Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στον «πάγο» η εκκαθάριση της ΕΑΠΑΞ

Στον «πάγο» η εκκαθάριση της ΕΑΠΑΞ

0

Παραιτήθηκε και πάλι ο εκκαθαριστής. Ο δήμαρχος εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή να εξουσιοδοτήσει η νομική υπηρεσία να παραλάβει τα δικόγραφα και αφού τα ελέγξει να εισηγηθεί αν θα πρέπει να ασκηθούν αγωγές

 

Πολύς καυγάς για το θεαθήναι και όχι επί της ουσίας από την Κοινωνία Δημοτών. Στην αρχή συμφώνησαν και μετά διαφώνησαν

 

Με 4 θέματα εκτός ημερησίας διάταξης και 9 θέματα εντός συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή του δήμου Ξάνθης παρουσία και του δημάρχου Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλου που ήταν εισηγητής στο κυρίαρχο θέμα (5ο )που αφορούσε την ΕΑΠΑΞ και την πορεία της εκκαθάρισης της σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου. Να σημειώσουμε πως τα περισσότερα θέματα αφορούσαν εξουσιοδοτήσεις των νομικών συμβούλων για να παραστούν σε διάφορες δικαστικές υποθέσεις του δήμου.

 

Εκτός, εντός και επί τα …Λευκά στην Οικονομική

Τα δύο πρώτα θέματα στα εκτός ημερησίας αφορούσαν και παλι εξουσιοδοτήσεις και ειδικότερα με απόφαση δημάρχου ένταλμα προπληρωμής για μετακινήσεις των νομικών συμβούλων του δήμου στην Αθήνα για να παραστούν σε δίκη στο ΣτΕ και στο Πρωτοδικείο. Η Κοινωνία Δημοτών με τον κ. Φανουράκη και Καρά εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και ψήφισαν λευκό. Το 3ο εκτός ημερησίας αφορούσε αναμόρφωση του προϋπολογισμού και αφορούσε συνδρομές σε ηλεκτρονικά Μέσα (1500 ευρώ), Ανάθεση υπηρεσιών άρδευσης στην Σταυρούπολη (7.000 ευρώ), καθώς και ένα ποσό 34.000 ευρώ. Η Κοινωνία Δημοτών καταψήφισε το θέμα εν μέσω έντασης με την αιτιολογία στις εισηγήσεις δεν αναφέρονται τα πρωτογενή αιτήματα με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τι ψηφίζουν.

Τα δύο πρώτα θέματα ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκαν ομόφωνα και αφορούσαν κατακύρωση διαγωνισμών για την καθαριότητα αθλητικών εγκαταστάσεων (δόθηκε έκπτωση 21,39%) και προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού προϋπολογισμού 185.000 ευρώ όπου αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος. Σ’ ότι αφορά την πυροπροστασία του δασικού χωριού υπήρξε μια εμπλοκή στον διαγωνισμό καθώς η Αποκεντρωμένη έκανε δεκτή την ένσταση συμμετέχοντα που αποκλείστηκε και στην προηγούμενη Οικονομική έγινε δεκτή η ένσταση του συμμετέχοντα . Μετά το άνοιγμα όμως των προσφορών , ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε μια εταιρία από τις Σέρρες. Η Κοινωνία Δημοτών ψήφισε Λευκό. Λευκό ψήφισε και στο επόμενο θέμα που αφορούσε την εκποίηση έκτασης αγροκτήματος στο Λαμπρινό με τιμή εκκίνησης στις 18.162,92 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι δόθηκαν απ’ την αρμόδια υπάλληλο όλες οι διευκρινήσεις ότι αυτή  αποφασίστηκε με βάση την αντικειμενική αξία από την επιτροπή του άρθρου 186 όπως ορίζει η νομοθεσία για ακίνητα που δεν υπερβαίνουν σε αξία το ποσοστό 58.694 ευρώ καθώς αυτά που υπερβαίνουν τότε αποφασίζει το Μητρώο Εκτιμητών, οι κύριοι Καρά και Φανουράκης επέμεναν στην πρώτη τους επιλογή.

