Didot) (Παρίσι 1853) που συνοδευόταν με πίνακες και σχόλια του G. Muder. Σπουδαία επίσης υπήρξε και εκείνη που η μετάφρασή της στη γαλλική έγινε κατ’ εντολήν του Μεγάλου Ναπολέοντα με τον τίτλο «Geographie de Strabon», που εκδόθηκε σε πέντε τόμους μεγάλου σχήματος από τον λαμπρό Γάλλο γεωγράφο Γκοσλέν (Gosselin).

Επίσης και η έκδοση των «Γεωγραφικών» του Στράβωνα από τον Αδαμάντιο Κοραή υπήρξε μνημειώδης.

Στο Καταληκτήριο μάθημα θα παρουσιάσουν τις εργασίες του οι Σπουδαστές / Σπουδάστριες:   Γ. Βουρνούκα, Α. Γκοδλιεύσκυ Τ. Δροσίδου,  Α. Ματζάκος, Αργ. Πισκιουλοπούλου, Ν. Σεργκενλίδης παρουσιάζοντας πλευρές από τη ζωή και το έργο του Στράβωνα, όσον αφορά τη Θράκη, το Αιγαίο, την Κύπρο.

Η βραδιά θα πλαισιωθεί με Δημοτικά Τραγούδια, που θα αποδώσει ο Αναστάσιος Δασκαλόπουλος.

Η Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ξανθιώτισσα Ελένη Ψαραλίδου παρουσιάζει την ποιητική συλλογή «Μαύρη Μύγα» στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού

Η ποιήτρια συνομιλεί με το κοινό και υπογράφει το βιβλίο της στην Ξάνθη, στο πλαίσιο του α…