Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την κατασκηνωτική περίοδο. «Μπερκέτια» του υπουργείου Παιδεία: 120.000 ευρώ για λειτουργικά έξοδα και 30.000 για εργατικά
Τους… έκλεψαν τις βρύσες στην κατασκήνωση των Αβδήρων – 23 χρόνια λειτουργίας η κατασκήνωση της Δρυμιάς. Θα φιλοξενηθούν 200 παιδιά σε 4 περιόδους
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά φέτος η κατασκηνωτική περίοδος για τους μικρούς μαθητές που ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές τους στις μαθητικές κατασκηνώσεις στα «Αρχαία Άβδηρα» μιας εκ των παλαιοτέρων κατασκηνώσεων του υπουργείου Παιδείας που λειτουργεί αδιάλειπτα (πλην μιας χρονιάς) από τότε που κατασκευάστηκε το 1950 – 1951 στην ειδυλλιακή παραλιακή περιοχή μεταξύ Σκάλας Αβδήρων και παραλίας Αη Γιάννη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μαθητές που προτιμούν το βουνό και δη τις κατασκηνώσεις της Δρυμιάς που καθιέρωσε και λειτουργεί εδώ και 23 χρόνια η Μητρόπολη Ξάνθης σε κτηριακές εγκαταστάσεις σε μια παραδεισένια περιοχή 20 χιλιόμετρα έξω από την Σταυρούπολη προς το Παρανέστι. Και οι δυο μαζί δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά που πληρούν κάποια κριτήρια να κάνουν κατασκήνωση σε βουνό ή σε θάλασσα και είναι οι μοναδικές που λειτουργούν στο νομό μας.
«Μπερκέτια» του υπουργείου: 120.000 ευρώ για λειτουργικά έξοδα και 30.000 για εργατικά
Μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια είναι το κονδύλι που διέθεσε το υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία της κατασκήνωσης. Έτσι ενώ πέρσι και πρόπερσι έφτανε στα 80.000 ευρώ για λειτουργικά έξοδα, εφέτος διατέθηκαν 120.000 ευρώ και 30.000 για εργατικά. Μόνο που για πρώτη φορά φέτος αυτά δόθηκαν και θα τα διαχειριστεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και όχι η Πρωτοβάθμια της Ξάνθης όπως άλλοτε.
Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες – Τους… έκλεψαν τις βρύσες στην κατασκήνωση των Αβδήρων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των προετοιμασιών για την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου. Φέτος εκτός από τα συνήθη, η Πρωτοβάθμια Ξάνθης θα χρειαστεί να τοποθετήσει εξ αρχής βρύσες σ’ όλη την κατασκήνωση. Κι όχι γιατί έχουν χαλάσει αλλά, όπως μας πληροφορεί ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας κ. Α. Μάρκου γιατί οι υπάρχουσες έχουν κλαπεί από αγνώστους και έχει γίνει σχετική καταγγελία στην αστυνομία.
100 παιδιά και 20 ομαδάρχες – Από τις 2 – 14 Ιουλίου και τις 15 – 29 Ιουλίου οι 2 κατασκηνωτικές περίοδοι στα «Αρχαία Άβδηρα»
100 παιδιά και 20 ομαδάρχες θα φιλοξενηθούν φέτος στην κατασκήνωση των Αβδήρων. Ήδη άρχει εκδοθεί το πρόγραμμα το οποίο και περιλαμβάνει δύο κατασκηνωτικές περιόδους και συγκεκριμένα από τις 2 – 14 Ιουλίου και τις 15 – 29 Ιουλίου. Όπως μας ανέφερε ο κ. Μάρκου εντός των ημερών θα αποσταλούν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τα σχολεία και αναμένονται οι εγκρίσεις του ΑΣΕΠ για την διαδικασία πρόσληψης προσωπικού. Θ’ ακολουθήσουν οι απαραίτητοι έλεγχοι που απαιτούνται για την διασφάλιση της ασφαλούς διαμονής των παιδιών όπως για παράδειγμα το αίτημα στην Πυροσβεστική για την επικαιροποίηση της άδειας πυρασφάλειας που χορηγείται κάθε χρόνο μετά τον απαραίτητο έλεγχο. Επίσης υπάρχει συνεργασία με το Λιμενικό για το Σχέδιο εκκένωσης και διαφυγής από θαλάσσης και ξηράς σε περίπτωση πυρκαγιάς.
23 χρόνια λειτουργίας η κατασκήνωση της Δρυμιάς
Όλα είναι έτοιμα και όλοι στη θέση τους για την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου στις Κατασκηνώσεις της Δρυμιάς που λειτουργεί από το 1996 η Μητρόπολη Ξάνθης! Όπως μας ενημερώνει η υπεύθυνη κα Ευαγγελία Ριτζαέλου 200 παιδιά θα φιλοξενηθούν και φέτος στις 4 περιόδους. Έχουν δοθεί οι αιτήσεις στις ενορίες και έχουν διανεμηθεί στα παιδιά και μέσω των κατηχητικών. Στην Δρυμιά η κατασκηνωτική περίοδος χωρίζεται σε τέσσερις υποπεριόδους και είναι χωριστά για αγόρια και κορίτσια δημοτικού και γυμνασίου – λυκείου. Φέτος ξεκινά για τα κορίτσια του δημοτικού στις 2- 9 Ιουλίου, συνεχίζεται για τα με κορίτσια Γυμνασίου – Λυκείου από τις 9 – 16 Ιουλίου. Τη σκυτάλη παίρνουν τα αγόρια δημοτικού από 16 – 23 Ιουλίου και στη συνέχεια τα αγόρια Γυμνασίου λυκείου από τις 23 – 31 Ιουλίου. Οι κατασκηνώσεις αυτές δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του μητροπολίτη αμέσως μετά την ενθρόνιση του και λειτουργούν 20 χρόνια τώρα παρέχοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να ζήσουν μέσα στη φύση, σ’ ένα πανέμορφο χώρο που πληροί όλες τις προδιαγραφές και να έχουν αξέχαστες εμπειρίες ομαδικής ζωής. Το πρόγραμμα είναι εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα καθώς περιλαμβάνει πολλά παιχνίδια που οξύνουν το νου και γυμνάζουν το σώμα, ενώ παράλληλα λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις και ομιλίες από ιερείς.
Μαριάννα Ξανθοπούλου