Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Κίνητρα και τιμωρίες για τη βελτίωση του καρναβαλιού

Κίνητρα και τιμωρίες για τη βελτίωση του καρναβαλιού

0

Η Οργανωτική των συλλόγων δίνει τη δυνατότητα σε επτά συλλόγους που δεν είχαν πυρσούς στην παρέλαση να διαλέξουν σειρά το 2019. Στο τέλος πηγαίνουν οι υπεράριθμοι

 Με τα άρματα να προπορεύονται θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2019, λόγω των καθυστερήσεων που διαπιστώθηκαν

Συνάντηση της Οργανωτικής των πολιτιστικών συλλόγων πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να γίνει ένας απολογισμός των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2018 και να ξεκινήσει η προετοιμασία για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Η σύσκεψη διήρκησε περίπου 2,5 ώρες και πραγματοποιήθηκε ένας γόνιμος διάλογος με νηφαλιότητα και χωρίς εντάσεις. Το παρών έδωσαν και οι λαογραφικοί σύλλογοι που ζήτησαν να μη συμπίπτουν συναυλίες της πλατείας με εκδηλώσεις των συλλόγων στο αμφιθέατρο, ώστε το κοινό να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όσο περισσότερες εκδηλώσεις είναι δυνατό, ενώ εξέφρασαν το ενδιαφέρον να αξιοποιούν και την εξέδρα στο πλαίσιο των ΘΛΕ. Προκειμένου δε, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρώτη εβδομάδα των ΘΛΕ, ώστε να επιμηκυνθεί η περίοδος των εκδηλώσεων, δίνοντας έτσι περισσότερα κίνητρα για επισκέψεις καθόλη τη διάρκεια των γιορτών, με έμφαση στη συμβολή των λαογραφικών συλλόγων, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο προσεχές διάστημα.

Ενίσχυση σε ήχο και κιγκλιδώματα μετά την πλατεία στην παρέλαση του 2019

Όσον αφορά στον απολογισμό του καρναβαλιού και της παρέλασης έμφαση δόθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, λόγω της αδυναμίας προσπέλασης των αρμάτων σε σημεία που δεν έχουν κάγκελα, μετά την κεντρική πλατεία. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει η σκέψη πιλοτικά στην καρναβαλική παρέλαση του 2019 να προπορευτούν τα άρματα, ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη ροή στην παρέλαση. Ακόμη, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν κάγκελα έως το πανεπιστήμιο, ώστε να ολοκληρώνεται εκεί η παρέλαση αλλά να υπάρχει και καλύτερη ηχητική κάλυψη στη διαδρομή μετά την κεντρική πλατεία.

Ακόμη, αποφασίστηκε να τεθούν κίνητρα επιβράβευσης και τιμωρίες για τη στάση των συλλόγων στην καρναβαλική παρέλαση, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση και τήρηση των κανόνων. Έτσι, επτά σύλλογοι που δεν είχαν καθόλου πυρσούς ή δάδες στην παρέλαση θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν σειρά προτίμησης, χωρίς κλήρωση στην επόμενη παρέλαση. Οι σύλλογοι αυτοί θα πρέπει να δηλώσουν την προτίμησή τους εντός 15 ημερών, ώστε στη νέα Οργανωτική να γίνει η κλήρωση για τους υπόλοιπους και να αποφασιστεί των θέμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2019. Στον αντίποδα, στους τρεις συλλόγους που ήταν υπεράριθμοι και ξεπέρασαν το όριο των 400 στολών επιβλήθηκε η ποινή να παρελάσουν στο τέλος την επόμενη χρονιά.

Συζήτηση έγινε ακόμη και για τη συμμετοχή των συλλόγων το ίδιο διάστημα σε αποκριάτικες εκδηλώσεις άλλων πόλεων, θέμα που αναδείχθηκε σε μείζον στην προηγούμενη διοργάνωση λόγω Κομοτηνής. Προτάθηκε λοιπόν, να αποβάλλονται όσοι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις άλλων πόλεων και αυτή η πρόβλεψη να συμπεριληφθεί στον Κανονισμό. Στις περιπτώσεις που άλλοι δήμοι επιθυμούν τη συμμετοχή του ξανθιώτικου καρναβαλιού στις εκδηλώσεις τους θα μπορούν να εισηγούνται σχετικά στο Κέντρο Πολιτισμού, ώστε να συμμετέχει αντιπροσωπεία καρναβαλιστών και συλλόγων.

Να σημειωθεί ότι λόγω κακής συνεννόησης που παρατηρήθηκε δε θα χρησιμοποιηθεί για μασκέ πάρτι ξανά η Εμπορική Λέσχη.

Προτάσεις για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης από το σύλλογο των κατοίκων

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, οι σύλλογοι ενημερώθηκαν ότι πλέον την αρμοδιότητα για τα σπιτάκια αναλαμβάνει η τεχνική υπηρεσία και άρα εκεί πρέπει να απευθύνονται. Παρών για τη συζήτηση των Γιορτών ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου για την προστασία και την αναβίωση της Παλιάς Πόλης Κώστας Κουρτίδης, ο οποίος έθεσε θέματα προσβασιμότητας των οχημάτων άμεσης ανάγκης, ανεπάρκεια σε τουαλέτες, φασαρίας και τήρησης ωραρίου. Ακόμη, προσκάλεσε τους εκπροσώπους των συλλόγων σε νέα εκδήλωση για τον παραδοσιακό οικισμό που διοργανώνει ο σύλλογος των κατοίκων τον επόμενο μήνα.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Ηλίας Φουντούλης και ο Άγγελος Σπηλιόπουλος έρχονται στην Ξάνθη με την παράσταση «Τόσο Όσο»

Την Πέμπτη 18 Απριλίου στο Nostos Live Όταν ο Άγγελος και ο Ηλίας γνωρίστηκαν, ήταν Τρίτη …