Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συνωστισμός υποψηφίων για τις πρυτανικές εκλογές

Συνωστισμός υποψηφίων για τις πρυτανικές εκλογές

0
dpth

Υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη υπέβαλαν οι καθηγητές Β. Τσαουσίδης, Π. Μπότσαρης, Χ. Καραγιάννης, Γ. Κολιός και Α. Πολυχρονίδης

 504 μέλη ΔΕΠ καλούνται να εκλέξουν τη νέα διοίκηση του ΔΠΘ. Κατά 20% θα συνυπολογιστεί η ψήφος επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού

Πέντε ακαδημαϊκοί του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διεκδικούν να αναλάβουν τη διοίκηση του ακριτικού Ιδρύματος από τη θέση του πρύτανη στις εκλογές της 22ας Μαΐου και ένας από αυτούς θα κληθεί να αναλάβει τη σημαντική ευθύνη της «θεραπείας» του πανεπιστημίου μας μετά από μία σειρά περιπετειών που αμαύρωσαν τη φήμη και έπληξαν την εικόνα και τη λειτουργία του.

Πέντε «μνηστήρες» για τη θέση του πρύτανη

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη θέση του πρύτανη προέρχεται από την Πολυτεχνική της Ξάνθης, αφού τρεις από τους πέντε υποψήφιους είναι καθηγητές σε αυτή, ενώ οι άλλοι δύο είναι καθηγητές Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για τους:

-Βασίλειο Τσαουσίδη, Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

-Παντελή Μπότσαρη, Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης

-Χρήστο Καραγιάννη, Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

-Γεώργιο Κολιό, Καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής

-Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, Καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων έληξε την Τετάρτη, ωστόσο τυπικά έως και σήμερα θα είναι εμπρόθεσμη όποια υποψηφιότητα είχε σταλεί έως τις 2 Μαΐου μέσω ταχυδρομείου, αν και δεν αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλο υποψήφιο.

Εννέα υποψηφιότητες για τέσσερις θέσεις αντιπρυτάνεων

Για τη θέση των τεσσάρων αντιπρυτάνεων που προβλέπονται βάσει του νόμου, υπέβαλαν υποψηφιότητα εννέα μέλη ΔΕΠ και πάλι με πιο ένθερμο το ενδιαφέρον από την Πολυτεχνική Σχολή. Τρεις συνολικά είναι οι γυναικείες υποψηφιότητες, με δύο από αυτές να προέρχονται από την Κομοτηνή. Συγκεκριμένα υποψηφιότητες υποβλήθηκαν από τους:

-Φώτη Μάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Ξάνθη)

-Ιωάννη Μπούταλη, Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ξάνθη)

-Στέφανο Σπάρταλη, Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Ξάνθη)

-Αθηνά Σάββα, Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Ξάνθη)

-Κωνσταντίνο Βαδικόλια, Καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής (Αλεξανδρούπολη)

-Αθανάσιο Ζησιμόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής (Αλεξανδρούπολη)

-Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλο, Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας (Αλεξανδρούπολη)

-Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας (Κομοτηνή)

-Μαρία Μιχαλοπούλου, Καθηγήτρια στο ΤΕΦΑΑ (Κομοτηνή)

Η εκλογική διαδικασία και η ανάδειξη των διοικούντων

Με βάση τη διαδικασία, ορίστηκε πενταμελής εφορευτική επιτροπή που απαρτίζεται από μέλη ΔΕΠ. Το επόμενο διάστημα θα ελεγχθούν τα δικαιολογητικά των υποψηφίων και θα γίνει η τελική ανακήρυξή τους στις 9 του μήνα.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις εκλέγονται με μονοσταυρία (ένα σταυρό για πρύτανη και έναν για αντιπρύτανη) και ξεχωριστά ενιαία ψηφοδέλτια που τοποθετούνται σε φακέλους διαφορετικού χρώματος και επιρρίπτονται σε κοινή κάλπη.

Πρύτανης εκλέγεται ο υποψήφιος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Αν κανείς από τους υποψήφιους Πρυτάνεις δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία ή σε περίπτωση ισοψηφίας, η εκλογική διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα μεταξύ των υποψηφίων που καταλαμβάνουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση ή μεταξύ των ισοψηφούντων στην πρώτη θέση.

Αντιπρυτάνεις εκλέγονται οι τέσσερις υποψήφιοι που συγκέντρωσαν, με βάση τον προβλεπόμενο τρόπο υπολογισμού, τον μεγαλύτερο αριθμό των έγκυρων ψήφων. Σε περίπτωση ισοψηφίας στην τελευταία εκλόγιμη θέση, η εκλογική διαδικασία επαναλαμβάνεται, όπως στη περίπτωση του πρύτανη.

