Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

0

Γιατί η σιωπή;
Ο χρόνος περνά, μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει και στον 1ο Παιδικό Σταθμό τίποτε δεν συμβαίνει. Γιατί άραγε αυτή η ακινησία και η σιωπή; Γιατί δεν ξεκινούν τα έργα; Υπάρχουν κάποια εμπόδια, και ποια είναι αυτά; Στα ερωτήματα οφείλουν οι υπεύθυνοι του δήμου ν’ απαντήσουν και να ενημερώσουν τους γονείς των παιδιών. Οφείλουν να το κάνουν γιατί η ενημέρωση αποτρέπει σχόλια και επικρίσεις. Αλήθεια γιατί δεν απαντούν;
Γ.Δ.


Οδικές αφίξεις από Τουρκία
Η πραγματικότητα πολλές φορές είναι τελείως διαφορετική από ότι ενδεχομένως νομίζει κάποιος ή κάποιοι. Έτσι, η πραγματικότητα της αύξησης των οδικών αφίξεων Τούρκων υπηκόων (τουριστών) από τον Έβρο το α΄ τρίμηνο του 2018 είναι γεγονός. Ένα γεγονός που δείχνει πως αυτός που επιθυμεί να έρθει για επίσκεψη κι έχει την οικονομική δυνατότητα να έρθει, θα έρθει. Κι αυτό χωρίς να τον επηρεάζει η πολιτική κατάσταση τόσο στη χώρα του όσο και σε μας. Βέβαια μπορεί να έρχονταν περισσότεροι, αλλά η αύξηση των τουριστών σήμερα, είναι γεγονός. Ένα θετικό γεγονός που βοηθά την οικονομία της Θράκης. Οι Τούρκοι επισκέπτες έρχονται οδικώς, έρχονται με ασφάλεια και όσο θα πλησιάζει το καλοκαίρι σίγουρα θα αυξάνεται ο αριθμός τους διότι αρκετοί θα πηγαίνουν Θάσο και Θεσσαλονίκη.
Με δυο λόγια: οι άνθρωποι που επέλεγαν να έρθουν Ελλάδα δεν επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Γ.Δ.


Υπάρχει λόγος
Υπάρχει όμως στην έρευνα της Ομοσπονδίας του Έβρου και μία άλλη, σοβαρή διαπίστωση των οποία θα πρέπει ν ‘αναλύσουμε. Η είσοδος Τούρκων επισκεπτών από τις Καστανιές σε αντίθεση από τους Κήπους, είναι μειωμένη το πρώτο τρίμηνο του 2018. Το τι σημαίνει αυτό το βρίσκουμε εάν σκεφτούμε ότι από τις Καστανιές εισέρχονται άτομα προερχόμενα από την περιοχή της Αδριανούπολης, ενώ από τους Κήπους από την Κωνσταντινούπολη.  Ρόλο παίζει βέβαια και το εισόδημα των ατόμων αλλά και η κοινωνική θέση αυτών όπως και ο βαθμός της επίδρασης της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Συμπέρασμα; Όσο πιο μορφωμένα είναι τα άτομα, όσο πιο υψηλό εισόδημα έχουν, τόσο λιγότερο επηρεάζονται από δηλώσεις και γεγονότα. Η έρευνα της Ομοσπονδίας Έβρου το αποδεικνύει περίτρανα.
Γ.Δ.


Τιμωρία του ψευδομουφτή
Μόνος του ανακοίνωσε την καταδίκη του από το Δικαστήριο της Κομοτηνής σε 8 μήνες φυλάκιση για προσβολή των Εβραίων ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Ο ίδιος βέβαια είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις αντισιμιτικές του δηλώσεις που είχε κάνει στο χωριό Γλαύκη το 2014 σε εκδήλωση. Η ποινή που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο, παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, είναι εξαγοράσιμη.
Γ.Δ.


