Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Βροχή» τα κουνούπια φέτος των καλοκαίρι

«Βροχή» τα κουνούπια φέτος των καλοκαίρι

0
psekasmoi_kounoupia-empros

Εκτιμάται αύξηση των κουνουπιών λόγω των πολλών βροχοπτώσεων του χειμώνα. Σε πλήρη ανάπτυξη των πρόγραμμα επίγειων και εναέριων ψεκασμών

 Ο πλημμυρισμένος Έβρος «τσιμπάει» το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων του προγράμματος. Διαφορετική η προσέγγιση της καταπολέμησης στην Τουρκία

 

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα και πλέον υλοποιείται με επίγειους και εναέριους ψεκασμούς σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Η φετινή χρονιά αναμένεται δύσκολη για τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα συνεργεία που διενεργούν τους ψεκασμούς, αλλά κυρίως για τους ίδιους τους πολίτες, αφού οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις των χειμερινών μηνών αναμένεται να φέρουν…. «βροχή» κουνουπιών. Ήδη σε παραθαλάσσιες περιοχές τα πρώτα… κουνούπια έκαναν κατά σμήνη την εμφάνισή τους στα χωριά της Ξάνθης, ενώ και σε σπίτια κοντά σε δασικές περιοχές και πάρκα έχουν «τσιμπήσει» οι πρώτοι επισκέπτες.

Η Περιφέρεια ξεκίνησε στις αρχές του Απριλίου, όπως και πέρυσι, το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, βάσει της σύμβασης των 7,2 εκ. ευρώ που αφορά τα έτη 2017-2018-2019 και αναμένεται να το ολοκληρώσει το Σεπτέμβριο ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο. Θυμίζουμε ότι πέρυσι οι ψεκασμοί συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που διατηρήθηκαν και ευνόησαν την επιβίωση των κουνουπιών.

Ένα ελικόπτερο καλύπτει Καβάλα, Δράμα και Ξάνθη

Οι επίγειοι ψεκασμοί ξεκίνησαν από τις αρχές του μήνα, ενώ την προηγούμενοι εβδομάδα, βοηθούντος του καιρού, πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτοι εναέριοι ψεκασμοί.

Όπως μας ενημερώνει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Χρήστος Τερτσούδης στην Ξάνθη εκτελούν ψεκασμούς σήμερα έξι συνεργεία, ενώ η περιοχή εξυπηρετείται από αέρος από το ελικόπτερο που βρίσκεται στην Καβάλα και καλύπτει τις ΠΕ Καβάλας, Ξάνθης και Δράμας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος οι εναέριοι ψεκασμοί που βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, όπως δηλαδή την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, που είναι εντονότερο το φαινόμενο, θα επαναλαμβάνονται κάθε πέντε ημέρες για όλο το διάστημα του εξαμήνου που θα εκτελείται η σύμβαση της καταπολέμησης των κουνουπιών.

Παράλληλα, διενεργήθηκαν και οι πρώτες δειγματοληψίες την προηγούμενη εβδομάδα και ήδη με βάση τα αποτελέσματα γίνεται η καταγραφή σε πρώτη φάση και τοποθετούνται οι παγίδες. Το πρόγραμμα καταπολέμησης που έχει επιλεγεί είναι η προνυμφοκτονία ως αποτελεσματικότερο και φιλικότερο στο περιβάλλον.

Σε παράκτιες περιοχές και Βιστονίδα το επίκεντρο του προγράμματος

Στην περιοχή της Ξάνθης τα σημεία μεγαλύτερου ενδιαφέροντος και προτεραιότητας λόγω της συσσωρευμένης αναπαραγωγής και εμφάνισης κουνουπιών είναι οι παράκτιες περιοχές και η λίμνη Βιστονίδα. Επίσης, σημείο ιδιαίτερης προσοχής αποτελούν οι ορυζώνες της Καβάλας. «Έχουμε χαρτογραφημένα τα νερά και τις περιοχές που χρήζουν προσοχής προκειμένου να εξελίσσεται αποτελεσματικά το πρόγραμμα των ψεκασμών», επισημαίνει ο κ. Τερτσούδης συμπληρώνοντας, «ωστόσο, όπου οι πολίτες εντοπίζουν υδατοσυλλογές, λιμνάζοντα νερά ή υπονόμους μπορούν να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να επεμβαίνουν τα συνεργεία άμεσα».

Άλλωστε, όπως διευκρινίζει τα συνεργεία επίγειων ψεκασμών είναι έξι, αλλά αν υπάρξει ανάγκη μπορούν να αυξηθούν κατά ένα ή δύο.

Διπλάσιο το πεδίο «μάχης» στον Έβρο

Ωστόσο, το βάρος της καταπολέμησης των κουνουπιών, αλλά και η αγωνία επικεντρώνεται στον Έβρο, όπου πέρα από τα 100.000 στρέμματα ορυζώνων που εντάσσονται στο πρόγραμμα ψεκασμών, προστίθενται φέτος τα 95.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εδαφών, που αποτελούν πρόσφορο έδαφος… κινητικότητας για τα κουνούπια. Ήδη στην περιοχή δραστηριοποιούνται οκτώ συνεργεία και δύο ελικόπτερα, ωστόσο δεν είναι ακόμη δυνατό να αξιολογηθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Σημαντικό θέμα αποτελεί επίσης ο τρόπος που εφαρμόζει το πρόγραμμα καταπολέμησης και η τουρκική πλευρά, που επηρεάζει άμεσα και την ελληνική πλευρά των συνόρων. Όπως σημειώνει ο κ. Τερτσούδης: «υπάρχει ενημέρωση με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, ωστόσο εκεί το ζήτημα είναι μεγαλύτερο. Σκεφτείτε ότι εμείς έχουμε 28.000-30.000 στρέμματα ορυζώνων σε Καβάλα και Έβρο και η τουρκική πλευρά έχει 500.000 στρέμματα ορυζώνων». Ακόμη, η τουρκική πλευρά δίνει έμφαση στους ψεκασμούς εντός οικισμών, οπότε μένουν σ’ ένα βαθμό εκτεθειμένες οι περιοχές κοντά σε μεγάλες συσσωρεύσεις υδάτων. Ακόμη, εκτεθειμένο μένει το παραποτάμιο τμήμα του Έβρου, καθώς τα ελικόπτερα δεν μπορούν να πετάνε σε 1,5 χλμ από το ποτάμι.

Θετικός ο απολογισμός Τερτσούδη για την περσινή χρονιά

Πάντως, ο κ. Τερτσούδης κληθείς να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος την προηγούμενη χρονιά, ανέφερε ότι η κάλυψη ήταν επαρκής και η περιοχή προστατεύτηκε επιτυχώς σε μεγάλο βαθμό από τα κουνούπια.

«Το πρόγραμμα πέρυσι ήταν επαρκέστατο. Για παράδειγμα τον Αύγουστο κάναμε δειγματοληψία σε σημείο της Δράμας και δε βρέθηκε ούτε ένα κουνούπι. Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά ήταν αποτελεσματική και η καταγραφή στοχευμένη», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας: «και για φέτος είχαμε προβλέψει την κατάσταση, αφού κάθε τρία χρόνια περίπου έχουμε πλημμύρες στον Έβρο, και γι’ αυτό βάλαμε ένα ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ένα δεύτερο στην Ορεστιάδα».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…