Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ. Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ. Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

0

Εύλογο ερώτημα
Είναι γεγονός πως πλέον Αστυνομικούς στους δρόμους δεν συναντά κανείς. Τουλάχιστον την ημέρα. Για τη νύχτα εάν υπάρχουν περιπολίες ή όχι, δεν το γνωρίζουμε. Σήμερα τους μόνους που συναντάει ο πολίτης στους δρόμους είναι οι εποχούμενοι στα δίκυκλα και κάποιες φορές τους τροχονόμους. Εύλογα επομένως ρωτά ο πολίτης: Πού είναι οι Αστυνομικοί; Που βρίσκονται; Που έχουν χώρο ευθύνης; Όταν μάλιστα τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας μας σε αριθμό είναι από τα πολυπληθέστερα; Άνω των 60.000 αστυνομικών υπηρετούν στην Ελλάδα σήμερα και οι αστυνομικοί εξακολουθούν να είναι ακριβοθώρητοι.
Γ.Δ.


Λόγια μνήμης και αγάπης
Με ιδιαίτερη χαρά αντικρίσαμε παλιούς φίλους και συμπατριώτες που ζουν σε άλλες πόλεις τις μέρες αυτές. Ήρθαν με τις οικογένειές τους στην Ξάνθη για να δουν τους δικούς τους, να κάνουν Ανάσταση μαζί τους, να πάνε στους τάφους των δικών τους ανθρώπων. Άλλοι στην πόλη, άλλοι στα χωριά του ορεινού μας χώρου. Για κάποιους ζουν οι γονείς που τους περιμένουν με λαχτάρα, άλλοι για να φροντίσουν το πατρικό σπίτι, να το δουν, να θυμηθούν τα νιάτα τους.
Τούτη η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης εκτός των άλλων, φέρνει κοντά τους ανθρώπους μεταξύ τους αλλά και με τους νεκρούς. Τα αγαπημένα εκείνα πρόσωπα των γεννητόρων που «έφυγαν» θυσιαζόμενα για τα παιδιά τους. Μέρες ιερές, μέρες μνήμης και αγάπης οι πασχαλινές για τους Έλληνες. Που μαζί με τους ζωντανούς τιμά και τους αγαπημένους αλησμόνητους νεκρούς.
-Καλή Ανάσταση σε όλους με Αγάπη και Υγεία.
Γ.Δ.


Τα λόγια ενός ιερέα
«Είναι δημιούργημα του Θεού και είναι ευτυχισμένος, ας διδαχτούμε από αυτόν! Ένα εξαιρετικό δημιούργημα που όχι μόνο είναι ευτυχισμένο από τη φύση του, αλλά μπορεί και θέλει να κάνει και τους γύρω του ευτυχισμένους…»
Λόγια ενός ιερέα όταν μπήκε ένα αδέσποτο στην εκκλησία την ώρα της λειτουργίας!
Στην Ιταλία φυσικά… Θα γινόταν κάτι τέτοιο στη χώρα μας; Τροφή για σκέψη….


Σιδηροδρομικός Σταθμός Ξάνθης Ιούνιος 1936. Ο βασιλεύς Γεώργιος Β΄, δήμαρχος Πυγμ. Χρηστίδης κατά την υποδοχή του Ιωάννη Μεταξά, κυβερνήτη (αρχείο Β. Μιχαλοπούλου)

Δεύτερη συμμετοχή
xynides-empros
Συμμετέχει και ο Σωκράτης Ξυνίδης ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Η συμμετοχή του αποτελεί επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου. Υπενθυμίζουμε ότι η Κεντρική Επιτροπή αποτελείται από 413 μέλη που εκπροσωπούν όλες τις τάσεις του προοδευτικού χώρου.
Γ.Δ.


Η ΔΕΗ θα ανοίξει μικρά καταστήματα
«Τη ΔΕΗ της γειτονιάς» με μικρότερα και ευέλικτα καταστήματα σχεδιάζει η δημόσια εταιρεία. Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, η Επιχείρηση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της προτίθεται να αυξήσει τα καταστήματά της. επίσης στους προγραμματισμούς της είναι και η λειτουργία τους τα απογεύματα, αλλά ακόμη και τα Σάββατα. Ο επικεφαλής της δημόσιας εταιρείας είπε ότι πιλοτικά πρόκειται ν’ ανοίξουν δύο στην Αττική και από ένα στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Οι ανάγκες σε προσωπικό πρόκειται να καλυφθούν από προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Εκτίμησή μας: Η ΔΕΗ αντί να φροντίζει την παροχή φθηνού ρεύματος, θέλει να γίνει περίπτερο. Κάτι κρύβει αυτή η ιδέα της, δεν μου το βγάζουν από το νου. Άσε που θίγει τα σημεία είσπραξης λογαριασμών που υπάρχουν σε όλες τις πόλεις (Προ-Πο, ψιλικατζίδικα κλπ).
Γ.Δ.