Γήρανση του πληθυσμού
Ο πληθυσμός στη χώρα μας γερνάει. Και γερνάει πιο γρήγορα από τις προβλέψεις. Τα παραπάνω είναι λόγια ειδικών, οι οποίοι προειδοποιούν για τη σοβαρή αλλαγή που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και η οποία θα έχει τεράστια επίδραση στο μέλλον της. Μάλιστα, κατατέθηκαν στοιχεία από τα οποία εμφανίζεται ο πληθυσμός να είναι ο 6ος πιο γερασμένος στον κόσμο! Βέβαια, το γεγονός αυτό της γήρανσης του πληθυσμού οφείλεται στην πολύ μεγάλη μείωση των γεννήσεων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μείωση των γεννήσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας είναι ραγδαία. Συγκεκριμένα, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 23% στη Θεσσαλία, κατά 21% στην Κρήτη, κατά 16% σε Αιγαίο και Ιόνιο και κατά 24% στη Στερεά Ελλάδα. την ίδια ώρα, η αύξηση της γονιμότητας κατά 1% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.
Γ.Δ.


Η λύση των καφέ
Για κάποιους θεωρείται ανάπτυξη η δημιουργία νέων καφέ στην πόλη. Κάθε γωνιά, ακόμη και στις γειτονιές, έχουν το δικό τους καφέ. Όχι καφενείο παλαιού τύπου, αλλά καφέ που σερβίρουν σε πλαστικό στο χέρι ή διαθέτουν δύο-τρία τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο για κάποιους που επιθυμούν να κάτσουν. Αυτά τα καφέ εξυπηρετούν κυρίως περαστικούς και ανθρώπους που παραγγέλνουν τηλεφωνικά την όποια παραγγελία τους.
Είναι μια νέα μορφή καφέ αυτά που απευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό στους νέους. Όμως, πέρα από τα παραπάνω, ανάπτυξη δεν προσφέρουν. Μια μικρή βοήθεια στην απασχόληση ναι, και την αυτοαπασχόληση των ίδιων των ιδιοκτητών.
Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση και αρκετοί επενδύουν στο επάγγελμα αυτό. Γι’αυτό και τα ενοίκια για καταστήματα καφέ είναι  υψηλά, γι’ αυτό όμως ο κίνδυνος αποτυχίας είναι μεγάλος. Κι αυτό φαίνεται από τη συχνότητα όχι μόνον ανοίγματος αλλά και κλεισίματος.
Γ.Δ.


Πέρασε κι έφυγε
Δεν έκανε στάση στην πόλη μας η ευρωβουλευτίνα Σοφία Σακοράφα. Ήρθε στον Έβρο, είδε και συζήτησε με κάποιους δικούς της κι από κει Καβάλα. Βέβαια έκανε τις απαραίτητες δηλώσεις της, διότι ας μην ξεχνάμε πολιτικός είναι. Όμως, απορία μας, γιατί δεν έκανε μια στάση σε Ξάνθη και Κομοτηνή βρε αδερφέ; Έτσι, να δει, να γνωρίσει λίγο τις πόλεις, να ξέρει τι ακριβώς σημαίνουν Κομοτηνή και Ξάνθη.
Κι αν δεν είχε κάποιον να την υποδεχτεί, ευχαρίστως να το κάναμε εμείς. Νέα πολιτικός είναι, άσχετα αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί μαζί της, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.
Γ.Δ.


