Απαλλάχτηκαν των κατηγοριών για ψευδή Βεβαίωση ο Σάββας Μελισσόπουλος και Κωνσταντίνος Μπαντίκος και για ηθική αυτουργία το Δημοτικό συμβούλιο του Δ. Μύκης του 2012
Μάρτυρας Σ. Γιαλάογλου: «Ορθώς έπραξαν οι Μελισσόπουλος – Μπαντίκος συνέβαλαν καθοριστικά στην επίλυση του προβλήματος με τα παρα- νηπιαγωγεία»
Πανηγυρικά αθώοι κηρύχθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης και οι 23 κατηγορούμενοι που κάθισαν στο σκαμνί μετά από ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος τους για την πολύκροτη υπόθεση του 2012 των κατ’ εξαίρεση 20 εγγραφών μαθητών στο δημοτικό σχολείο Εχίνου που δεν φοίτησαν σε δημόσιο νηπιαγωγείο όπως υπαγόρευε ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε το 1985, όμως παρέμεινε ανενεργός και τέθηκε σε ισχύ το 2011. Το κατηγορητήριο που αφορούσε την έκδοση ψευδούς Βεβαίωσης στρεφόταν κατά του τότε Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Σάββα Μελισσόπουλο και η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατά του σχολικού συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Μπαντίκου. Οι υπόλοιποι 21 κατηγορούμενοι ήταν το εν απαρτία Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μύκης του 2012 που εξέδωσε Ψήφισμα υπέρ των εγγραφών και σύρθηκε στο εδώλιο με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε ψευδή Βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος.
Γιαλάογλου: «Ορθώς έπραξαν οι Μελισσόπουλος – Μπαντίκος συνέβαλαν καθοριστικά στην επίλυση του προβλήματος με τα παρα- νηπιαγωγεία»
Συνήγορος υπεράσπισης του κ. Μελισσόπουλου ήταν ο κ. Θανάσης Ξυνίδης, του κ. Μπαντίκου ο εκ Καβάλας δικηγόρος κ. Παπαδάκης, ενώ την πλειοψηφία των συμβούλων εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Γιάννης Μπάρκας. Για την υπόθεση εξετάστηκε πλήθος μαρτύρων. Αρχικά εξετάστηκε ο δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου του οποίου η Μηνυτήρια Αναφορά αποτέλεσε την αφορμή για την κίνηση της ποινικής δίωξης. Όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του, προέβη στην καταγγελία επειδή προκλήθηκε από ένα δημοσίευμα που προέτρεπε τους γονείς του Εχίνου να μην εγγράφουν τα παιδιά τους στο δημόσιο νηπιαγωγείο του Εχίνου αλλά σε κάποια άλλη δομή που λειτουργούσε ως παρα – νηπιαγωγείο. Ως εκ τούτου: « Ζήτησα να ελεγχθεί από την πολιτεία γιατί λειτουργούν αυτές οι δομές και από πού χρηματοδοτούνται. Με την αναφορά αυτή έγινε έλεγχος εντοπίστηκαν αυτοί οι παιδικοί σταθμοί και σταμάτησε η λειτουργία τους», συμπλήρωσε ο κ. Γιαλάογλου. Σ’ ότι αφορά τον κ. Μελισσόπουλο και τον κ. Μπαντίκο και τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν είπε ότι ορθώς έπραξαν και ότι συνέβαλαν καθοριστικά στην επίλυση του προβλήματος αφού έκτοτε εξαλείφθηκε αυτό το φαινόμενο. Σημείωσε δε πως αν αρνούνταν να εγγράψουν τα παιδιά θα πετύχαινε αυτό που ήθελαν αυτοί που τους προέτρεπαν να μην τα εγγράψουν και πως αυτό θα ήταν τελικά το πρόβλημα. Σε ερώτηση της προέδρου αν οι γονείς παρότρυναν τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τις Βεβαιώσεις ο κ. Γιαλάογλου απάντησε πως ήταν εντολή του υπουργείου που ανακοινώθηκε στα Μέσα και ότι οι εκπαιδευτικοί εκτέλεσαν αυτές τις εντολές. Η κατάθεσή του ολοκληρώθηκε με την επισήμανση ότι δεν ήταν στις προθέσεις του ιδίου να δημιουργήσει πρόβλημα στις εγγραφή των παιδιών αλλά και πως η σώφρονα διαχείριση του θέματος εκ μέρους της πολιτεία και η στάση των εκπαιδευτικών έχουν επιλύσει το πρόβλημα.