Το Δημόσιο συνεχίζει να μην πληρώνει
Κόντρα στις κυβερνητικές δεσμεύσεις έναντι των δανειστών κινήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, αλλά τα στοιχεία δείχνουν αύξηση παρά πτώση. Τον Φεβρουάριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώθηκαν σε 3,390 δισ. ευρώ, με αύξηση 237 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο (3,153 δισ. ευρώ). Μεγάλο μέρος της διεύρυνσης των ληξιπρόθεσμων οφείλεται στα νοσοκομεία, οι απλήρωτες υποχρεώσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 90 εκατ. ευρώ μέσα σ’ ένα μήνα (από 349 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, σε 439 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο), ενώ ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής είναι τα ασφαλιστικά ταμεία με συσσωρευμένα και ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,452 ευρώ.
Το έχουμε ξαναπεί: Όταν δεν πληρώνεις τα χρέη και τις υποχρεώσεις σου, τότε, ναι, έχεις πλεόνασμα στις τσέπες.
Γ.Δ.


Έρχονται οι Βούλγαροι
Βούλγαροι (κυρίως)  και Ρουμάνοι είναι οι περισσότεροι επισκέπτες των ημερών στη Θράκη. Οι Τούρκοι είναι ελάχιστοι κυρίως για δυο λόγους. Πρώτον το γενικότερο αρνητικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και η πτώση της τουρκικής λύρας σε μεγάλο βαθμό.
Έτσι, οι πόλεις της περιφέρειας, δέχονται την επίσκεψη των ομόθρησκων Βουλγάρων και Ρουμάνων. Οι οποίοι έρχονται οι περισσότεροι οδικώς, κι αυτό αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας. Οι επισκέπτες μας έρχονται για να περάσουν ήσυχα και ήρεμα το Πάσχα και την Ανάσταση συνεορτάζοντας, να γευτούν το Πασχαλινό τραπέζι και ν’ απολαύσουν τον πραγματικά ανοιξιάτικο καιρό.
Γ.Δ.


Λύση οι σεκιουριτάδες;
Με όλο αυτό το κλίμα της έκρηξης της εγκληματικότητας και του κινδύνου της περιουσίας και της ζωής των πολιτών, οι άνθρωποι νοιώθουν ανασφάλεια. Κυρίως δε οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι. Οι αδίστακτοι εγκληματίες δρουν χωρίς οίκτο, χωρίς συναίσθημα. Ο ντόπιος και εισαγόμενος εγκληματίας εκμεταλλεύεται την απουσία της αστυνομικής παρουσίας και δρα, αφού εντοπίσει ποια θύματα θα «χτυπήσει». Πλέον έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο οι διαρρήξεις σπιτιών, όλες τις ώρες, ληστείες και κλοπές.
Τα πράγματα έχουν φθάσει σε επικίνδυνο σημείο και η λύση είναι η ιδιωτική φύλαξη, οι σεκιουριτάδες!
Γ.Δ.


Έρημη η Δημοτική Αγορά

Εικόνα ερήμωσης παρουσιάζει η Δημοτική Αγορά της Ξάνθης. Μεσημέρι Μ. Πέμπτης και  δεν είχε περισσότερα από 10 άτομα να ψωνίζουν. Κατεβασμένα ρολά σε πάρα πολλά μαγαζιά και κατήφεια στους εναπομείναντες καταστηματάρχες. Το παρατήρησε και το επεσήμανε και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης  που τήρησε το έθιμο που καθιέρωσε ως νομάρχης ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης. Μόνο που τότε έσφυζε από ζωή η αγορά μας. Είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει. Είναι φανερό ότι η Δημοτική αγορά περνά μέρες μαρασμού. Φταίει που ο κόσμος έχει στραφεί στα μεγάλα σούπερ μάρκετ που πουλάνε σε τιμές πολύ χαμηλές και που δεν μπορεί να τις ανταγωνιστεί ένα κρεοπωλείο. Φταίει που οι περισσότεροι λόγω οικονομικής στενότητας καταφεύγουν στο φτηνό κάνοντας εκπτώσεις στην ποιότητα. Θα πρέπει δήμος ν’ ανοίξει ένα διάλογο για το τι θα γίνει με την Δημοτική αγορά. Μπορεί να αντλήσει τεχνογνωσία και καλές πρακτικές από άλλες Αγορές ελληνικές και ξένες.  Αν δεν γίνουν σύντομα παρεμβάσεις σ’ ότι αφορά τις χρήσεις και τον τρόπο λειτουργίας φοβάμαι πως η Δημοτική αγορά μοιραία θα κατεβάσει ρολά! Κι είναι κρίμα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…