Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής τόνισε ότι το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στο ΔΠΘ ήταν τεχνητό γι’ αυτό μπορεί να αναστραφεί
Γενναιοδωρία, υποστήριξη του πανεπιστημίου και των μελών του και ακαδημαϊκότητα είναι οι τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ο νέος πρύτανης, σύμφωνα με τον ίδιο
Την πρόθεσή του να υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη του ΔΠΘ στις εκλογές της 22ας Μαΐου εκδήλωσε μέσω της ΕΡΑ Κομοτηνής ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Βασίλης Τσαουσίδης.
Σε μία μεγάλη και διαφωτιστική συνέντευξη στον Σαμή Καραμπουγιούκογλου, ο κ. Τσαουσίδης σημείωσε ότι, με βάση τις εξελίξεις όσον αυτό τον ίδιο και το έργο του εντός του πανεπιστημίου, αλλά και τη γενική εικόνα διώξεων πολλών συναδέλφων του, αισθάνεται δικαιωμένος προσωπικά, αλλά όχι ακαδημαϊκά κι αυτό γιατί εντός του πανεπιστημίου αναπτύχθηκαν συνθήκες αρνητικές, με την παραπομπή και την πειθαρχική δίωξη πολλών ακαδημαϊκών. Χαρακτηριστικά, ανέφερε τη δημιουργία θέσης αντιπρύτανη εσωτερικού ελέγχου για να καταδείξει το πλαίσιο στο οποίο λειτούργησε το πανεπιστήμιο.
Όσον αφορά στην απαξίωση που υπέστη το ΔΠΘ, ο ίδιος σημείωσε ότι η φήμη μπορεί να χτίζεται δύσκολα, αλλά πολύ γρήγορα μπορεί να καταστραφεί. Τόνισε ωστόσο ότι, επειδή το κλίμα έντασης των τελευταίων ετών ήταν τεχνητό και όχι πραγματικό, «για να κρυφτούν κάποιοι άνθρωποι», όπως είπε, υπάρχει η δυνατότητα το πανεπιστήμιο να ανακάμψει και να ξεφύγει από την εσωστρέφεια. «Γι’ αυτό το λόγο προσωπικά αποφάσισα να είμαι υποψήφιος, ώστε το ίδρυμα να αποκτήσει και πάλι τον ακαδημαϊκό του προσανατολισμό, μέσα από τις εξαιρετικές μονάδες και τις εξαιρετικές ομάδες που έχει», δήλωσε ο κ. Τσαουσίδης, συμπληρώνοντας ότι η αρνητική κατάσταση που δημιουργήθηκε μπορεί να αντιστραφεί αν δώσει κανείς έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την ανταποδοτικότητα και αν διαφημίσει το έργο του, τους φοιτητές του και αυτά που κάνει.
Ειδικά για τη δική του υποψηφιότητα εξήγησε ότι έλαβε την απόφαση ακριβώς γιατί είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για τη διοίκηση του ΔΠΘ. «Αν δεν ήταν δύσκολη, δε θα τη διεκδικούσα, καθώς είχα και έχω πολύ μεγάλη ενασχόληση με ερευνητικά και ακαδημαϊκά θέματα. Η διοίκηση είναι ένα βάρος, κι εγώ το βλέπω ως υποχρέωση και κοινωνική συνεισφορά αυτή τη στιγμή», ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας ότι οι προϋποθέσεις για τον υποψήφιο πρύτανη κατά τη γνώμη του είναι: 1) να είναι γενναιόδωρος με τους ανθρώπους και να μην ψάχνει τα λάθη που κάνουν αλλά να προσπαθεί να τους προστατέψει, 2) να μπορεί να υπερασπιστεί το πανεπιστήμιο και τους συναδέλφους του και 3) να τον διακρίνει η ακαδημαϊκότητα, ώστε να καταλαβαίνει τον κόπο των μελών ΔΕΠ, στην εκπλήρωση του ακαδημαϊκού τους έργου, την αναζήτηση ερευνητικών προγραμμάτων, την καθοδήγηση των φοιτητών.