Οι καταθέσεις των μαρτύρων
Στην συνέχεια εξετάστηκε ο Παπαγεωργίου Νικόλαος, συντονιστής τη μειονοτικής εκπαίδευσης Θράκης που ανέδειξε την κοινωνική διάσταση του θέματος. Σημείωσε δε ότι θα δημιουργούνταν μέγα κοινωνικό πρόβλημα αν δεν γινόταν δεκτές οι εγγραφές. Άξια αναφοράς ήταν η κατάθεση του νυν διευθυντού Πρωτοβάθμιας εκπαίδευση Ξάνθης κ. Αναστάσιου Μάρκου που υποστήριξε ότι ο κ. Μελισσόπουλος και ο κ. Μπαντίκος έλυσαν ένα κοινωνικό ζήτημα και ότι όλες τους οι ενέργειες ήταν στην κατεύθυνση εξομάλυνσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε. Πρόσθεσε δε πως δεν ευσταθεί η κατηγορία ότι επηρεάστηκαν από τις διαμαρτυρίες των γονέων καθώς ήταν κατεύθυνση του υπουργείου να ισχύει σε κάθε περίπτωση η υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης. Στο σημείο αυτό διατυπώθηκε από το προεδρείο η ερώτηση μήπως έτσι το γεγονός ότι ούτως ή άλλως έπρεπε να εγγραφούν είναι μια έμμεση νομιμοποίηση της παραπαιδείας, όμως αυτό αποσαφηνίστηκε πλήρως τόσο στην απολογία του κ. Μελισσόπουλου όσο και από την τοποθέτηση του κ. Ξυνίδη κατά την αγόρευσή του.
Μελισσόπουλος: «Και ιδού το παράλογο. Ο εισαγγελέας με εγκάλεσε για τον ακριβώς αντίθετο λόγο…»
Ειδικότερα ο κ. Μελισσόπουλος έκανε λόγο για θέατρο του παραλόγου καθώς όπως είπε μαζί με τον κ. Μπαντίκο κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα δύσκολο θέμα με κοινωνική διάσταση και ενώ το επέλυσαν μετά από καθοδήγηση του υπουργείου βρίσκονται κατηγορούμενοι . Σημείωσε πως τα 20 παιδιά δεν είχαν πιστοποιητικό φοίτησης νηπιαγωγείου, ωστόσο ο διευθυντής του σχολείου Εχίνου τα δέχτηκε και τα παιδιά φοιτούσαν στην α’ δημοτικού για ένα διάστημα. Ο κ. Μελισσόπουλος όμως ως προϊστάμενος παρέπεμψε τον Διευθυντή σε πειθαρχικό καθώς η εγγραφή τους ήταν παράτυπη, εφόσον σύμφωνα με τον νόμο, προϋπόθεση εγγραφής είναι η φοίτηση σε νηπιαγωγείο: «Και ιδού το παράλογο. Ο εισαγγελέας με εγκάλεσε για τον ακριβώς αντίθετο λόγο και κατηγορούμαι ότι εξέδωσα ψευδή Βεβαίωση για να εγγραφούν». Να διευκρινίσουμε πως ο κ. Μελισσόπουλος για να κάνει αποδεκτή την εγγραφή ζήτησε Βεβαιώσεις από τους γονείς στις οποίες ανέφεραν ότι δεν φοίτησαν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο «για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους» και αυτό ήταν το κομβικό στοιχείο της κατηγορίας περί ψευδούς Βεβαίωσης. Πρόσθεσε δε ότι «ενήργησε με πάσα νομιμότητα και στην κατεύθυνση των εντολών του υπουργείου» και πως μ’ αυτό τον τρόπο επιλύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η απολογία του κ. Μπαντίκου που κατηγορήθηκε ότι γνωμοδότησε ψευδώς.
