Στρώματα και έπιπλα στα πεζοδρόμια
Η εικόνα είναι χαρακτηριστική της νοοτροπίας μας. Στρώματα και παλιά έπιπλα κοσμούν τα πεζοδρόμια της πόλης, στα σημεία των κάδων απορριμμάτων. Μόνο που αυτά τα ογκώδη δεν μαζεύονται με τα σκουπίδια. Κι έτσι μένουν εκεί μέρες. Μέχρι που κάποιος ευαίσθητος τηλεφωνήσει στην υπηρεσία του δήμου αρμόδια για τα ογκώδη, πάει και τα μαζέψει.
Έχει υποχρέωση ως εκ τούτου ο πολίτης να τηλεφωνήσει στο 25410 63738 και να συνεργαστεί με την υπηρεσία για να είναι η πόλη καθαρή και όχι αντιαισθητική. Η συμβολή μας προς την κατεύθυνση αυτή είναι υποχρέωση όλων των δημοτών. Δικαιολογίες γι’ αυτήν την άσχημη εικόνα δεν υπάρχουν εκ μέρους μας εάν θέλουμε να λεγόμαστε υπεύθυνοι πολίτες.
Γ.Δ.
Δρόμοι ξεχωριστοί
Στην πόλη μας και μάλιστα σε κεντρικά σημεία, έχουμε μια ευχάριστη και ευωδιαστή παρουσία. Πρόκειται για δέντρα που έχουν φυτευτεί εδώ και χρόνια, έχουν μεγαλώσει ήδη και με τα άνθη τους ευωδιάζουν τις περιοχές που υπάρχουν. Πρόκειται για δέντρα που τα βλέπουμε λίγο-πολύ όλοι, χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά λίγοι τα προσέχουν.
Μιλάμε για την οδό Καραολή, Τσιμισκή, Κονδύλη, Γκίφχορν και άλλες μικρότερες σε διάφορα σημεία, που πρασινίζουν και σκιάζουν τους δρόμους. Η μεγάλη όμως απόλαυση είναι η Καραολή με τις φλαμουριές που όπου να’ ναι θ’ ανθίσουν και θα γεμίσουν την περιοχή με το άρωμά τους, όπως και την Τσιμισκή με τις Μανόλιες με τα πανέμορφα άνθη τους. Όσο για την Κονδύλη-Καπνεργατών, τα πλατάνια στο δρόμο αυτό δημιουργούν μια δροσερή και σκιερή συστοιχία. Όσο για την οδό Γκίφχορν, χαζεύει κανείς τις δαμασκηνιές με το σκουρόχρωμο φύλλωμά τους.
Γ.Δ.
Και μια πρόταση
Βέβαια στην πόλη μας υπάρχουν και σε γειτονιές φυτεμένα δέντρα. Αλλού ακακίες, ελιές, δαμασκηνιές και κάποιες μουριές που δεν φτιάχνουν καρπό. Πολλά από τα δέντρα αυτά φύτεψαν οι ίδιοι οι κάτοικοι στα πεζοδρόμια και τα φρόντιζαν οι ίδιοι μέχρι ν’αναπτυχθούν.
Όμως δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και την αρνητική πλευρά. Των ανθρώπων που σπάζουν ή ξεριζώνουν τα μικρά δεντράκια. Παιγνίδι, μίσος ή αντίδραση στο ωραίο, το πράσινο; Ποιος να ξέρει. Πάντως η υπηρεσία πρασίνου του δήμου Ξάνθης ας ξεκινήσει προγραμματισμένα κι ας αρχίσει να φυτεύει δέντρα σε σημεία και δρόμους. Θα είναι ένα σημαντικό έργο και μια ιδιαίτερη προσφορά στην πόλη. Μπορεί να φανταστούν άραγε οι Ξανθιώτες ολόκληρη την 28ης Οκτωβρίου με δέντρα; Τι όμορφη εικόνα θα ήταν;
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό κύριε δήμαρχε, κύριοι της αντιπολίτευσης. Ίσως το θέμα καταστεί ευκαιρία και αφετηρία επικράτησης ενός νέου πνεύματος μεταξύ σας. Να σας ενώσει το πράσινο.
Γ.Δ.
Πολύ επίκαιρο
Γράφει φίλος στον «ηλεκτρονικό του τοίχο» και μας τρελαίνει όλους: «Ωραίος καιρός, ωραία ζέστη. Άφησα το αμάξι με τα ψώνια στον ήλιο λίγα λεπτά να πάρω τσιγάρα από το περίπτερο και γυρίζοντας αντί για αυγά για φάγωμα βρήκα κλωσοπουλάκια… πάω για φύραμα…»
Είναι τρελός αυτός ο ξανθιώτης φίλος. Ακόμη χαμογελάω. Μπράβο του!
Γ.Δ.
Ξεκινάει σ’ ένα μήνα
Το νέο είναι δεδομένο. Ο γνωστός επαγγελματικός χώρος της πρώην Κληματαριάς στην κεντρική πλατεία ανάβει τα φώτα. Όπως πληροφορηθήκαμε το αργότερο σ’έναν μήνα όλα θα είναι έτοιμα και το Εστιατόριο θ’ ανοίξει τις πόρτες του. Εκείνο που μάθαμε είναι ότι δεν θα είναι ένα εστιατόριο μόνον με έτοιμα φαγητά, αλλά θα προσφέρει κι άλλα είδη όπως πίτσες και λοιπά. Τι ακριβώς, θα το μάθουμε σύντομα. Υπομονή για λίγες ημέρες ακόμη.
