Πολιτική συζήτηση
Η συζήτηση ήταν έντονη μεν αλλά σε πολιτισμένο επίπεδο, στο γνωστό στέκι πέριξ της πλατείας μεταξύ της παρέας. Τη φορά αυτή αιτία και θέμα συζήτησης οι εκλογές, όταν κηρυχθούν, αλλά και η κατανομή των τριών εδρών που αναλογούν στο νομό μας. Το θέμα ξεκίνησε από το Κίνημα Αλλαγής. Στο οποίο αυξήθηκαν οι υποψήφιοι εκεί που πριν λίγα χρόνια τους έψαχναν. Μάλιστα στην ανάλυση των πιθανών εξελίξεων και με βάση τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει η πιθανότητα να εκλέξουν από ένα βουλευτή Ν.Δ., Σύριζα και Κίνημα Αλλαγής.
Γ.Δ.
Ένας για κάθε κόμμα
Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς στην ανάλυσή μας, έλεγε ο πλέον νηφάλιος της συζήτησης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε κάποιες περίεργες επιλογές κυρίως από τη μειονότητα που γέρνει την ζυγαριά μονόπαντα με ό,τι σημαίνει αυτό για την εκπροσώπηση του νομού. Κι αυτό, συνέχισε, δεν είναι δημοκρατικό μεν, συμβαίνει δε. Και συμβαίνει σε Ξάνθη και Ροδόπη όπου διαμορφώνονται πλασματικά δεδομένα.
Για τις προσεχείς εκλογές, στη συζήτηση εκφράστηκε η άποψη ότι η μειονότητα θα μοιραστεί και δεν θα πάει μονοκούκι στο Σύριζα. Το σενάριο αυτό υλοποιούμενο διαχέει τις ψήφους και εξ’αυτού η ομάδα των συζητητών αναφέρθηκε για την εκλογή ενός βουλευτή ανά Ν.Δ., Σύριζα και Κίνημα Αλλαγής.
Μεταξύ μας, η λύση αυτή δείχνει να ικανοποιεί όλους τους συμμετέχοντες οι οποίοι προέρχονται από τα μεγάλα αυτά κόμματα.
Γ.Δ.
Yπομονή
Πλημμυροπαθείς, άτομα που έπαθαν ζημιές λόγω κακοκαιρίας στις περιουσίες τους (σπίτια, καταστήματα, άλλες υποδομές τους, παραγωγές κλπ), ζουν τον ελληνικό τους μύθο και ασκούνται στο νόημα και την έννοια της λέξης «υπομονή». Περιμένουν μήνες, χρόνια για μια αποζημίωση. Κι όταν διαμαρτυρόμενοι απευθύνονται στους κρατικούς φορείς, τους λένε υπομονή.
Υπομονή στην υπομονή περνάει ο καιρός και αποζημιώσεις δεν βλέπουν. Κι έτσι, κάποιοι τολμηροί, κινούνται πλέον νομικά και διεκδικούν τις αποζημιώσεις τους. Ο λαός μας πολύ σοφά λέει «ου μπλέξεις με το δημόσιο» και δεν έχει άδικο.
Τα παραδείγματα πολλά και καθημερινά δυστυχώς.
Γ.Δ.
Θλίψη
Σοκ και θλίψη προκαλούν τα τελευταία 24ωρα οι ειδήσεις αυτοκτονίας τριών νέων ανθρώπων. Την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη, μια 20χρονη φοιτήτρια έδωσε τέλος στη ζωή της, αφήνοντας σημείωμα, στο οποίο επικαλούνταν ψυχολογικούς λόγους που την ώθησαν να πάρει την τραγική απόφαση. Πριν 3 μέρες, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στην περιοχή της Μεταμόρφωσης Βόλου, μια 22χρονη κοπέλα αυτοκτόνησε πηδώντας από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας. προχθές το πρωί ένα 18χρονο αγόρι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του, στο Γερακάρι Αγιάς στη Λάρισα Τον 18χρονο βρήκε κρεμασμένο, με σχοινί η γιαγιά του…
Και η κοινωνία μας, αμήχανη, αμέτοχη, σοκάρεται στιγμιαία, δεν προβληματίζεται και πολύ, προχωρά παρακάτω μέχρι το επόμενο θύμα να γίνει θέμα στις οθόνες μας…
Κ.Η.
Δύο θάνατοι με συμβολισμό
Συνέβησαν στη Γαλλία. Θα μπορούσαν να συμβούν παντού στην Ευρώπη. Συνέβησαν λοιπόν δύο θάνατοι. Ο πρώτος του αστυνομικού Ανό Μπελτράμ που θυσίασε τη ζωή του για να σώσει τη ζωή μίας ομήρου από το όπλο ενός φανατικού ισλαμιστή. Ο δεύτερος θάνατος της 85χρονης Μιρέιγ Νολ που δολοφονήθηκε επειδή ήταν Εβραία.
Δύο θάνατοι αθώων ανθρώπων, με το χέρι των δολοφόνων οπλισμένο από μίσος. Το μίσος του Ισλαμιστή κι αυτό του βάρβαρου σκοταδιστή που πάνε μαζί. Ζωές χαμένες άδικα, απάνθρωπα και βίαια..
