Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι Ξανθιώτες φουλάρουν το ρεζερβουάρ τους στην Βουλγαρία

Οι Ξανθιώτες φουλάρουν το ρεζερβουάρ τους στην Βουλγαρία

0

«Ανθεί» το φαινόμενο όταν μάλιστα «πήρε φωτιά»   η τιμή της βενζίνης λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου

 

Στα 1, 58 ευρώ/ ανά λίτρο η μέση τιμή στα βενζινάδικα της Ξάνθης

 

«Καλπάζει» η τιμή στα καύσιμα με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να αγγίζει στα 1, 60 ευρώ το λίτρο στα βενζινάδικα της Ξάνθης   και του πετρελαίου στα 1,40 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν 15 μέρες ήταν στα 1,25. Είναι ενδεικτικό ότι   την Παρασκευή όπως λέει ο   πρόεδρος τους Σωματείου Πρατηριούχων καυσίμων Ξάνθης κ. Βασίλης Ευστρατίου, η βενζίνη «τσίμπησε» άλλο 1 λεπτό και η μέση τιμή είναι στα 1,58 για την Ξάνθη.

 

 

«Πήρε φωτιά» το βαρέλι   – Αναλυτές «βλέπουν» την τιμή στα 90 δολ./βαρέλι

Για την αύξηση αυτή δεν ευθύνονται άμεσα τουλάχιστον οι πρατηριούχοι αλλά   το «ράλι» στις διεθνές τιμές του πετρελαίου που έχουν εκτοξεύσει   τουλάχιστον 6-7 λεπτά ανά λίτρο στην τιμή της αμόλυβδης και άλλα τόσα στην τιμή του πετρελαίου κίνησης και βάζουν φωτιά στην τσέπη των ιδιοκτητών ΙΧ στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η τιμή των καυσίμων.

Μέσα σε ένα τρίμηνο η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 8,93%, ενώ αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κατατάσσουν την Ελλάδα στην τρίτη θέση, πίσω από την Ολλανδία και την Ιταλία, ως προς την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η μέση τιμή της οποίας διαμορφώθηκε στα 1,587 ευρώ/λίτρο.

Να σημειωθεί πως από το χαμηλό 13 ετών, στα 27,10 δολάρια ανά βαρέλι στις 20 Ιανουαρίου του 2016, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 103% σε σχέση με τη μέση τιμή του 2017 (55 δολ./βαρέλι) και 184% σε σχέση με το υψηλό των 77 δολ./βαρέλι που σημείωσε το Brent. Ορισμένοι αναλυτές «βλέπουν» την τιμή στα 90 δολ./βαρέλι. Όλα αυτά σχετίζονται άμεσα με τις πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες και κυρίως στο Ιράν.

 

eustratiou vasilisΒενζίνη από Βουλγαρία με 1 ευρώ /λίτρο

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο των πρατηριούχων που εν’ όψει καλοκαιρού βλέπουν την κατανάλωσή τους να μειώνεται αφού οι καταναλωτές είτε περιορίζουν τις μετακινήσεις τους είτε στρέφονται σε άλλες πρόσφορες λύσεις που ευδοκιμούν στην περιοχής μας λόγω της γειτνίασης με την Βουλγαρία. Όπως ανέφερε ο κ. Ευστρατίου πολλοί Ξανθιώτες πηγαίνουν τα Σαββατοκύριακα στην Βουλγαρία κάνουν τα ψώνια του και γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τους με   καύσιμα και έτσι έχουν όλη την εβδομάδα. Να σημειώσουμε ότι στην Βουλγαρία παρά την διεθνή ανατίμηση της τιμής των καυσίμων παραμένει χαμηλότερη τιμή της βενζίνης στα 1 ευρώ το λίτρο λόγω της χαμηλότερης φορολογίας.

 

Οι ελληνικές εισαγωγές

Οι διεθνείς αναταράξεις σε σχέση με τις τιμές επηρεάζουν άμεσα τις ελληνικές εισαγωγές. Αναλυτές στην αγορά   καυσίμων εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο να περιοριστεί πλέον σημαντικά η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις   διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Ιράν. Τα   ΕΛΠΕ εισάγουν π.χ. μεγάλες ποσότητες «μαύρου χρυσού» από το Ιράν στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν συνάψει την τελευταία διετία, ενώ και οι Έλληνες εφοπλιστές φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στη διακίνηση του ιρανικού πετρελαίου.

Τα επίσημα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών:

 

01/01: 1,538 ευρώ η αμόλυβδη και 1,308 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης

01/02: 1,553 ευρώ η αμόλυβδη και 1,327 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης

01/03: 1,527 ευρώ η αμόλυβδη και 1,308 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης

01/04: 1,549 ευρώ η αμόλυβδη και 1,319 το πετρέλαιο κίνησης

01/05: 1,58 ευρώ η αμόλυβδη και 1,354 το πετρέλαιο κίνησης

09/05: 1,593 ευρώ η αμόλυβδη και 1,367 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…