Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Μάχη» Μέτιου-δικηγόρων για «φωτογραφική» προκήρυξη θέσης δικηγόρου

«Μάχη» Μέτιου-δικηγόρων για «φωτογραφική» προκήρυξη θέσης δικηγόρου

0

Ο δικηγορικός σύλλογος Ροδόπης απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη. Ανάκληση της «παρεμβατικής διαμαρτυρίας» με πολιτικές αιχμές ζητά ο τελευταίος

Στο εξώδικο του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης και τις αντιρρήσεις που ακολούθησαν και από τους υπόλοιπους δικηγορικούς συλλόγους της ΑΜΘ απαντά ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος με μακροσκελή επιστολή. Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για «φωτογραφικές» προϋποθέσεις στην προκήρυξη θέσης έμμισθου δικηγόρου στην Περιφέρεια και ιδιαίτερα για τη βαρύτητα σε «μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Εμπορικού Δικαίου ή/και του Δικαίου Ανάπτυξης και Προστασίας περιβάλλοντος», όπως αναφέρει η σχετική προκήρυξη της 22ας Φεβρουαρίου.

Στην απάντησή του ο κ. Μέτιος αναφέρει όλες τις νομικές διατάξεις βάσει των οποίων έγινε η προκήρυξη και σημειώνει ότι, μεταξύ των στόχων της πλήρωσης της συγκεκριμένης θέσης είναι «να προσληφθεί ένας δικηγόρος-νομικός σύμβουλος με ειδικές πιστοποιημένες γνώσεις σύγχρονων δικαιικών τομέων και άριστης ξένης ευρωπαϊκής γλώσσας για ανάθεση υποθέσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ με πραγματική ανταπόκριση στα καθήκοντα του». Ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά, «δεν επιθυμώ να προσληφθεί ένας επιπλέον δημόσιος υπάλληλος γενικού χειρισμού που απλώς θα εξαντλεί το ωράριο εργασίας του όπως δυστυχώς συμβαίνει σε αρκετούς ΟΤΑ», ενώ συμπληρώνει ότι απαιτούνται ειδικές γνώσεις στο πλαίσιο της «υπογραφής συμβάσεων εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και διεθνείς σχέσεις ανάπτυξης και περιβάλλοντος».

Επί της επιστολής του ΔΣ Ροδόπης ο κ. Μέτιος σχολιάζει, μεταξύ άλλων: «η «παράξενα υποχρεωτική», κατά την άποψη σας, επιλογή ενός δικηγόρου με ειδικότητα το δημόσιο δίκαιο, όπως εσφαλμένα θεωρώ ότι προτείνετε στην επιστολή σας, αποτελεί μια τακτική των προηγούμενων ετών. Από την είσοδο τη χώρας μας στην ΕΕ υπερισχύει το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο του εθνικού δικαίου στα ελληνικά δικαστήρια, γι’ αυτό και η Περιφέρεια ΑΜΘ επιθυμεί να προσλάβει δικηγόρο με ειδικότητα στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκαιο, και λόγω των δύσκολων οικονομικών και περιβαλλοντικών συγκυριών, στο δίκαιο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Δεν καταλαβαίνω γιατί ως Δικηγορικός Σύλλογος υποβαθμίζεται εκτός από το ευρωπαϊκό δίκαιο, το περιβάλλον και την ανάπτυξη σήμερα, το 2018, σε μια Περιφέρεια όπως η δική μας» και συμπληρώνει: «εσφαλμένα και παρελκυστικά επικαλείστε στην επιστολή σας ότι η ειδικότητα του μεταπτυχιακού τίτλου που ζητείται στην προκήρυξη εκκινεί τη βαθμολογία με 35 μόρια. Η προκήρυξη αναφέρει ότι τα μόρια που δίνονται είναι έως 35 που σημαίνει ότι τα μέλη της επιτροπής μπορούν να επιλέξουν όποιον αριθμό μορίων επιθυμούν έως 35 και όχι 35». Ο ίδιος διαμαρτύρεται για τη στάση των δικηγόρων της Ροδόπης, χρεώνοντάς του ότι ζητούν λιγότερα προσόντα, διαμαρτυρόμενοι για την εν λόγω εξειδίκευση, ενώ εμμέσως τους προσάπτει στήριξη άλλου ενδιαφερόμενου, ο οποίος «επίμονα αιτείται αντιγράφων και σχετικών της προκήρυξης από την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον Δικηγορικό Σύλλογο ενώ αυτά ήδη έχουν αναρτηθεί δημόσια στην αντίστοιχη ιστοσελίδα», ενώ σχολιάζει «’όλως τυχαίως’, η παραπάνω δικηγόρος έχει υπάρξει περιφερειακή σύμβουλος με τον σημερινό συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα ο νυν επικεφαλής του συνδυασμού προβαίνει εδώ και μέρες σε δημόσιες δηλώσεις γνωρίζοντας λεπτομέρειες επί του θέματος».

Τέλος, ο κ. Μέτιος αναρωτιέται «βάσει ποιων διατάξεων και νομοθεσίας νομιμοποιήστε ενεργητικά να παρέμβετε και να επηρεάσετε ή ακυρώσετε την προδικασία και διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 43 του ΚΔ (Ν.4194/2013) περί πρόσληψης έμμισθου δικηγόρου» και καλεί τον ΔΣ Ροδόπης να ανακαλέσει την «παρεμβατική διαμαρτυρία».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…