Παρουσιάστηκε η δυναμική της καλλιέργειας φαρμακευτικής/βιομηχανικής κάνναβης, οι ιδιότητες του φυτού και συζητήθηκαν θέματα νομοθεσίας, αλλά και κοινωνίας
Αναδείχθηκε η προοπτική της αξιοποίησης της ντόπιας ποικιλίας της Ξάνθης, μέσω της αναγνώρισής της, λόγω του πλήθους των αυτοφυών φυτών που υπάρχουν στην περιοχή
Η δυναμική της καλλιέργειας βιομηχανικής ή φαρμακευτικής κάνναβης ως μία υποσχόμενης προοπτικής εναλλακτικής καλλιέργειας, αλλά και τα οφέλη των κανναβινοειδών που περιέχονται στο φυτό της κάνναβης για διάφορες παθήσεις και προβλήματα παρουσιάστηκαν στην 1η Γιορτή Κάνναβης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Ξάνθη. Στ πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τόσο οι διαστάσεις της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης, φαρμακευτικής, αλλά και η ψυχαγωγική της χρήση.
Στο χώρο των ΠΡΟΚΑΤ της Πολυτεχνικής Σχολής βρέθηκαν μέλη των υποστηρικτών της γιορτής, που ήταν ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος «Αντίκας», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Neolai®a», το Στέκι Kardelen, η Κοιν. Σεπ. «North Hellenic Agrocannabis», το Sputnik Magazine, η KANNEVIA – Industrial Hemp Products, οι Aσθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης και η Kοιν. Σεπ. «Canncurecollective». Ακόμη, στο χώρο της γιορτής υπήρχε εκθεσιακός χώρος με προϊόντα παραγόμενα από κάνναβη, όπου οι υπεύθυνοι με διάθεση εξηγούσαν στους επισκέπτες τα οφέλη και τις λειτουργίες των προϊόντων. Ακόμη, υπήρχαν και ενημερωτικά φυλλάδια, όπου περιγράφονταν τα διάφορα παραγόμενα είδη και οι ιδιότητές τους. Τσάι, ανθέλαιο, κεραλοιφή, φυσικά προϊόντα από σπόρους και άνθη κάνναβης, που παράγονται σταδιακά από το 2016 μέχρι σήμερα, από τότε δηλαδή που το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα επέτρεψε την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης. Τη γιορτή επισκέφθηκαν αρκετοί φοιτητές και ξανθιώτες και μαζί με αυτούς και συμπολίτες με ενδιαφέρον την καλλιέργεια του φυτού, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος των αγροτών Κώστας Δαλάτσης.
Στην έναρξη της 1ης γιορτής κάνναβης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητές τους : Βαγγέλη Ματράκα, παραγωγό- μεταποιητή βιομηχανικής κάνναβης. Μαρία Ματράκα, διαιτολόγο- διατροφολόγο και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ασθενών Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης Κωνσταντίνο Σύρο.
Η συντονίστρια της ομιλίας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας ότι η κατάχρηση της κάνναβης, όπως και κάθε ουσίας προκαλεί βλάβη, ωστόσο η κάνναβη έχει λιγότερες βλαβερές συνέπειες σε σχέση με άλλες ουσίες, όπως το αλκοόλ. Σημείωσε ότι η γιορτή έχει σύνθημα «ενάντια στις απαγορεύσεις, αλλά και ενάντια στους εθισμούς» και έδωσε το λόγο στους ομιλητές.
Ο κ. Ματράκας που ξεκίνησε την καλλιέργεια κάνναβης μέσω ενός οικογενειακού αγροκτήματος περιέγραψε τα πρώτα βήματα και πώς παρήγαγε το πρώτο ελληνικό τσάι βιομηχανικής κάνναβης. Παρουσίασε την εμπειρία και την εξέλιξη της προσπάθειας μέσω της σύστασης ΙΚΕ για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων με βάση την κάνναβη. Τόνισε βέβαια, ότι ακόμη και σήμερα το βαθύ κράτος «βάζει τρικλοποδιές», όπως είπε, παραδεχόμενος ότι τα προβλήματα για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την καλλιέργεια κάνναβης παραμένουν. Ενημέρωσε ότι σήμερα μπορούμε να καλλιεργήσουμε μόνο μία από τις 60 ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης που συγκαταλέγονται στον κατάλογο της ΕΕ και ανέδειξε τη σημασία της αναγνώρισης της ντόπιας ποικιλίας στην Ξάνθη, μιας και ο αριθμός των αυτοφυών φυτών, λόγω παλαιότερων καλλιεργειών είναι πολύ μεγάλος και μπορεί να αξιοποιηθεί.
Σε ένα φυτό με χιλιάδες εφαρμογές αναφέρθηκε η κ. Ματράκα, περιγράφοντας τις ιδιότητες της κάνναβης και τα οφέλη των κανναβιδοειδών που περιέχει, ενώ ο κ. Σύρος παρουσίασε τη δράση του συλλόγου «ασθενείς υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής κάνναβης», υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε ασθενείς και όχι δολοφόνοι, θέλουμε την κάνναβη έξω από το μπαλκόνι». Εστίασε δε, στους στόχους του συλλόγου και ιδίως στην προσπάθεια για τη θέσπιση ενός στέρεου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των ασθενών που επιθυμούν τη χρήση εναλλακτικών μορφών θεραπείας, της φαρμακευτικής κάνναβης και των προϊόντων της για τη θεραπείας τους ή την απάλυνση των συμπτωμάτων των ασθενειών τους.