Σημειολογικά πάντως θα πρέπει να τονίσουμε ότι το νέο κατάστημα με τη λειτουργία του θα «δώσει ζωή» στο σημείο αυτό που χρόνια ήταν κλειστό και σκοτεινό και μάλιστα στην κεντρική πλατεία.
Με το καλό λοιπόν να δούμε την έναρξη λειτουργίας της νέας επιχείρησης.
Γ.Δ.
Σήμερα Ι
Και καλό, και δυσάρεστο: Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του όγκου των πληροφοριών που διαδίδονται όλο το 24ωρο. Κάθε χρόνο χάρη στο Internet παράγεται πλέον το σύνολο των πληροφοριών που δημιουργήθηκε στον πλανήτη από την εποχή των σπηλαίων έως το 2013! Φαίνεται απίστευτο, θα μπορούσε να φανεί και fake news, αλλά προφανώς δεν είναι.
(Σήφης Πολυμίλης, «Το Βήμα»).
Σήμερα ΙΙ
Και για να διασκεδάσετε ή να μελαγχολήσετε: Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, το 51,2% των Ελλήνων δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο τον χρόνο. Και μόνο το 48,2% διαβάζει τουλάχιστον ένα βιβλίο τον χρόνο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε «άλλου είδους» ευρωπαϊκές χώρες είναι 98% στην Ισλανδία, 90% στη Νορβηγία, 84,5% στη Σουηδία, 72,8% στη Γερμανία κ.ο.κ.
Πάνω από δέκα βιβλία τον χρόνο πάσης φύσεως διαβάζει μόνο το 7,8% των Ελλήνων (Βασίλης Αγγελικόπουλος)
Ότι πιο αποκρουστικό
Το θέαμα είναι όντως αποκρουστικό. Από όλες τις απόψεις. Να βλέπεις οδηγώντας στους επαρχιακούς δρόμους και στην εθνική οδό, σκοτωμένα ζώα επάνω στην άσφαλτο. Κάποια μάλιστα πολτοποιημένα που σου δίνουν την αίσθηση ότι ξαναπατήθηκαν αρκετές φορές από διερχόμενους οδηγούς. Και βέβαια μοιραία
σκέφτεσαι τους οδηγούς αυτούς που στόχευσαν για να περάσουν πάνω από το ήδη χτυπημένο ζώο που ενδεχομένως να ήταν ακόμη ζωντανό.
Το γεγονός αυτό το έχουμε ζήσει όλοι οι οδηγοί. Έχουμε δει χτυπημένα σκυλιά, γάτες, χελώνες, πουλιά, φίδια, σκαντζόχοιρους. Θύματα όλα τόσο της δικής τους απροσεξίας αλλά και των οδηγών αρκετές φορές.
Και το πλέον αποκρουστικό. Τα σώματα των ζώων αυτών μένουν εκεί στην άσφαλτο μέχρι να πατηθούν και ξαναπατηθούν μέχρι ενσωματώσεως…
Γ.Δ.
«Μάχη» για να ελεγχθεί η ιλαρά στο Δροσερό
«Μάχη» δίνουν στο Δροσερό ο γιατρός Ιπποκράτης Καμαρίδης και η υπεύθυνη από την Διεύθυνση Υγείας Χατζηπαναγιώτου Δέσποινα να περιορίσουν την εξάπλωση της ιλαράς η οποία έχει φτάσει σε επίπεδα επιδημίας και έχει ξεφύγει από τον οικισμό του Δροσερού αφού υπάρχουν κρούσματα σε παιδιά και ενήλικες και μέσα στον αστικό ιστό. Κυριολεκτικά βγάζουν μεγάλους και παιδιά μέσα από τα σπίτια τους στο Δροσερό και τους εμβολιάζουν. Μέσα σε 5 μέρες έκαναν 250 εμβόλια. Είναι αξιέπαινη η προσπάθειά τους, τα αποτελέσματα την οποίας θα φανούν μέσα σε 15 μέρες. Κι αυτό γιατί τόσος είναι ο χρόνος επώασης της νόσου επομένως αν έχει εμφανιστεί κανένα νέο κρούσμα σημαίνει ότι είναι υπό πλήρη έλεγχο η κατάσταση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα κρούσματα αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεράσει τα 50.
Μ.Ξ.
Το δίκιο και το άδικο
Παράσταση διαμαρτυρίας και στάση εργασίας είχαν την Πέμπτη οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσίων και των δημοτικών υπαλλήλων, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση να μην «πειράξει» τα επιδόματα ανθυγιεινούς εργασίας και να μην μειώσει τις κατηγορίες που είναι δικαιούχοι Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων ασφάλισης. Και ουδείς αντιλέγει ότι όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία ή στην καθαριότητα ή σε άλλες επικίνδυνες εργασίες πρέπει και επίδομα να παίρνουν και να έχουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό όμως που δεν πρέπει είναι μαζί μ’ αυτούς που δικαίως τα παίρνουν να τα παίρνουν κι άλλοι που κάθονται στα γραφεία. Γιατί είναι γνωστά αυτά τα φαινόμενα με τα επιδόματα. Εδώ παλαιότερα σε κάποια υπηρεσία Δημοσίου Ιδρύματος έπαιρναν επίδομα υπολογιστή εργαζόμενοι που δεν ήξεραν να ανοίξουν υπολογιστή!
Μ.Ξ.