Δημιουργήθηκε με λευκό Δραμινό μάρμαρο από την εταιρεία FHL Kiriakidis Group και θα παραδοθεί στο δήμο
Ικανοποίηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας εκφράζει ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας
Η Νίκη της Σαμοθράκης αποτελεί ένα σημαντικό έργο μεγάλης Αρχαιολογικής και Εθνικής αξίας, το οποίο φυλάσσεται στο Μουσείο του Λούβρου. Ακριβές αντίγραφο του πρωτοτύπου ολοκληρώθηκε από την εταιρία FHL Kiriakidis Group με λευκό Δραμινό μάρμαρο και θα παραδοθεί στο Δήμο Σαμοθράκης, εκεί όπου είναι η φυσική του θέση. Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης που δημοσιοποίσε την είδηση της ολοκλήρωσης του εγχειρήματος σημείωσε: «νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία αυτή η προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί με τον αείμνηστο Περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργο Παυλίδη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο καλλιτεχνικό τμήμα της εταιρίας FHL Kiriakidis Group για το πολύ σημαντικό και αξιόλογο έργο τους».
Το θαυμαστό γλυπτό
Η Νίκη της Σαμοθράκης είναι ένα ελληνιστικό γλυπτό του 2ου π.Χ. αιώνα σκαλισμένο σε παριανό μάρμαρο, που παριστάνει τη θεά Νίκη. Το γλυπτό βρέθηκε στη Σαμοθράκη το 1863, σπασμένο σε πολλά κομμάτια, και μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Λούβρου. Το κεφάλι και το αριστερό χέρι της Νίκης δε βρέθηκαν ποτέ. Το άγαλμα ήταν στημένο πάνω σε μια βάση με μορφή πλώρης πλοίου, βασικά κομμάτια της οποίας έχουν βρεθεί.
Το ιερό της Σαμοθράκης ήταν αφιερωμένο στους Καβείρους, θεότητες της γονιμότητας, οι οποίοι προστάτευαν τους ναυτικούς και έδιναν δύναμη σε όσους πολεμούσαν. Η τοποθέτηση του αγάλματος της Νίκης σε ένα ακρόπλωρο αποτελούσε θρησκευτική πράξη απόδοσης φόρου τιμής σ’ αυτές τις θεότητες για τη βοήθεια που προσέφεραν στους νικητές-αναθέτες.
Ο καλλιτέχνης που δημιούργησε το γλυπτό δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα, αν και ένα απόσπασμα από την επιγραφή στη βάση του γλυπτού περιλαμβάνει τη λέξη «Ρόδιος».
Πιστεύεται ότι το έργο ήταν ανάθημα της Ρόδου, της πιο μεγάλης ναυτικής δύναμης εκείνης της εποχής στο Αιγαίο, προς ανάμνηση μιας συγκεκριμένης νίκης σε ναυμαχία. Το χρώμα του μαρμάρου και ο τύπος του πλοίου που αποτελεί τη βάση του γλυπτού παραπέμπουν σε έργο που πιθανόν να προέρχεται από τη Ρόδο.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, το γλυπτό ήταν αφιέρωμα του Μακεδόνα στρατηγού Δημητρίου του Πολιορκητή έπειτα από μια νικηφόρα ναυμαχία στην Κύπρο.