Προσοχή κίνδυνος απάτης
Την επισήμανση να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αποφασίζουν να εργαστούν στο εξωτερικό επισημαίνει ο Ζάχος Δημήτριος. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να πληροφορούνται και διερευνούν σε ποια εργολαβική εταιρεία θα δουλέψουν, ποιος είναι ο εργοδότης, εάν είναι αξιόπιστος ή όχι. Κι αυτό διότι υπάρχουν υπεργολαβικές εταιρείες διαφόρων Μουσουλμάνων κυρίως, οι οποίες εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και δεν τους αποδίδουν τα δεδουλευμένα τους, ενώ οι συνθήκες διαβίωσής τους (που προσφέρονται από την εταιρεία) είναι άθλιες.
Παραδείγματα μάλιστα τέτοιας ασυνείδητης εκμετάλλευσης έχουμε και από την περιοχή μας. Άνεργοι οικοδόμοι παρασύρονται από ψεύτικες υποσχέσεις και πέφτουν θύματα στυγνών εκμεταλλευτών. Γι’ αυτό απαιτείται προσοχή. Ένα τέτοιο θύμα στη Γαλλία από Κούρδο εργοδότη υπήρξε και ο Ζάχος Δημήτριος.
Γ.Δ.


Τον έκανε «μπαρούτι»…
«Κοκκίνισε» από οργή ο Στέλιος Μωραΐτης μ’ αυτά που άκουγε από τον «κόκκινο» του Επιμελητηρίου τον Ευ. Βακιρτζή και μέχρι που έφτασε να του υπενθυμίσει ότι εδώ δεν είναι Σοβιετική Ένωση!  Μάλιστα δεν κατάφερε να ελέγξει τον θυμό του και εξέφρασε απαξίωση για τα μέλη του ΠΑΜΕ λέγοντας ότι κάνουν την πολιτική με τις «ντουντούκες» και στο τέλος μάλιστα του αφαίρεσε τον λόγο!
Αντίθετα ο κ. Βακιρτζής ήταν πολύ ήρεμος και απλά τον ρώτησε γιατί δεν αντιδρά το ίδιο (όπως για το Παζάρι) για το πολυκατάστημα των 200 τ. μ. που άνοιξε στην Ξάνθη. Αυτό ήταν και το «κόκκινο πανί» για να αναφέρει το θέμα την Αθωνικής και το αγώνα του να αποτραπεί η επένδυση και να «πετροβολήσει» για μια ακόμη φορά τον Νίκο Ζλάτκο που εν μία νυκτί έφερε το flamingo.
Ανεξάρτητα με το ποιος έχει δίκιο ή άδικο φαίνεται ότι οι συνεδριάσεις του Επιμελητηρίου θα είναι …ζωντανές, παραγωγικές και αποκτούν περισσότερο ενδιαφέρον γιατί τελευταία από την τόση συναίνεση είχαν καταντήσει βαρετές.
Βέβαια αρκεί να μην φτάνουμε και στα άκρα…
Μ.Ξ.


Ο Γαβρόγλου θα λύσει το πρόβλημα;
Με ένταση κορυφώνεται η κόντρα που έχει αμιγώς (ποιος αμφιβάλλει;) πολιτικά χαρακτηριστικά σχετικά με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος στα νηπιαγωγεία. Τα τρία νηπιαγωγεία του νομού Ξάνθης που έχουν επιλεγεί για την πιλοτική εφαρμογή βρίσκονται για τέταρτη εβδομάδα κλειστά, αποτυπώνοντας με βίαιο, αλλά αποκαλυπτικό τρόπο τις συνέπειες που έχουν οι πολιτικές αψιμαχίες όταν εκδηλώνονται στο χώρο της εκπαίδευσης.
Τέλος πάντων, αφού φαίνεται ότι έφτασε η κατάσταση σε αδιέξοδο επιλαμβάνεται ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, που μέσα από ραδιοφωνική του συνέντευξη στο News 24/7 ανακοίνωσε πως εντός της τρέχουσας εβδομάδας πρόκειται να συναντηθεί για να συζητήσει το ζήτημα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), η οποία, όπως ο ίδιος υποστήριξε, είναι τόσο εθιμικά όσο και καταστατικά υποχρεωμένη να δέχεται προτάσεις από τοπικούς συλλόγους.
Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου κάλεσε  την Θράκη να κάνει “βήματα προς τη νέα εποχή”, αντίστοιχα μ’ εκείνα που έγιναν με το νομοθέτημα περί Σαρίας.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …