Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νωρίς φέτος οι εγγραφές-επανεγγραφές στους παιδικούς σταθμούς

Νωρίς φέτος οι εγγραφές-επανεγγραφές στους παιδικούς σταθμούς

0

Αιτήσεις από 10 έως 31 Μαΐου. Συμπληρωματικά θα προσκομιστεί το Ε1 από όσους δεν έχουν προλάβει να υποβάλουν φορολογική δήλωση

 Θα βρουν πρώτα τα αποτελέσματα του ΚΚΠΑ δήμου Ξάνθης και θα ακολουθήσουν οι δικαιούχοι της ΕΕΤΑΑ, οπότε οι θέσεις του δήμου θα αναπροσαρμοστούν

Νωρίτερα απ’ ότι είχαν συνηθίσει οι γονείς τα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να μεριμνήσουν φέτος να πραγματοποιήσουν την εγγραφή-επανεγγραφή των παιδιών τους στους Δημοτικούς Βρεφικούς – Παιδικούς Σταθμούς της πόλης μας για τη σχολική περίοδο Σεπτέμβριος 2018- Ιούλιος 2019.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης οι εγγραφές-επανεγγραφές θα πραγματοποιηθούν φέτος από τις 10 Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου 2018 από τις 8:00π.μ. έως και 14:00μ.μ., στην προϊσταμένη του βρεφικού ή παιδικού σταθμού της 1ης επιλογής που επιθυμεί ο γονέας.

Αυτό δεν αποτελεί πρωτοβουλία του νομικού προσώπου, αλλά αλλαγή που θεσμοθετήθηκε πανελλαδικά, από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο προέβλεψε μια σειρά από άλλες στο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών τη νέα σχολική χρονιά.

Προσοχή στην εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης

Κι ενώ κάθε χρόνο, οι γονείς υπέβαλαν τις αιτήσεις τους από 1η έως 30 Ιουνίου, φέτος καλούνται να προβούν στη σχετική διαδικασία ένα μήνα πριν. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι εντός Μαΐου οι γονείς δε θα έχουν πιθανότατα υποβάλει φορολογική δήλωση και άρα δεν μπορούν να προσκομίσουν το εκκαθαριστικό της χρονιάς. Ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία ΚΚΠΑ διευκρινίζει ότι θα πρέπει να αίτηση να γίνει εμπρόθεσμα και στη συνέχεια, όταν υποβληθεί η φορολογική δήλωση, να προσκομιστεί συμπληρωματικά το εκκαθαριστικό.

Το πρόβλημα αυτό είναι διαδικαστικό. Το ουσιαστικό ζήτημα που προκύπτει είναι ότι εφόσον οι αιτήσεις γίνονται νωρίτερα, νωρίτερα θα βγουν και τα αποτελέσματα. Όμως, αυτά δε θα ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση, αφού θα ακολουθήσουν τα αποτελέσματα των θέσεων που θα καθοριστούν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, με τη δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και άρα οι θέσεις θα επαναπροσαρμοστούν. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον όσοι είναι στα πρώτα αποτελέσματα θα ξέρουν ότι έχουν εξασφαλίσει μία θέση για το παιδί τους στον παιδικό ή βρεφικό σταθμό και θα μπορούν να προγραμματίσουν για τη νέα σχολική χρονιά.

Από την πλευρά της αρμόδιας υπηρεσίας δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης και γι’ αυτό και οι δασκάλες των παιδικών σταθμών ενημερώνουν σχετικά τους γονείς.

520 οι θέσεις στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου

Οι θέσεις που προσφέρονται από το δήμο Ξάνθης είναι συνολικά 520, 503 για τους παιδικούς σταθμούς και 17 για τους δύο βρεφικούς. Οι θέσεις, όπως είναι γνωστό, δεν επαρκούν για όλους τους ενδιαφερόμενους γονείς, ωστόσο από την πλευρά του δήμου Ξάνθης δίνεται βαρύτητα στην κάλυψη των εργαζόμενων γονέων, αφού συχνά αφορούν και περιπτώσεις στρατιωτικών, εκπαιδευτικών και άλλων που δεν έχουν κάποια υποστήριξη για τη φροντίδα του παιδιού, ενώ από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ εξυπηρετούνται οι άνεργοι γονείς και κυρίως οι μητέρες. Να σημειώσουμε δε ότι, στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ξάνθης σχεδόν το 1/3 των θέσεων καλύπτονται από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, το οποίο βέβαια εφαρμόζεται και στους παιδικούς σταθμούς. Είναι ένα εξόχως σημαντικό πρόγραμμα, που παρέχει ουσιαστική στήριξη και αυτό αναγνωρίζεται τόσο από τους γονείς, όσο και από την πλευρά των παιδικών σταθμών.

Πληροφορίες και έντυπα

Πληροφορίες και έντυπα αιτήσεων είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων στην ιστοσελίδα του Ν.Π. www.kkpadx.gr.

Επίσης, τα έντυπα θα διατίθενται από όλους τους Παιδικούς Σταθμούς του Ν.Π και τα γραφεία της Δ/νσης του Ν.Π. (Βενιζέλου 30). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2541072888.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…