Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αγωνία για το τι άφησε πίσω της η πυρκαγιά στην Sunlight

Αγωνία για το τι άφησε πίσω της η πυρκαγιά στην Sunlight

0

Σήμερα τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΔΠΘ και της Διεύθυνσης Υγείας.

Λειτουργούν τα άλλα τμήματα του εργοστασίου

 

Παραμένει σύσσωμη η δύναμη της Πυροσβεστικής στο εργοστάσιο για να προλάβει αναζωπύρωση.  Το νέφος και οι …τοξικές δηλώσεις Λουκμακιά  – Θα φέρουν «νέφη» στις σχέσεις του με τον Μίχογλου;

 

Η επόμενη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εργοστάσιο των μπαταριών Sunlight που βρίσκεται στο Όλβιο λίγο πριν τις 1 το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς,  βρίσκει την τοπική κοινωνία  ανήσυχη και μουδιασμένη εν’ όψει των αποτελεσμάτων των μετρήσεων του τμήματος Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του ΔΠΘ επικεφαλής του οποίου είναι ο καθηγητής κ. Σπύρος Ραψωμανίκης, των αναλύσεων των δειγμάτων επιφανειακών υδάτων και πόσιμου νερού της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης που θα εκδοθούν , σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», σήμερα Πέμπτη.

 

Ένα αναμονή των αποτελεσμάτων – Δουλεύουν τα άλλα τμήματα του εργοστασίου

Τα αποτελέσματα αυτά θα κρίνουν και την άρση ή μη των μέτρων πρόληψης που αποφασίστηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας την Πρωτομαγιά το απόγευμα, προεδρεύοντος του περιφερειάρχη  Χρήστου Μέτιου, του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρη και παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών όπως και την περαιτέρω διαχείριση της κατάστασης που θα εκτιμηθεί με ανακοινώσεις από την Π.Ε. Ξάνθης αύριο Παρασκευή.

Καθησυχαστικές ήταν οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη στο «Ε», ο οποίος επισκέφτηκε το εργοστάσιο το πρωί της Τετάρτης. Όπως σημείωσε η πυρκαγιά περιορίστηκε μόνο σ’ ένα κτήριο και ότι δεν υπάρχει έκλυση μολύβδου, όπως ανακοίνωσε άλλωστε και η εταιρεία. Ωστόσο επιφυλάχτηκε για περισσότερες ανακοινώσεις όταν βγουν τα αποτελέσματα τόσο από το ΔΠΘ όσο και οι αναλύσεις της Υπηρεσία Υγείας. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαγναφέρης τα άλλα τμήματα δουλεύουν κανονικά και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η εταιρεία δεσμεύτηκε για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την άμεση αποκατάσταση του τμήματος που καταστράφηκε όπως δήλωσε στην συνεδρίαση του Συντονιστικού ο εκπρόσωπος της εταιρεία κ. Χρήστος Καρτάλης.

Παραμένει σύσσωμη η δύναμη της Πυροσβεστικής στο εργοστάσιο για να προλάβει αναζωπύρωση

Παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά κατασβέστηκε μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης σύσσωμη η δύναμη της Πυροσβεστικής ήταν στο εργοστάσιο και ήλεγχε όλα τα τμήματα για να αποκλείσει ενδεχόμενο αναζωπύρωσης αλλά και να περιορίσει τις αναθυμιάσεις. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 23 οχήματα με 76 πυροσβέστες  απ’ όλες τις υπηρεσίες της Β. Ελλάδος.  Να σημειώσουμε πως το έργο της κατάσβεσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τα εύφλεκτα υλικά που βρίσκονται στο φλεγόμενο κεντρικό κτίριο του εργοστασίου, προκαλούσαν κατά διαστήματα μικρές εκρήξεις, όπως επίσης οι ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι έπνεαν στην περιοχή. Ο ουρανός στην περιοχή έχει μαυρίσει από τους καπνούς που ήταν ορατοί σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων. Ένας εργαζόμενος και ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ξάνθης με δύσπνοια, χωρίς η κατάστασή τους να εμπνέει ανησυχία.

Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται αλλά  οι πρώτες ενδείξεις εικάζουν ότι  προκλήθηκε από  βραχυκύκλωμα από φορτιστή μπαταριών στη γραμμή formation.   Η φωτιά κατέστρεψε το κεντρικό κτίριο κατασκευής μπαταριών υποβρυχίων και formation και έκαψε ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και πλαστικά. Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα δύο τμήματα, καθώς και το συγκρότημα γραφείων.

Η αστυνομία τους έλεγε για προληπτική εκκένωση και αυτοί συνέχισαν να γιορτάζουν την Πρωτομαγιά

Όπως είναι ήδη γνωστό μετά την σύσκεψη του  Σ.Ο. Π.Π. αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση των οικισμών Νέο Όλβιο, Άγιος Αθανάσιος, Θαλασσιά, Τύμπανο, Κοσμητή και Τοξότες, που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. Το έργο της ενημέρωσης ανέλαβε η Αστυνομία,  ωστόσο οι κάτοικοι επέλεξαν να παραμείνουν στα σπίτια τους με τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, ενώ κάποιοι στον Νέστο που γιόρταζαν την Πρωτομαγιά επέλεξαν να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους! Την Τετάρτη το πρωί σύμφωνα μ ε πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής η ατμόσφαιρα ήταν θολή αλλά στην Κυψέλη για παράδειγμα οι αγρότες συνέχισαν τις αγροτικές τους εργασίες στην ύπαιθρο. Ωστόσο υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία και μια στάση αναμονής για νέα μέτρα και ανακοινώσεις όχι όμως πανικός. Ενδεικτικό είναι ότι ένας αγρότης βγήκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και είπε ότι βρήκε στο χωράφι του που απέχει λίγα χιλιόμετρα κομμάτια από καμένο πλαστικό εκφράζοντας την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό σε ανθρώπους και ζώα.

Το νέφος και οι …τοξικές δηλώσεις Λουκμακιά  – Θα φέρουν «νέφη» στις σχέσεις του με τον Μίχογλου;

Την ανησυχία του εξέφρασε στον ίδιο σταθμό και ο αντιδήμαρχος Τοπείου κ. Σάκης Λουκμακιάς. Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λουκμακιάς σημείωσε ότι οι πρώτες μετρήσεις που έχουν ληφθεί από τους επιστήμονες δεν είναι ενθαρρυντικές, κυρίως σε ό,τι αφορά το μόλυβδο που έχει εκλυθεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες μετρήσεις έχουν ληφθεί από μετρητές που βρίσκονται 20 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το σημείο.  Ωστόσο ερωτηθείς από το «Ε» αναφορικά με το που στηρίζει την άποψη ότι υπάρχει έκλυση μολύβδου και χαρακτηρίζει μη ενθαρρυντικές τις μετρήσεις αφού δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα είπε πως διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του και μάλιστα τηλεφώνησε στον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ για να διαμαρτυρηθεί. Σημείωσε δε ότι ο ίδιος απλά εξέφρασε την ανησυχία του και ότι για έκλυση μολύβδου μίλησε ο δήμαρχος Τοπείρου κ.  Θωμάς Μίχογλου. Ωστόσο οι δηλώσεις του κ., Μίχογλου στον  ΣΚΑΪ, αφορούσαν τους κατοίκους. Συγκεκριμένα ανέφερε  πως μετά την ενημέρωση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους θα ενημερωθούν οι κάτοικοι των οικισμών που βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους και θα αποφασιστεί κατά πόσο είναι ασφαλές να λειτουργήσουν από την Τετάρτη τα σχολεία.

Αντιδράσεις εντός των τειχών

Σ’ ότι αφορά τις εντός πόλης αντιδράσεις. Παρότι δεν ισχύουν τα 48ωρα προληπτικά περιοριστικά μέτρα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά κάποιες υπερ- φοβικές μαμάδες επέλεξαν να μην στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Επίσης δεν δούλεψε η πρωινή βάρδια στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ.

Το «Ε» θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις εξελίξεις. Το θέμα άλλωστε είναι ευνόητο πως είναι ζωτικής σημασίας από κάθε άποψη  για την κοινωνία και την οικονομία της Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…