Πολύς καυγάς για το θεαθήναι

Το επόμενο θέμα αφορούσε την ΕΑΠΑΞ και ήταν εισηγητής ο δήμαρχος ο όποιος διευκρινιστικά είπε πως η εταιρεία είναι υπό εκκαθάριση αλλά οι εκκαθαριστές παρατιούνται και προσφάτως μάλιστα έχουν παραιτηθεί. Ανέφερε πως επειδή έχει καταγγελίες μέλους του Δ.Σ. ότι έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί του επειδή διατέλεσε πρόεδρο της ΕΑΠΑΞ και επειδή όπως είπε ακούγεται ότι υπάρχει Πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε να εξουσιοδοτηθεί η νομική υπηρεσία από την Οικονομική επιτροπή να ζητήσει όλα τα δικόγραφα και τα έγγραφα να τα ελέγξει και να ασκηθούν αγωγές αν προκύπτουν ζητήματα εναντίον παντός υπευθύνου προκειμένου να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα του δήμου. Η αναφορά σε αγωγές ήταν το σημείο που πυροδότησε την ένταση μεταξύ της δημοτικής αρχής και του προέδρου της Οικονομικής κ. Παπαδόπουλο και του κ. Καρά και Φανουράκη από την Κοινωνία Δημοτών που όμως ήταν περισσότερο για το θεαθήναι παρά διαφωνία επί της ουσίας. Συγκεκριμένα η Κοινωνία Δημοτών έθεσε ως προϋπόθεση για να το ψηφίσει να υπάρξει τροποποίηση στην εισήγηση επισημαίνοντας πως ναι μεν συμφωνούν να εξουσιοδοτηθεί η νομική υπηρεσία να παραλάβει και να ελέγξει τα δικόγραφα αλλά με την προϋπόθεση να κάνει την εισήγησή της στην Οικονομική και η Οικονομική να αποφασίσει αν θα ασκηθούν αγωγές. Έτσι ενώ αυτό έγινε δεκτό από τον δήμαρχο και μάλιστα γράφτηκε στα πρακτικά από την υπάλληλο ο κ. Καρά αμφισβήτησε αν έχει γραφτεί επί λέξει εκνευρίζοντας τον κ. Παπαδόπουλο που του είπε ότι θα περάσει κατά πλειοψηφία. Αυτό έφερε εκνευρισμό στον Καρά και ούτω καθεξής με αποτέλεσμα να μην το ψηφίσει η αντιπολίτευση και να μένει ως επίγευση «πολύς καβγάς για το τίποτε …”.

Γιατί δεν έγινε ρύθμιση χρεών της ΕΑΠΑΞ στα 700.000 ευρώ;

Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι δύο αναφορές από τον κ. Φανουράκη και την κα Παρτσαλιδου. Ειδικότερα ο κ. Φανουράκης μετέφερε την πληροφορία πως ο εκκαθαριστής παραιτήθηκε επικαλούμενος προβλήματα στην συνεργασία του με τον δήμο κα ρώτησε μάλιστα γιατί δεν έγινε δεκτή η πρότασή του να ρυθμιστούν τα χρέη της ΕΑΠΑΞ το 2015 όταν ανέρχονταν στα 700.000 και σήμερα ξεπερνούν τα 2 εκ.. ευρώ. Η κα Παρτσαλίδου απαντώντας επί των προβλημάτων συνεργασίας είπε πως αυτό δεν ευσταθεί και πως ουδέποτε ο εκκαθαριστής ως όφειλε συγκάλεσε γενική συνέλευση των μετόχων προκειμένου να συζητηθεί η πορεία της εκκαθάρισης ενώ στο ερώτημα του κ Φανουράκη αν υπάρχει ενδεχόμενο παραγραφής ο νομικός του δήμου κ. Ξανθόπουλος απάντησε ότι δεν έχει τον φάκελο για να του απαντήσει.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…