Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ερείπιο θα παραμείνει το ακίνητο «φιλέτο» της 28ης Οκτωβρίου

Ερείπιο θα παραμείνει το ακίνητο «φιλέτο» της 28ης Οκτωβρίου

0

Ιδιοκτήτης κατά 50% το νοσοκομείο Ξάνθης όμως …όπου υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες …ρημάζουν οι ιδιοκτησίες!

 

Έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο» το 2015 – Εκκρεμοδικεί η αντιδικία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων με τους ιδιοκτήτες

 

 

 

 

Αισθητική …παραφωνία στη συνολική εκσυγχρονισμένη και αναβαθμισμένη εικόνα του κέντρου της πόλης αποτελεί το κτήριο στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Τσιμισκή. Ένα διώροφο κτήριο μ’ ένα οικόπεδο «φιλέτο» 400 τ.μ. περίπου στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης που θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς για τη νέα πόλη της Ξάνθης, έχει αφεθεί από τους ιδιοκτήτες του έρμαιο στην φθορά του χρόνου να κατοικείται από νυχτερίδες και αράχνες! Έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψη στον επάνω όροφο με τα σπασμένα τζάμια στα παράθυρα να προσφέρουν καταφύγια στα πουλιά ή και σε γάτες, ενώ το ισόγειο με τα κλειστά καταστήματα από πρόχειρη λαμαρινοκατασκευή και επιστρώσεις αφισών ρυπαίνουν οπτικά και αισθητικά και υποβαθμίζουν την εικόνα του κέντρου της πόλης.

 

Όπου υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες …ρημάζουν οι ιδιοκτησίες

Η κακοδαιμονία αυτού του κτηρίου είναι οι πολλοί συνιδιοκτήτες του με μεγαλύτερο το νοσοκομείο Ξάνθης. Επισημαίνεται πως το νοσοκομείο Ξάνθης κατέχει το 50% του ακινήτου όχι μετά από αγορά αλλά μετά από δωρεά. Το υπόλοιπο ποσοστό κατέχουν άλλοι ιδιοκτήτες μεταξύ των οποίων και η οικογένεια Γεωργιάδη που διατηρούσε κατάστημα υαλικών και είδη δώρων επί πολλά χρόνια αλλά έκλεισε πριν επίσης αρκετά χρόνια. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι τα γωνιακά καταστήματα τόσο αυτό με πρόσοψη στην οδό 28ης Οκτωβρίου όσο και αυτό επί της Τσιμισκή λειτούργησαν επί ένα διάστημα ως καφέ το πρώτο και ως είδη δώρων το δεύτερο αλλά επίσης έκλεισαν καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα στατικότητας στο κτήριο εξαιτίας παρεμβάσεων που είχαν γίνει από έναν εκ των μισθωτών.

Τα σχέδια του νοσοκομείου προ… Κρίσης και η παρέμβαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων

Σύμφωνα με τον μηχανικό κ. Κώστα Ψωμιάδη που διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου Ξάνθης στα χρόνια …προ κρίσης, τότε η διοίκηση του νοσοκομείου είχε αποφασίσει να αναλάβει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αρχικά να εξαγοράσει μερίδια ώστε να κατέχει το 66% του ακινήτου και στη συνέχεια να το δώσει για αντιπαροχή με σκοπό να το αξιοποιήσει και να αποφέρει έσοδα στο νοσοκομείο. Αλλά τα σχέδια αυτά ανέτρεψε η κρίση: «Όμως όταν έχεις να αντιμετωπίσεις κατά 60% περικοπές στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, θέτεις άλλες προτεραιότητες» σημείωσε ο κ. Ψωμιάδης. Την ίδια εποχή παρενέβει και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων η οποία με γνωμοδοτική έκθεσή της προς το Κεντρικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού , όπως ορίζει η διαδικασία, τεκμηρίωσε τον χαρακτηρισμό του κτηρίου ως διατηρητέου λόγω της αρχιτεκτονικής του δομής και του εσωτερικού διάκοσμου της οροφής.

Εκκρεμοδικεί η αντιδικία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων με τους ιδιοκτήτες

Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων κ. Θεόδωρος Πριγκόπουλος η διαδικασία χαρακτηρισμού του ακινήτου ως διατηρητέου ολοκληρώθηκε το 2015. Μετά την έκδοση της απόφασης οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα να κάνουν ένσταση. Αυτό έγινε από τους ιδιώτες συνιδιοκτήτες και η υπόθεση εκρεμμοδικεί και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση. Αυτό βεβαιώνει και ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αχιλλέας Γερόπουλος ο οποίος επισημαίνει πως το εν λόγω ακίνητο έχει προβλήματα που δεν μπορεί να υπερνικήσει το νοσοκομείο εξαιτίας των πολλών ιδιοκτητών αλλά και εκ του γεγονότος ότι εκρεμμοδικεί η υπόθεση χαρακτηρισμού ως «διατηρητέου μνημείου». Ωστόσο σημείωσε όπως υπήρξε συνεργασία του νοσοκομείου με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για την υπόθεση αυτή.

Ζήσε …Μάηδες

Όπως συμπεραίνεται λοιπόν και από το ρεπορτάζ αυτή η όψη του κτηρίου στο κέντρο της πόλης μας δεν προβλέπεται ν’ αλλάξει αν δεν τελεσιδικήσει η υπόθεση του χαρακτηρισμού του και αν δεν τα βρουν οι συνιδιοκτήτες μεταξύ τους …

Ζήσε Μάη δηλαδή… και ουδείς γνωρίζει ποιανού σωτήριου έτους!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

1.442.721€ για τις Δασικές Υπηρεσίες Μακεδονίας και Θράκης – Ποια η κατανομή ανά περιφέρεια

Η κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιφέρεια αναδεικνύει τη Μακεδονία-Θράκη ως την περιοχή…