Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

0

 Βανδαλισμοί και σκουπίδια
Η γλώσσα της αλήθειας είναι σκληρή, αλλά είναι απαραίτητη. Πρωτομαγιά την Τρίτη και έξοδος των Ξανθιωτών σε βουνό και θάλασσα, βοηθούντος και του καιρού. Άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν στη φύση για να γιορτάσουν και τιμήσουν έτσι μια γιορτή που ως γνωστόν τιμάει τους εργατικούς αγώνες. Τέλος πάντων, δικαίωμα του καθενός να πάει στην εξοχή. Το δικαίωμα αυτό όμως έχει και υποχρεώσεις. Κι αυτές είναι η προστασία του χώρου από φωτιά, η τήρηση της καθαριότητας, η προστασία της άγριας χλωρίδας, ο σεβασμός των έργων που υπάρχουν για τη δική του εξυπηρέτηση. Γι’αυτό δεν επιτρέπονται βανδαλισμοί, καταστροφές, εγκατάλειψη των σκουπιδιών κάθε μορφής. Σαν λαός δεν τα έχουμε κατακτήσει όλα αυτά, δεν σεβόμαστε τη φύση και το περιβάλλον, είμαστε επιθετικοί σ’ αυτό που είναι δημόσιο και δεν το σεβόμαστε καθόλου. Αν κάποιος πραγματοποιήσει μια έξοδο σήμερα στα σημεία που διασκέδαζαν οι συνέλληνες, θα τα διαπίστωνε τα παραπάνω. Δυστυχώς.
Γ.Δ.


Tο χρήμα ρέει
Κάποια πράγματα θέλεις να μην τα σκέφτεσαι ότι έχουν σκόπιμο προορισμό όμως δεν μπορείς όση καλή προαίρεση κι αν έχεις να μην τα κατατάξεις στις σκόπιμες αποφάσεις. Διαβάστε και είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου. Δύο τα συμβάντα. Το πρώτο από το υπουργείο Εσωτερικών από τον υπουργό Σκουρλέτη. Ο οποίος ενέκρινε ποσό 28 εκ. ευρώ προς τους δήμους για την ενίσχυση των έργων στα σχολεία.  Το δεύτερο προέρχεται από το υπουργείο Παιδείας. Ο εκεί υπουργός Γαβρόγλου ενέκρινε ποσό 25 εκ. ευρώ για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Θυμίζουμε ότι στα Ιδρύματα αυτά επίκεινται εκλογές για την ανάδειξη των νέων Πρυτανικών αρχών. Αυτές οι δύο αποφάσεις και προφανώς θ’ακολουθήσουν κι άλλες.
-Θέλεις ν’ αγιάσεις, που λέει ο λαός και δε σ’ αφήνει ο διάολος…
Γ.Δ.


Επιδόσεις στο Κίνημα Αλλαγής
Το Κίνημα Αλλαγής επιστρέφει δυναμικά και εδραιώνεται και πάλι στους συνδικαλιστικούς χώρους όπως κατά το παρελθόν. Θυμίζουμε πως μέχρι πριν την οικονομική κρίση κυριαρχούσε στους Συλλόγους, Σωματεία, Συνδικαλιστικούς Φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εσχάτως λοιπόν, στις εκλογές του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, κατέλαβε την 2η θέση με ποσοστό 21,2 όπου πρώτευσε η ΔΑΚΕ αλλά έχασε μεγάλη δύναμη η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όμως που θριάμβευσε το ΚΙΝΑΛ ήταν στις εκλογές του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης όπου ήρθε 1η η παράταξη με ποσοστό 45,36.
Σιγά-σιγά, ανακάμπτει και επιστρέφει στην κοινωνία όπου κυριαρχούσε επί σειρά ετών.
Γ.Δ.


Aργεί η απόφαση
Το απόσπασμα του σχολίου από την Εφημερίδα «Παραπολιτικά» του Σαββάτου 28 Απριλίου. Γράφει: «Όλο και πιο κοντά στην απόφαση να διεκδικήσει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης βρίσκεται ο Μ. Αμοιρίδης, διαχωρίζοντας τη θέση του από τον νυν «γαλάζιο» περιφερειάρχη Χρ. Μέτιο». Βέβαια ο ίδιος ο Μιχ. Αμοιρίδης κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του για το τι θα πράξει τελικά στο θέμα αυτό. Εκείνο όμως που πράττει ο Αμοιρίδης είναι να παρίσταται σε όλες σχεδόν τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ανά την Περιφέρεια και σίγουρα αυτό σηματοδοτεί πολλά.
Γ.Δ.


Tους αξίζουν συγχαρητήρια!
Υποδειγματική ήταν η διαχείριση της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο Sunlight από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες. Το Συντονισμό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας επέδειξε πολύ ευαίσθητα αντανακλαστικά, υπήρχε  άμεση  ενημέρωση και κινητοποίηση,  πολύ καλός συντονισμός, έλεγχος της κατάστασης από την πρώτη στιγμή και ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση με έμφαση στην πρόληψη για αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου για την δημόσια υγεία. Πολύ σωστή και η στάση της εταιρείας που από την πρώτη στιγμή έδειξε κοινωνική ευαισθησία, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας ενώ δεσμεύτηκε για   άμεση αποκατάσταση του τμήματος που υπέστη καταστροφή, Παράλληλα επέδειξε και περιβαλλοντική ευαισθησία ανακοινώνοντας ότι παράλληλα με το ΔΠΘ και η εταιρεία θα κάνει μετρήσεις με το δικό της επιστημονικό προσωπικό και θα ενημερώσει την τοπική κοινωνία.  Αξίζουν συγχαρητήρια σ’ όλους!
Μ.Ξ.


Ναι μεν, αλλά…
Άλλη μία επαινετή από κάθε άποψη πρωτοβουλία του Εθελοντισμού στην περιοχή μας που έχει κερδίσει την εκτίμηση των κατοίκων αλλά και των φορέων. Προχθές λοιπόν μαζικά έγιναν παρεμβάσεις σε διάφορους χώρους και καθαρίστηκαν από τα διάφορα σκουπίδια εντός του αστικού χώρου της περιοχής. Είπαμε, επαινετή η προσπάθεια. Υπάρχει όμως μία παρατήρηση.  Οι εκατοντάδες συμβασιούχοι των οκταμήνων, γιατί δεν απασχολούνται στον τομέα αυτόν; Τους έχουν να υποαπασχολούνται στους δήμους αντί να φροντίζουν να καθαρίζουν διάφορα σημεία. Δηλαδή, εάν δεν υπήρχαν οι εθελοντές, μικροί και μεγάλοι, οι δήμοι τι θα έκαμναν; Ή μήπως δεν θα έκαμναν τίποτε…
Γ.Δ.


Πρωτοφανές κυνηγητό
Τουρκία, Ρωσία, Κίνα, Αραβικές χώρες, Ουγγαρία, Πολωνία και άλλες κυβερνήσεις χωρών, πρωτοστατούν στη δίωξη, φυλάκιση δημοσιογράφων και κλείσιμο Μέσων Ενημέρωσης κάθε μορφής. Στη γειτονική μας Τουρκία μάλιστα, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περισσότεροι από 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή προφυλακισμένοι με αστήρικτες κατηγορίες,  ενώ περισσότερα από 170 Μέσα Ενημέρωσης έχουν κλείσει.
Απολυταρχισμός των κυβερνήσεων που δεν μπορούν να δεχτούν την κριτική, την ελευθεροτυπία, ολοκληρωτικές μεθοδεύσεις και αντιλήψεις εις βάρος όσων «δεν είναι μαζί μας». Δεν επιθυμούν ελεύθερες πένες, αντικειμενικά άρθρα και σχόλια, η αλήθεια τρομάζει τους απολυταρχικούς που επιθυμούν τη μονοφωνία.
Μία Εφημερίδα, Μία Τηλεόραση, Ένα Ραδιόφωνο. Δύσκολα, πολύ δύσκολα τα πράγματα για την Ελευθερία στα Μέσα Ενημέρωσης.
Γ.Δ.


Public Issue:  Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τις ελληνοτουρικές σχέσεις;
Το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει πως σε σχέση με το 2017 οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν χειροτερεύσει και το 74% εκτιμά ότι το σημαντικότερο πρόβλημα σε αυτές είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Όσον αφορά το ερώτημα πώς χειρίζεται η κυβέρνηση τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, το 54% των ερωτηθέντων απαντά μάλλον λάθος, ενώ το 37% απαντά μάλλον σωστά. Μάλλον λάθος θεωρεί την κριτική που κάνει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα ένα 56% και μάλλον σωστή ένα 32%. Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία, ένα 70% πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Επίσης, το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία στα επόμενα χρόνια, ενώ ένα 52% απίθανο. Σε περίπτωση πολέμου, πάντως, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτός θα λήξει με νίκη της Ελλάδας. τέλος, όσον αφορά στο πού θεωρούν πιο πιθανό να ξεσπάσει ένα θερμό επεισόδιο, η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει στο Αιγαίο, με ποσοστό 65%, ενώ στη Θράκη απαντά το 7% και στην Κύπρο το 17%.
Γ.Π.


Ευχές και ευχαριστίες
Ο Πολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Τοξοτών δεν ξεχνά τα Μέσα Ενημέρωσης που βοηθούν την προσπάθειά του. Στις ευχαριστίες του σημειώνει: «Αγαπητοί φίλοι, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. Σας ευχαριστούμε που στηρίζετε κάθε μας προσπάθεια. Ευχαριστούμε τους εκδότες των εφημερίδων της πόλης μας για τη δημοσίευση των ανακοινώσεών μας, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης για την υποστήριξή του. Μας ενθαρρύνετε και εμείς συνεχίζουμε. Έτσι συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για τη συγκέντρωση βιβλίων ποικίλου περιεχομένου, DVD (κινουμένων σχεδίων, μορφωτικού περιεχομένου), περιοδικών τύπου National Geographic κλπ, για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Συλλόγου μας. Θα δεχόμαστε προσφορές-δωρεές, σε ό,τι από τα προαναφερόμενα επιθυμείτε, ως εξής: κάθε Δευτέρα από ώρα 5:00 έως 6:00 το απόγευμα στο γραφείο του Συλλόγου στο Πνευματικό Κέντρο Τοξοτών. Στην Ξάνθη στο καφέ FORET-Μ. Βόγδου 20, κατά τις ημερομηνίες 5 Μαΐου, 26 Μαΐου, 23 Ιουνίου και 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, από ώρα 10:30 έως 11:30 (είναι ημέρες Σαββάτου). Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους: Παρασκευή Καρασακαλίδου στα τηλέφωνα 6955473036, 2541093029 (οικίας)- Αλεξάνδρα Στεφανίδου στα τηλέφωνα 6939060410 και 2541093333.»


Ο Άντυ Γουώρχολ και ο …Σάκης Λουκμακιάς
Μοναδική παραφωνία η στάση του αντιδημάρχου Τοπείρου κ. Σάκη Λουκμακιά που πήρε σβάρνα τα κανάλια και εξέφραζε την ανησυχία του για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της πυρκαγιάς στη Sunlight.  Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ φέρεται να είπε πως: «οι πρώτες μετρήσεις που έχουν ληφθεί από τους επιστήμονες δεν είναι ενθαρρυντικές, κυρίως σε ό,τι αφορά το μόλυβδο που έχει εκλυθεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «οι συγκεκριμένες μετρήσεις έχουν ληφθεί από μετρητές που βρίσκονται 20 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το σημείο». Αυτά λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς και την στιγμή μάλιστα που ο καθηγητής του τμήματος Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του ΔΠΘ κ. Σπύρος Ραψωμανίκης που κάνει τις μετρήσεις σήμερα Πέμπτη θα εκδώσει τα πρώτα αποτελέσματα. Δηλαδή ο κ. Λουκμακιάς ως …ειδικός επιστήμονας αποφάνθηκε και μιλά για έκλυση μολύβδου, ενώ θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα Με τις δηλώσεις του δημιούργησε εντυπώσεις που βλάπτουν τον δήμο του και όλη την Ξάνθη χωρίς να υπάρχει μια επίσημη ανακοίνωση.  Γιατί;  Ως φαίνεται ακόμη και ενός λεπτού δημοσιότητα είναι μεγάλο πρόκληση, όπως κάπως έτσι έλεγε ο Άντυ Γουώρχολ!
Αυτό όμως που θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε κ. Λουκμακιάς είναι ότι ως αντιδήμαρχος Τοπείρου πρέπει να υπηρετεί το δήμο του και  αυτή του η στάση δεν δείχνει υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία, χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν όλοι όσοι είναι σε τέτοιους θώκους…
Αλλοίμονο όμως γιατί τα …ράσα δεν κάνουν τον παπά και για να μη αναφέρω τι θέλουν τα μεταξωτά… βρακιά!
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…