Για την ανάδειξη του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων θα κληθούν να συμμετέχουν στις εκλογές τα 540 μέλη ΔΕΠ του ΔΠΘ. Ωστόσο, θα υπάρχει και δεύτερη κάλπη, όπου καλείται να ψηφίσει το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό. Η δεύτερη κάλπη έχει βαρύτητα 20% στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στο κτήριο της πρυτανείας στις 22 Μαΐου 2018.

Τα… σκήπτρα του ενδιαφέροντος διοίκησης στην Πολυτεχνική

Η διάρθρωση των υποψηφιοτήτων καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει τόσο για τη θέση του πρύτανη όσο και των αντιπρυτάνεων από την Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης. Στη σημερινή διοίκηση θέσεις αναπληρωτών πρύτανη καταλαμβάνουν μόνο ο Παντελής Μπότσαρης, που έχει το χαρτοφυλάκιο Έρευνας και Καινοτομίας και ο Φώτης Μάρης που είναι υπεύθυνος των Οικονομικών. Ο τρίτος σημερινός αναπληρωτής πρύτανη για τα φοιτητικά θέματα και τις εξωτερικές υποθέσεις, καθηγητής των ΤΕΦΑΑ Νίκος Αγγελούσης δεν υπέβαλε υποψηφιότητα, ενώ και ο σημερινός πρυτανεύων καθηγητής Ιατρικής, Σταύρος Τουλουπίδης δήλωσε στο «Ε» ότι δεν προτίθεται να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα διοίκησης και άρα επιστρέφει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.

Για την ιστορία να πούμε ότι πρυτάνεις τα τελευταία έτη έχουν διατελέσει τόσο από την Πολυτεχνική (Α. Καραμπίνης), όσο και από τη Νομική (Κ. Ρέμελης), αλλά και από την Ιατρική (Κ. Σιμόπουλος).

Σ. Τουλουπίδης: Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, νηφαλιότητα και… αυτοκριτική!

touloupidis stavros
«Το κρίσιμο είναι αν η νέα διοίκηση θα καταφέρει να αποδείξει στην πράξη ότι απορρίπτει την πόλωση και συνεργάζεται για το καλό του πανεπιστημίου»
Σταύρος Τουλουπίδης
Πρυτανεύων ΔΠΘ

Με ελπίδα για μια νέα αρχή βλέπει τις πρυτανικές εκλογές στα τέλη του μήνα ο κ. Τουλουπίδης, ο οποίος εκτιμά ότι οι ψήφοι των εκλογέων θα δώσουν το μήνυμα κατά πόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα επιθυμεί να πορευτεί με ενότητα και ηρεμία. Ο ίδιος, σε δηλώσεις του στο «Ε» εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κρίσιμο δεν είναι κατά πόσο θα υπάρξει πόλωση κατά την προεκλογική περίοδο, κάτι που πιστεύει ότι δε θα εκδηλωθεί, αλλά κατά πόσο θα αποφευχθεί στο πλαίσιο της διοίκησης. «Όλοι οι υποψήφιοι πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Το θέμα όμως, είναι αν αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη. Αν δηλαδή θα μπορέσουν να συνεργαστούν και να διοικήσουν ενωτικά, ώστε το πανεπιστήμιο να επανέλθει στην εξωστρέφεια και να ανακτήσει τις δυνάμεις του, όχι μόνο σε επίπεδο τοπική κοινωνίας, αλλά και εθνικά και διεθνώς», σημείωσε ο κ. Τουλουπίδης, προσθέτοντας ότι οι δικές του προσπάθειες για ένα στίγμα ενότητας και ηρεμίας στη διοίκηση θα αποτελέσει μέτρο σύγκρισης για όσα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση.

Στη δε ερώτησή μας, κατά πόσο πιστεύει ότι έχει επανέλθει κλίμα νηφαλιότητας στο πανεπιστήμιο ή αν απαιτείται περισσότερη επισταμένη προσπάθεια, ο ίδιος επεσήμανε: «χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια, δεν έχουν περάσει χρόνια. Όλοι πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους», ενώ συμπλήρωσε την ανάγκη τήρησης ισορροπιών και υπευθυνότητας, αφού «υπάρχουν και υποψήφιοι αναμεμειγμένοι στην προηγούμενη ένταση».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

1.442.721€ για τις Δασικές Υπηρεσίες Μακεδονίας και Θράκης – Ποια η κατανομή ανά περιφέρεια

Η κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιφέρεια αναδεικνύει τη Μακεδονία-Θράκη ως την περιοχή…