Όσον αφορά στις δυνατότητες και την αποστολή του πανεπιστημίου, επεσήμανε: «το όνειρό μου είναι τα παιδιά που έρχονται σ’ αυτό το πανεπιστήμιο και είναι ικανά να μας κάνουν διάσημους όλους», σχολιάζοντας ότι η έννοια της εξωστρέφειας είναι λίγο παρεξηγημένη στο πανεπιστήμιό μας, καθώς κάθε μέλος ΔΕΠ που έρχεται, αντί να αποτελέσει ευκαιρία γνωριμίας και μάθησης με το περιβάλλον εκπαίδευσης του εξαιρετικού, γίνεται έρμαιο μιας προσπάθειας υποταγής, αλλιώς απομονώνεται.
Σχετικά με τις αλλαγές στις πρυτανικές εκλογές και την εκλογή του πρύτανη και των τεσσάρων αντιπρυτάνεων, ο κ. Τσαουσίδης εκτίμησε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, καθώς η αυτόνομη και όχι σε ενιαίο σχήμα εκλογή, αφενός δημιουργεί συνθήκες διαρκούς ελέγχου και αναγκαστικής διαφάνειας και αφετέρου εξαναγκάζει σε σύγκλιση και δημιουργική σύνθεση απόψεων.
Ο κ. Τσαουσίδης αναφορικά με τις προοπτικές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου ανέδειξε τη σημασία και τα περιθώρια της έρευνας, όχι μόνο με την προσέγγιση της χρηματοδότησης, αλλά με τη δυνατότητα δημιουργίας και καλλιέργειας ιδεών, που προσδίδουν ευρωπαϊκή κουλτούρα και ενθαρρύνουν τη συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πανεπιστημίων. «Θα εκπλαγείτε αν εκλεγώ από τη μέριμνα ειδικά για έρευνα που θα δώσω. Θα αναδείξω το πανεπιστήμιο σε ένα από τα κορυφαία στη χώρα μας και την Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση του Σαμή Καραμπουγιούκογλου για την κατηγοριοποίηση του ΔΠΘ σήμερα σε σχέση με τα άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο κ. Τσαουσίδης ανέφερε ότι: «ήμασταν σε καλό επίπεδο, αλλά τα τελευταία δύο-τρία χρόνια έχουμε απώλειες. Η φήμη μας λίγο αμαυρώθηκε και στην Ευρώπη λίγο σάστισαν απ’ αυτά που συνέβησαν στο πανεπιστήμιο, αλλά θα ανακάμψουμε γιατί αυτά που έγιναν ήταν τεχνητά».
Ακόμη, τόνισε ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια στην Ευρώπη όχι μόνο δεν υστερούν, αλλά έχουν και πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία εκμεταλλεύονται στην Ευρώπη και την Αμερική. «Άρα είναι πλεονέκτημα ότι είμαστε μικρή πόλη, αλλά χρειάζεται συστηματική δουλειά και βάσεις». Μάλιστα, παρεμπιπτόντως, ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να διεκδικήσει μόνο μία φορά τη θέση του πρύτανη, ευχόμενος και οι επόμενοι διοικούντες να συνεχίσουν με αυτές τις προτεραιότητες, ώστε να προοδεύσει το ίδρυμα.
Τέλος, σχετικά με τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία, σχολίασε ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει ωφεληθεί καμία πλευρά. «Συχνά το πανεπιστήμιο «καπελώνει» τις εκδηλώσεις της κοινωνίας και η τελευταία δεν παίρνει αυτό που θέλει. Κι όμως το πανεπιστήμιο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο και να κάνει σοφή μία κοινωνία. Αλλά διασύνδεση δεν είναι απλώς κοινές εκδηλώσεις, είναι το πανεπιστήμιο να προβληματίσει, να συμμετέχει σε προβληματισμούς, να ανοίξει διαλόγους, να συζητήσει προβλήματα και να καταργήσει τα ταμπού».