Η Γαλλία τίμησε και τους δύο σε μια κίνηση που τονίζει ότι η βία και το μίσος δεν θα καταφέρει ν’αλλάξει τον Πολιτισμό της Δύσης, τον Ανθρωπισμό, τη Θυσία, την ίδια τη Ζωή.
Γ.Δ.
Περί του Σώρρα
Η συζήτηση στο καφέ ήταν ιδιαίτερα ζωηρή. Αφορούσε τον Αρτ. Σώρρα και ειδικά με ποια αμφίεση κυκλοφορεί και δεν εντοπίζεται από την αστυνομία. Η άποψη με τα περισσότερα ποσοστά ανέφερε ότι είναι ντυμένος παπάς ή καλόγερος. Κι αυτό διότι η αμφίεση όσο να’ναι, «διώχνει» τους αστυνομικούς λόγω του σχήματος. Κάποιος υποστήριξε μια τολμηρή άποψη πως είναι ντυμένος αστυνομικός, ενώ όλοι αποδέχτηκαν πως βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν διέφυγε στο εξωτερικό.
Πάντως, όπως κι αν καμουφλάρεται ο Σώρρας, απορίες υπάρχουν που η αστυνομία με το μεγάλο δίκτυο των πληροφοριοδοτών δεν τον έχει εντοπίσει.
Γ.Δ.
Ποδοσφαιρικό Grexit
Δεν θέλαν ως πρόεδρο της ΕΠΟ τον Γιώργο Γκιρτζίκη, τον πολέμησαν άγρια και τελικά βγάλαν τον Βαγγέλη Γραμμένο ως πρόεδρο. Ο οποίος όπως λένε οι γνωρίζοντες τα ποδοσφαιρικά παρασκήνια, είναι μεν καλός άνθρωπος αλλά όχι για πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Και αποδείχτηκε αυτό από την μέχρι τώρα στάση του στο θέμα που δημιουργήθηκε και την παντελή απουσία της ΕΠΟ. Μάλιστα η FIFA έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε ενέργειες της ΕΠΟ και του υφυπουργού Αθλητισμού, απειλώντας την εκδίωξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας από τις τάξεις της. Δηλαδή ποδοσφαιρικό Grexit!
Γ.Δ.
ΤΟΜΥ χωρίς Γενικούς Γιατρούς δεν γίνονται….
Μια μεταρρύθμιση του Ε.Σ.Υ. που επικεντρώνεται όμως στην Πρωτοβάθμια βαθμίδα της Υγείας επιχειρεί η κυβέρνηση με την δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας. Να θυμίσουμε πως η μεγάλη μεταρρύθμιση του 1983 όταν ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, υπουργός υγείας της πρώτης κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου ίδρυσε το Ε.Σ.Υ. εστίασε στην δευτεροβάθμια βαθμίδα με τις νοσοκομειακές μονάδες και όντως ο χρόνος απέδειξε ότι υπήρχε έλλειμμα στην πρωτοβάθμια βαθμίδα καθώς και στην πρόληψη ενώ δημιουργήθηκαν διάφορες παθογένειες στο σύστημα και συμφόρηση των νοσοκομείων. Οι ΤΟΜΥ λοιπόν έρχονται να συμπληρώσουν αυτό το κομμάτι αλλά η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί στην στελέχωση των Μονάδων. Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν γιατροί ειδικότητας Γενικής Ιατρικής και για να λειτουργήσει μία ΤΟΜΥ χρειάζεται 3 γιατρούς μ’ αυτή την ειδικότητα. Ο προβληματισμός αυτό εκφράστηκε και στην ημερίδα που οργάνωσε η 4η ΥΠΕ την Πέμπτη στο νοσοκομείο μας.
Θα’ ναι πάντως κρίμα να μην λειτουργήσουν οι ΤΟΜΥ εξαιτίας αυτού του κωλύματος.
Μ.Ξ.
Το «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» δίνει καθημερινά «εξετάσεις» επί 15 χρόνια τώρα και παίρνει «άριστα» για το κοινωνικό έργο που προσφέρει. Σκεφτείτε τι είναι για τους μοναχικούς ηλικιωμένους, τους ανήμπορους, σε απομακρυσμένους οικισμούς να έχουν ανθρώπους, τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, να τους επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά, να τους προσφέρουν πρώτες βοήθεια, να τους πηγαίνει τα φάρμακά τους, να τους έχουν υπό την προστασία τους. Πόση ασφάλεια τους παρέχουν που γι αυτούς είναι πολύτιμη και για αρκετούς ζήτημα επιβίωσης. Όμως τόσα χρόνια και παρά την αναγνώριση της χρησιμότητας του προγράμματος δεν έχει επιλυθεί ακόμη το εργασιακό αυτών των εργαζομένων ορισμένου χρόνου που αν και εργάζονται 15 – 16 χρόνια έχουν κάθε χρόνο τον « βραχνά» της ανανέωσης των συμβάσεών τους και εξ αυτού και τις καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας τους και τους διάφορους επιτρόπους που δεν υπογράφουν τα εντάλματα και μένουν απλήρωτοι για μήνες.
Τα περιμένει η κυβέρνηση για να λύσει το πρόβλημα αυτό;
Μ.Ξ.