Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μπλε καβούρι: Ένας μπελάς… «χρυσάφι»

Μπλε καβούρι: Ένας μπελάς… «χρυσάφι»

0

Εν αφθονία βρίσκεται στη Βιστονίδα το νοστιμότατο μπλε καβούρι. Τη δυνατότητα εμπορίας του στην τοπική αγορά και με εξαγωγές αναζητούν οι ψαράδες

 Παρά τη δημοφιλία του στις κουζίνες του εξωτερικού, δεν έχει ενταχθεί στο διατροφολόγιό μας αυτός ο… νόστιμος εισβολέας, που αποτελεί, όμως, «πονοκέφαλο» για τους αλιείς

Μπλε καβούρι. Ένας μεζές νοστιμότατος και εξαιρετικά διαδεδομένος σε άλλες χώρες, για τον οποίο ωστόσο, ελάχιστα γνωρίζουμε παρότι βρίσκεται σε αφθονία στη λιμνοθάλασσα της Βιστονίδας. Πρόκειται για είδος ξενικό, δηλαδή όχι αυτόχθον στο οικοσύστημα της Βιστονίδας, που αποτελεί μεγάλο μπελά για τους ψαράδες, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να το αξιοποιήσουν εμπορικά, ώστε αφενός να επιτύχουν καλές τιμές λόγω της προτίμησης που επιδεικνύουν σε αυτό διάφορες κουζίνες του κόσμου και αφετέρου να μειώσουν τον πληθυσμό του.

Προσπαθούμε να διαδώσουμε ένα νοστιμότατο μεζέ

koutrakis
«Ο πληθυσμός δε μειώνεται όσο δεν υπάρχει αλίευση για εμπορικό σκοπό»
Μάνος Κουτράκης
Πρόεδρος ΦΔ Δέλτα Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας

«Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να αναδείξουμε τη διατροφική αξία, αλλά και τη νοστιμιά του μπλε καβουριού, ώστε να αξιοποιηθεί εμπορικά τόσο στην τοπική αγορά όσο και στο εξωτερικό», σημειώνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας Μάνος Κουτράκης, εξηγώντας ότι η μεταφορά είναι δύσκολη αφενός γιατί πρέπει να φτάσει στον προορισμό του ζωντανό και αφετέρου γιατί λόγω των δαγκανών που έχει είναι επιθετικό, ενώ την ίδια στιγμή η σχέση τιμής με το κόστος μεταφοράς δεν είναι ευνοϊκή για τους αλιείς. «Όσο δεν γίνεται αλίευση ο πληθυσμός προκαλεί πολλά προβλήματα στους ψαράδες κόβοντας τα δίχτυα», σημειώνει ο ίδιος.

Προσπάθειες για προέλκυση ενδιαφερόμενων αγοραστών

«Αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε πώληση, με κάποιο τρόπο, το μπλε καβούρι είναι καταστροφή»
Γιώργος Γκίλης
Πρόεδρος Συνεταιρισμού Αλιέων Βιστονίδας

Αντιστοίχως και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού των Αλιέων Βιστονίδας Γιώργος Γκίλης σημειώνει ότι σε ένα μήνα περίπου θα έχουμε εικόνα των πληθυσμών της φετινής χρονιάς, ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια ο πληθυσμός των μπλε καβουριού αυξήθηκε κάθετα, καθώς ευνόησε η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας. «Σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης προσπαθούμε να φέρουμε ενδιαφερόμενους, ώστε να κλείσουμε συμφωνίες. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο εμπόριο και γι’ αυτό πρέπει να πετύχουμε καλές τιμές», σημειώνει ο κ. Γκίλης, προσθέτοντας ότι αρκετοί είναι αυτοί που το έχουν μάθει από την Ξάνθη και πηγαίνουν να το προμηθευτούν απευθείας από τον συνεταιρισμό. Ωστόσο, παρά την περιορισμένη προσπάθεια συνεργασίας που έγινε με ψαροταβέρνες κυρίως στην περιοχή του Πόρτο Λάγος δεν υπήρξε ανταπόκριση.

«Για εμάς το μπλε καβούρι, όσο δεν αξιοποιείται εμπορικά, είναι απλά ένας μπελάς. Προκαλεί μεγάλη καταστροφή γιατί τρώει το γόνο της αθερίνας και μειώνει την παραγωγή. Σκεφτείτε ότι, η ποσότητα αθερίνας που συγκεντρώναμε είχε φτάσει τους 200 τόνους, ενώ πρόπερσι έπεσε στους 40 και πέρυσι στους 25», ανέφερε συμπληρωματικά ο κ. Γκίλης.

Εγκληματική η «απελευθέρωση» ξενικών ειδών στους υγρότοπους

Παράλληλα, ο κ. Κουτράκης τονίζει ότι το να αφήνουμε ξενικά είδη στους υγρότοπους είναι εγκληματικό. «Συχνά, οι πολίτες το ονομάζουν «απελευθέρωση», αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να προκληθεί μεγάλη καταστροφή στο οικοσύστημα. Κι αυτό γιατί το πιθανότερο είναι να χάσει το γηγενές είδος στη «μάχη» με το ξενικό. Απελευθέρωση πχ για ένα χρυσόφαρο, είναι μόνο η επιστροφή στον τόπο απ’ όπου το πήρες. Στο οικοσύστημα πρέπει να ζουν μόνο τα ενδημικά είδη», επισημαίνει.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσκολίες προσβασιμότητας στο Εσπερινό ΓΕΛ Ξάνθης λόγω έργων

Μαθητές και εκπαιδευτικοί με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην είσοδο του σχο…