Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Κραυγή αγωνίας» από τους κτηνοτρόφους της Ξάνθης

«Κραυγή αγωνίας» από τους κτηνοτρόφους της Ξάνθης

0
aigoprovata856

Σύσκεψη με θέμα τη ραγδαία πτώση των τιμών παραγωγού σε αιγοπρόβειο γάλα και κρέας

 «Είμαστε όμηροι των εταιρειών…», υποστηρίζουν – Ζητούν ενίσχυση και ελέγχους από την πολιτεία

 

«Μαζευτήκαμε να πούμε τα βάσανά μας και να δούμε τι θα κάνουμε», είπε κτηνοτρόφος του νομού μας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ε» στον προθάλαμο της αίθουσας συνεδριάσεων του ΕΒΕ Ξάνθης, λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης που συγκάλεσε ο σύλλογος αιγοπροβατοτρόφων Ξάνθης, το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαΐου. Η σύσκεψη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας καμπάνιας ενημέρωσης που επιχειρείται απ’ όλους τους συλλόγους της ΑΜΘ με ζητούμενο τη συσπείρωση, τον συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση του κοινού προβλήματος  που είναι: η ραγδαία πτώση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας. Να σημειώσουμε πως αντίστοιχες ενημερωτικές συσκέψεις πραγματοποιούνται σ’ όλες τις πόλεις της ΑΜΘ και μάλιστα στην Καβάλα είχε μεγάλη συμμετοχή.

Μια σύσκεψη των αιγοπροβατοτρόφων με λίγους αιγοπροβατοτρόφους…

Παρότι το θέμα «καίει και τσουρουφλίζει» τους κτηνοτρόφους της Ξάνθης περιορισμένη ήταν η συμμετοχή τους, ενώ απουσίαζαν παντελώς οι πολιτικές αρχές καθώς και οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ήταν κάτι που επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Α. Λουκμακιά που είχε την ευθύνη των προσκλήσεων, χωρίς ωστόσο να αναρωτηθεί γιατί τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης «γύρισαν την πλάτη» σε μια σύσκεψη του συλλόγου. Αντίθετα παρόντες ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος μ. Αμοιρίδης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης κ. Νίκος Κιατίπης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Σ. Μωραΐτης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Μπάμπης Ευστρατίου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, και πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης.

de facto μείωση τιμών παραγωγού σε γάλα και κρέας από τις εταιρείες

Για «καταποντισμό των τιμών» στο αιγοπρόβειο γάλα και στο κρέας έκανε λόγο ο κ. Νίκος Δημόπουλος πρόεδρος της άτυπης Ομοσπονδίας των αιγοπροβατοτρόφων της ΑΜ. Θ κάνοντας μια αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων καθώς και τις αιτίες που τα προκαλούν. Να σημειώσουμε ότι οι γαλακτοκομικές εταιρείες που αγοράζουν γάλα από τους παραγωγούς έχουν επιβάλλει de facto μείωση τιμών με την αιτιολογία ότι έχουν πολλά αδιάθετα τυριά στα ψυγεία. Μια αιτιολογία που οι κτηνοτρόφοι θεωρούν προσχηματική ενώ αποδίδουν τη στάση των εταιρειών σε παιχνίδια καρτέλ που έχουν στόχο την αύξηση των κερδών τους μέσω της συμπίεσης των τιμών παραγωγού. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι από 95 λεπτά έως και 1,05 ευρώ που ήταν η τιμή του πρόβειου, τη μείωσαν στα 65 – 85 λεπτά! Αντίστοιχα η τιμή στο κατσικίσιο γάλα από 60 – 70 λεπτά μειώθηκε στα 45 – 52 λεπτά την ίδια στιγμή που στο ράφι του σούπερ μάρκετ η τιμή του κατσικίσιου αγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο.

Ζητούν ενίσχυση από την πολιτεία

Ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως αυτό που συμβαίνει με τις τιμές παραγωγού ανατρέπει τους κανόνες της αγοράς και δεν μπορεί να εξηγηθεί με οικονομικούς όρους, καθόσον την ίδια στιγμή που υπάρχει μείωση του προϊόντος, υπάρχει και μείωση τιμών. «Η μόνη εξήγηση είναι οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος σε συνδυασμό με το  εμπάργκο της Ρωσίας», ενώ τόνισε ότι η πολιτεία είναι ανύπαρκτη: Αυτό που ζητάμε είναι να αποδείξει η κυβέρνηση ότι δεν είναι με τα οργανωμένα συμφέροντα και να χορηγήσει άμεση ενίσχυση 10 – 15 λεπτά από εθνικούς πόρους». Πρόκειται για την ενίσχυση του κανόνα De mininis που αποδέχεται η Ε.Ε. Επίσης ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως οι εξαγγελίες του υπουργού κ.Αποστόλου είναι εκτός τόπου και χρόνου κι ότι η πολιτεία δεν κάνει τα αυτονόητα δηλαδή να εφαρμόζει τους νόμους και εξήγησε πως σύμφωνα με τον νόμο το προϊόν  που εισάγεται π.χ. γάλα όταν μεταποιείται στην χώρα μας γίνεται ελληνικό. Αυτό που ζητούν οι κτηνοτρόφοι είναι να αναγράφεται η χώρα παραγωγής, όπως επίσης και ελέγχους ώστε να μην γίνονται παράνομες ελληνοποιήσεις.

Συμπαράσταση από τους φορείς που ήταν παρόντες

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μωραΐτης συνέστησε στους κτηνοτρόφους να συνεργαστούν ιδρύοντας ένα συνεταιρισμό ώστε να μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές και να διαφυλάξουν και να αξιοποιήσουν τα προϊόντα τους όπως επίσης και να μπουν στον τομέα της μεταποίησης δίνοντας μεγαλύτερη υπεραξία στον προϊόν τους. Την συμπαράστασή του στους κτηνοτρόφους εξέφρασε ο κ. Μ. Αμοιρίδης τονίζοντας πως είναι δίκαια τα αιτήματα τους και πως η πολιτεία πρέπει να τα επιλύσει. Εξέφρασε δε την άποψη πως είναι γενικό το φαινόμενο πως δεν έχει δοθεί η υπεραξία που αναλογεί στα ελληνικά προϊόντα. Απ’ την πλευρά του ο κ. Ευστρατίου κάλεσε τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στην σημερινή απεργία, εκφράζοντας έτι στην αντίδραση τους για τις πολιτικές που εφαρμόζονται και τους έχουν φέρει σ’ αυτή την δεινή θέση.

Κτηνοτρόφοι της Ξάνθης: «Είμαστε όμηροι των εταιρειών…»

Αρκετοί κτηνοτρόφοι έκαναν παρεμβάσεις εκφράζοντας την αγανάκτησή τους περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τους. Τόνισαν ότι είναι όμηροι των εταιρειών που δίνουν ό,τι τιμές θέλουν, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν έλεγχοι από την πολιτεία. Την ίδια στιγμή ο κλάδος τους υπερφολογείται και όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην συρρίκνωσή του και ότι αν δεν ληφθούν μέτρα από την πολιτεία η κατάσταση θα επιδεινωθεί και η κτηνοτροφία θα εξαλειφθεί.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράνομο ρεύμα πάνω από 50 σπιτιών στο Δροσερό κόβει τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ

Εκτεταμένη επιχείρηση συνοδεία της Αστυνομίας. Συνεργείο με εναερίτες κόβει τα καλώδια των…