Απολογίες των δημοτικών συμβούλων για το Ψήφισμα
Ακολούθησε η απολογία των δημοτικών συμβούλων αρχής γενομένης από τον νυν δήμαρχο κ. Καπζά που ήταν τότε δημοτικός σύμβουλος και ψήφισε το ψήφισμα. Ο κ. Καπζά βεβαίωσε ότι είχε δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα που μεταφέρθηκε στο σύμβουλο και το Ψήφισμα ήταν πράξη συμπαράσταση προς τους γονείς . Σημείωσε δε πως έκτοτε λειτουργούν όλα πολύ καλά και πως στο δήμος Μύκης λειτουργούν 17 δημόσια νηπιαγωγεία που φοιτούν 250 παιδιά και επίσης πως ο δήμος θα εφαρμόσει και το πρόγραμμα της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Σε ερώτηση δε αν υπήρξε επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς ώστε να υπάρχει επηρεασμός τους ο κ. Καπζά απάντησε αρνητικά.
Ένταση προκλήθηκε όταν ο κ. Ντελή Γιουσούφ κατά την κατάθεσή του αναρωτήθηκε γιατί βρίσκονται στο εδώλιο αυτοί που πήραν μια απόφαση για συμπαράσταση ως όφειλαν και είπε χαρακτηριστικά: «επειδή κάπνισε σε κάποιον δικηγόρο…». Τον διέκοψε με έντονο ύφος όμως η πρόεδρος, και του συνέστησε να προσέχει τις εκφράσεις του . Στη συνέχεια η εισαγγελέας σε μια σύντομη αγόρευση πρότεινε την απαλλαγή όλων γιατί όπως είπε δεν αποδείχθηκε υπαιτιότητα ούτε δόλος στις πράξεις των κατηγορουμένων.
Αγορεύσεις συνηγόρων
Στην αγόρευσή του ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι το γεγονός ότι έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα και να εγγραφούν τα παιδιά δεν σημαίνει ότι νομιμοποιείται η πρακτική μη τήρησης του νόμου και ότι αυτό έγινε κατ’ εξαίρεσιν και μόνο για εκείνη τη χρονιά. Είπε δε, στην περίπτωση αυτή υπηρεσιακοί παράγοντες πληρώνουν λανθασμένες πολιτικές . Συνέχισε λέγοντα πως ο κ. Μελισσόπουλος άφηνε στον δάσκαλο να το χρεωθεί τότε θα είχε ενεργήσει παράνομα. Αντίθετα ανέλαβε την ευθύνη αποδεικνύοντας ότι η πολιτεία λειτουργεί με κανόνες και τελικά βρίσκεται και κατηγορούμενος . Συμπλήρωσε πως δεν προκύπτει από πουθενά το ψεύδος των Βεβαιώσεων. Ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε πως ο κ. Μπαντίκος τήρησε την διαδικασία και γνωμοδότησε επί της ουσίας. Ο κ. Μπάρκας υπενθύμισε πως υπάρχει απαλλακτικό βούλευμα για ένα δημοτικό σύμβουλο γι’ αυτή την κατηγορία και πως δεν υπάρχει νομολογιακό προηγούμενο να ξαναδικάζεται για το ίδιο αδίκημα. Σημείωσε επίσης πως αντικειμενικά δεν προέκυψε επικοινωνία των δημοτικών συμβούλων με τους εκπαιδευτικούς ώστε να υπάρχει επηρεασμός και ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι λειτούργησαν στα πλαίσια των καθηκόντων τους.
Το προεδρείο κήρυξε άπαντες τους κατηγορούμενους αθώους απαλλάσσοντας τους από τις κατηγορίες.
Μαριάννα Ξανθοπούλου