Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με πλειοψηφία το ΟΧΙ στον Κλεισθένη στην ΠΑΜΘ

Με πλειοψηφία το ΟΧΙ στον Κλεισθένη στην ΠΑΜΘ

0

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο περιφερειάρχης Χ. Μέτιος – «Κοινωνική Συμμαχία»: υπέρ της απλής αναλογικής αλλά με διασφάλιση κυβερνησιμότητας

 

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ”, οι ΑΝΕΛ και οι Οικολόγοι – ΚΑΤΑ η Λαϊκή Συσπείρωση

 

Την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ Πρόγραμμα “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι”», ζήτησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος κατά την συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο.

 

Πέρασε κατά πλειοψηφία η εισήγηση Μέτιου για απόσυρση του «Κλεισθένη»

Ειδικότερα στην εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το Σχέδιο Νόμου και επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «στην ουσία, το Σχέδιο Νόμου αφορά μόνο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε απλή αναλογική και σε πολλές περιπτώσεις περιπλέκει τις διαδικασίες αντί να τις απλοποιεί.

Το Σχέδιο Νόμου δε λαμβάνει καθόλου υπόψη τις προτάσεις, που έχουν διατυπωθεί στα συνέδρια της ΕΝ.Π.Ε., με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού στην καθημερινή λειτουργία τους και να μην αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης.

Κυρίως, δεν προωθείται η αποκέντρωση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση των Περιφερειών και των Δήμων με προσωπικό, πόρους και νέες αρμοδιότητες.

Γενικά, το συγκεκριμένο Σχέδιο δε συμβάλλει σε καμία περίπτωση στην αποτελεσματική διοίκηση και στην ουσιαστική επίλυση των ζητημάτων της Αυτοδιοίκησης, παρά θέτει κατ’ επίφαση μόνο θέματα δημοκρατίας.

Γι’ αυτό, σύμφωνα και με το ψήφισμα του κοινού Συνεδρίου ΕΝ.Π.Ε. – Κ.Ε.Δ.Ε. και τις αναλυτικές προτάσεις για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση τις οποίες κατέθεσε η ΕΝ.Π.Ε. στο Υπουργείο Εσωτερικών, καλούμε την κυβέρνηση να προσέλθει σε περαιτέρω ουσιαστικό διάλογο.»

Τις απόψεις και τις προτάσεις τους για το θέμα κατέθεσαν επίσης Αντιπεριφερειάρχες, οι επικεφαλής των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Η πλειοψηφία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζήτησε την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι».

 

«Κοινωνική Συμμαχία» υπέρ της απλής αναλογικής αλλά με διασφάλιση κυβερνησιμότητας

Η «Κοινωνική Συμμαχία με επικεφαλή τον Φώτη Καραλίδης κατέθεσε δική της εισήγηση με την οποία τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής αλλά με την προϋπόθεση τη διασφάλιση κυβερνησιμότητας,  ενώ εκφράζει επιφυλάξεις ως προς άλλα θέματα του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει επικεντρώνοντας μόνο τη συζήτηση στον εκλογικό νόμο: Ειδικότερα στην εισήγηση αναφέρεται: «Στο σχέδιο νόμου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» που κατατέθηκε σε διαβούλευση, δυστυχώς εστιάζει κυρίως σε δύο (2) ζητήματα: α) στον εκλογικό νόμο και τρόπο εκλογής των θεσμικών οργάνων και

β) στο χρόνο εκλογών και διάρκεια θητείας των οργάνων.

Δεν ασχολείται και δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης (έλλειψη πόρων, μέσων και προσωπικού).

Δεν εκχωρεί και δεν αποκεντρώνει αρμοδιότητες με αντίστοιχους πόρους.

Δεν προωθεί την «μετάβαση» από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Δεν είμαστε αντίθετοι στην αναλογική έκφραση της λαϊκής βούλησης στα θεσμικά όργανα, με διασφάλιση κυβερνησιμότητας.

Πρέπει να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος ζύμωσης και συζήτησης για την μεταρρύθμιση αυτή. Η «κουλτούρα» των συνεργασιών να προκύψει ως αναγκαιότητα της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και όχι ως επιβολή από την κυβέρνηση που θα οδηγήσει σε «υπόγειες συναλλαγές εξουσίας». Επομένως ζητούμε αλλαγές επί της ουσίας και λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα της όποιας μεταρρύθμισης». Την πρόταση της Κοινωνικής Συμμαχίας ψήφισε και η παράταξη της ΔΗΜΑΡ.

 

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ”.

Την πρόταση της ψήφισαν οι ΑΝΕΛ και οι Οικολόγοι. Σ’ αυτή αναφέρεται μεταξύ άλλων πως: «Το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο αποτελεί ένα πρώτο βήμα της απαραίτητης μεταρρύθμισης, που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν πολλά θετικά σημεία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που η θεσμοθέτησή τους θα προωθήσει την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την αναπτυξιακή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ σε άλλα σημεία η μεταρρύθμιση φαίνεται περιορισμένη. Όσο και αν αναγνωρίζονται συνταγματικοί περιορισμοί, μνημονιακές δεσμεύσεις και έλλειψη πόρων, η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται να προχωρήσει ώστε αυτή να μπορέσει να αποτελέσει καταλυτικό θεσμό στην αλλαγή πορείας στη μεταμνημονιακή εποχή της χώρας».

Κατά του Κλεισθένη η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Σε άλλο μήκος κύματος η τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Τρέλλη Χρήστουτης ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Ο κ. Τρέλλης υποστήριξε μεταξύ άλλων πως: «Με το νομοσχέδιο “Κλεισθένης 1” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στήνει ένα διευρυμένο πλαίσιο αποπροσανατολισμού και καθυπόταξης των εργατικών λαϊκών στρωμάτων .Οι λεονταρισμοί και οι σκιαμαχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τη μια μεριά, και της ΝΔ και του πρώην ΠΑΣΟΚ από την άλλη, γύρω από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, είναι ένα ακόμη επεισόδιο αποπροσανατολισμού.

Πέρα από αντιπαραθέσεις – υπαρκτές και ανύπαρκτες – επιδιώκεται από την μεριά της κυβέρνησης προσπάθεια ευρύτατων συναινέσεων για να υπηρετηθεί πιο στέρεα η αντιλαϊκή ρότα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…