Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρώτη δύναμη η Πανσπουδαστική στο Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνικής

Πρώτη δύναμη η Πανσπουδαστική στο Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνικής

0
dpth

Ψήφισαν μόλις 651 φοιτητές, 200 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Μεγάλη πτώση της ΠΑΣΠ

 Πρώτη η ΔΑΠ πανελλαδικά και στο Δημοκρίτειο. Μεγάλη νικήτρια όμως η αποχή

 Πρώτη δύναμη, μετά από 17 χρόνια πρωτοκαθεδρίας της ΠΑΣΠ, αναδείχθηκε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, στις φοιτητικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη στην Πολυτεχνική Σχολή.

Ωστόσο, πρώτο στίγμα των φοιτητικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν προχθές σε όλη τη χώρα είναι η αποδυνάμωση του φοιτητικού κινήματος, αφού μεγαλύτερη νικήτρια αναδείχθηκε η αποχή, που έφτασε σε πολύ μεγάλα ποσοστά.

Ίδια είναι η εικόνα και στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης, όπου ψήφισαν 651 φοιτητές, λιγότεροι κατά 198 από την περσινή χρονιά. Η ΠΑΣΠ που στην Ξάνθη, είχε ηγετική θέση επί πολλά χρόνια στον ενιαίο σύλλογο φοιτητών είδε τις δυνάμεις τις να χάνονται σημαντικά, αφού έχασε ακριβώς 100 ψήφους. Η ΠΚΣ, που πρόσκειται στις δυνάμεις του ΚΚΕ, επικράτησε τελικά, αν και αυτή έχασε 35 ψήφους. Η ΕΑΑΚ έλαβε 76 ψήφους, 32 λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, το Μπλόκο, που αποτελεί τη φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 46, δηλαδή 6 λιγότερες ψήφους σε σχέση με το 2017, ενώ μόνο οι Αγωνιστικές Κινήσεις ενίσχυσαν λίγο τις δυνάμεις τους κατά 25 ψήφους και έφτασαν φέτος τις 96.

Τα άκυρα ήταν 34 και τα λευκά 22. Η ΔΠΑ-ΝΔΦΚ τα τελευταία χρόνια δε συμμετέχει στις εκλογές του ενιαίου συλλόγου, καθώς έχει ιδρύσει τμηματικούς συλλόγους, όπου διεξάγει εκλογές μόνη της.

Πανελλαδικά υπερίσχυσε η ΔΑΠ, η οποία αναδείχθηκε πρώτη δύναμη και στο Δημοκρίτειο, όπου έλαβε τις 1.984 από τις 3.664 συνολικά ψήφους.

Στην αδιάλειπτη δράση και την αγωνιστική διεκδίκηση αποδίδει το εκλογικό αποτέλεσμα, ο εκπρόσωπος της ΠΚΣ στην Πολυτεχνική Νίκος Καλομοίρης, ο οποίος έδωσε βαρύτητα στις μάχες που δόθηκαν στο πανεπιστήμιο, όπως για τα δωρεάν συγγράμματα, τις μετεγγραφές, τη στέγαση των φοιτητών στις φοιτητικές εστίες και τη λέσχη που είχε κλείσει. Για τη δε αποχή, τόνισε ότι πράγματι, «πολλοί προσπαθούν να πείσουν ότι οι φοιτητικές εκλογές είναι ένα πανηγύρι και ο καθένας μπορεί να διεκδικήσει μόνος του. Αυτό μας προβληματίζει, ωστόσο εμείς θέλουμε να αναδείξουμε ότι με μαζικές μάχες μπορούμε να πετύχουμε τις διεκδικήσεις μας. Σημείωσε ότι η ΠΚΣ θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα και με δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού να ενεργοποιήσει τους φοιτητές.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Φώτης Φιλιππίδης εξήγησε ότι στην αποστασιοποίηση των φοιτητών συντέλεσε και η αφαίρεση της συνδιοίκησης με το νόμο Διαμαντοπούλου, οπότε οι φοιτητικές εκλογές εξελίχθηκαν σε «πολιτική αντιπαράθεση και αγώνα συσχετισμού δυνάμεων». Ο ίδιος σημείωσε πάντως, ότι η ΠΑΣΠ θα συνεχίσει να υποβάλει προτάσεις στο σύλλογο, ώστε μέσω των δράσεων να επιχειρηθεί η ενεργοποίηση των φοιτητών και τόνισε ότι η παρουσία πέντε δυνάμεων εντός του ΣΦΠ είναι θετική γιατί θα δώσει την ευκαιρία διαλόγου και ανάληψης δράσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

1.442.721€ για τις Δασικές Υπηρεσίες Μακεδονίας και Θράκης – Ποια η κατανομή ανά περιφέρεια

Η κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιφέρεια αναδεικνύει τη Μακεδονία-Θράκη ως την περιοχή…