Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καταλυτική η εγρήγορση των πολιτών για καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές

Καταλυτική η εγρήγορση των πολιτών για καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές

0
pyrosvestes

Ξεκίνησε την 1η Μαΐου η αντιπυρική περίοδος. Μέτρα πρόληψης και οδηγίες δίνει στους ξανθιώτες ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πύραρχος Γιώργος Ρούτσιας

Το αναμμένο τσιγάρο είναι η κύρια αιτία πρόκλησης πυρκαγιών στα δάση. Σε ετοιμότητα η ΠΥ Ξάνθης- Τον άλλο μήνα επαναπροσλαμβάνονται οι εποχικοί πυροσβέστες

Νωρίτερα ξεκίνησε φέτος η αντιπυρική περίοδος στη χώρα και τα ειδικά μέτρα προστασίας από πυρκαγιές τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τις 31 Οκτωβρίου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πιθανά φαινόμενα πυρκαγιών στην περιοχή, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις δασικές εκτάσεις και τις περιοχές φυσικού κάλλους, όπου μια πιθανή φωτιά μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες.

Τους πολίτες καλεί ο διοικητής της ΠΥ Ξάνθης Πύραρχος Ρούτσιας Γεώργιος να επιδείξουν αυξημένη προσοχή και αντανακλαστικά, προκειμένου να συμβάλουμε όλοι μαζί στην προστασία του περιβάλλοντος και του τόπου μας. Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο κ. Ρούτσιας τονίζει ότι πρώτα και κύρια πρέπει εμείς οι ίδιοι να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και προσεκτικοί, αφού στην πλειονότητά τους οι πυρκαγιές των δασών προκαλούνται από ανθρώπινη αμέλεια. «Χρειάζεται προσοχή από τους πολίτες. Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου σημαίνει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση πυρός στα δάση. Κυρίως δε, οι πολίτες θα πρέπει να μην επιρρίπτουν αναμμένα τσιγάρα, τα οποία αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης πυρκαγιών στα δάση», σημειώνει ο κ. Ρούτσιας, προσθέτοντας επίσης, ότι η μη χρήση πυρός για να αποφευχθούν οι φωτιές περιλαμβάνει επίσης την αποχή από διάφορες άλλες δραστηριότητες με χρήση φωτιάς, όπως το κάψιμο των χόρτων, η οξυγονοκόλληση κοντά σε περιοχές με δέντρα ή δάση, η εγκατάλειψη σκουπιδιών που σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά, ακόμη και το αγαπημένο barbeque στο πικνικ που μπορεί να λήξει πολύ άδοξα, αν προκληθεί κάποιο ατύχημα ή ξεχαστεί κάποιο κάρβουνο αναμμένο εντός του δασικού περιβάλλοντος.

Ο διοικητής της ΠΥ Ξάνθης Γ. Ρούτσιας εφιστά την προσοχή των πολιτών, τόσο ώστε να αποφευχθούν οι φωτιές, όσο και στην άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς

Όπως επισημαίνει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ξάνθης τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός ευαισθητοποίησης από τους πολίτες, οι οποίοι αφενός είναι πιο προσεκτικοί τους καλοκαιρινούς μήνες για να αποφύγουν την πρόκληση πυρκαγιών και αφετέρου ενημερώνουν αμέσως την Πυροσβεστική σε περίπτωση που αντιληφθούν κάποια φωτιά. «Συνιστούμε στους πολίτες όταν καλούν τον αριθμό 199 να δίνουν πολλές και ακριβείς πληροφορίες στην Πυροσβεστική, καθώς μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, ώστε οι πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι πιο αποτελεσματικές και προετοιμασμένες», σημειώνει ο κ. Ρούτσιας εξηγώντας ότι η περιγραφή του είδους της βλάστησης, της έκτασης κλπ μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην προετοιμασία των πυροσβεστών και τον καθορισμό των δυνάμεων που θα επέμβουν.

Σχετικά με την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Ρούτσιας σημείωσε ότι βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ από τον άλλο μήνα αναμένεται η επαναπρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών για την ενίσχυση της πυροσβεστικής δύναμης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο ίδιος εξήγησε ακόμη ότι, με βάση τις καιρικές συνθήκες και την επικινδυνότητα θα κριθεί η επιβολή επιπλέον μέτρων πρόληψης στις δασικές περιοχές, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας στο περιαστικό άλσος ή άλλα «ευαίσθητα» σημεία του νομού.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια

– Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, όταν βρισκόμαστε στο δάσος. Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.

– Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

– Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

– Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

Αν είστε κυνηγός ή εκδρομέας

– Μην κάνετε χρήση φωτιάς και υπαίθριων ψησταριών. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα.

– Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

– Τηρείστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

– Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και όπου βλέπετε ότι αναδύεται καπνός να ενημερώνετε άμεσα.

– Οι εκδρομείς να επιλέγουν τους οργανωμένους εκδρομικούς χώρους

Όταν οδηγείτε στο δάσος και ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς είναι υψηλός

– Ποτέ μην πετάτε αναμμένο το τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου.

– Ποτέ μην σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

– Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος

– Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας, τα ξερά χόρτα τα φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.

– Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

– Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού, κλαδέψτε τα.

– Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

– Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.

– Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.

– Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

– Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.

– Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.

– Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.

– Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Πως πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

– Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

– Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

– Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

* Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο της Πυροσβεστικής και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας που τέθηκε σε ισχύ από 1η Μαΐου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

1.442.721€ για τις Δασικές Υπηρεσίες Μακεδονίας και Θράκης – Ποια η κατανομή ανά περιφέρεια

Η κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιφέρεια αναδεικνύει τη Μακεδονία-Θράκη ως την περιοχή…