Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αλλαγές από σήμερα στα capital controls

Αλλαγές από σήμερα στα capital controls

0

Στις 5.000 ευρώ το μήνα πλέον το όριο ανάληψης μετρητών

Από σήμερα Δευτέρα 4 Ιουνίου ισχύει το νέο όριο για την ανάληψη μετρητών το οποίο αυξάνεται στις 5.000 ευρώ από 2.300 ευρώ που ήταν πριν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας για τα capital controls, θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 5.000 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, τόσο από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σημαντική λεπτομέρεια στη νέα χαλάρωση των περιορισμών είναι ότι η αύξηση του ορίου δεν συνοδεύεται με την ελεύθερη διακίνηση του συνόλου των κεφαλαίων αυτών, δηλαδή της δυνατότητας να μεταφέρει κάποιος τις 5.000 ευρώ στο εξωτερικό.

Βέβαια υπάρχει σημαντική χαλάρωση της δυνατότητας εξαγωγής χρημάτων, καθώς με την ίδια απόφαση το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει το όριο των χρημάτων που μπορεί να μεταφέρει κάποιος στο εξωτερικό μέσω τράπεζας ή μέσω ιδρύματος πληρωμών. Συγκεκριμένα, το όριο αυτό ορίζεται από την 1η Ιουλίου του 2018 στις 4.000 ευρώ ανά δίμηνο από 2.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο, από 1η Ιουλίου 2018.

Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό μπορεί κάποιος να το μεταφέρει σε τράπεζα του εξωτερικού χωρίς αιτιολογία. Με την ίδια απόφαση αυξάνεται επίσης το ποσό που μπορεί να μεταφέρει κάποιος όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό. Το επιτρεπόμενο ποσό είναι σήμερα 2.300 ευρώ και αυξάνεται σε 3.000 ευρώ ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, το όριο αυτό δεν υπόκειται σε άλλους περιορισμούς, αφού κάποιος μπορεί να ταξιδεύει κάθε εβδομάδα στο εξωτερικό, μεταφέροντας σε κάθε ταξίδι 3.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η απόφαση προβλέπει τη διευκόλυνση των συναλλαγών νομικών προσώπων ή των επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα. Οι συναλλαγές αυτές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών.

Ο υπερδιπλασιασμός του ορίου ανάληψης μετρητών από τις 2.300 στις 5.000 ευρώ, αποτελεί μια σημαντική κίνηση σε επίπεδο ψυχολογίας, καθώς ακόμη και το σημερινό όριο, με τα 2.300 ευρώ το μήνα, δεν το εξαντλούν οι περισσότεροι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …