Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η μαγική ζωή του Ξανθιώτη Μάγου Παναγιώτη Κιγιτζή

Η μαγική ζωή του Ξανθιώτη Μάγου Παναγιώτη Κιγιτζή

0

Τη διηγείται στο «Ε» ο 96χρονος σήμερα ξακουστός Μάγος. « Έκανα τα νούμερα « Το κορίτσι και τα μαχαίρια» την «Ασώματη κεφαλή», «Το κομμένο κορμί» και άλλα ταχυδακτυλουργικά»

 

«Συνεργάστηκα στο θέατρο με τον Θανάση Βέγγο και τον Ζανίνο…», μας λέει

 

Έζησε μια ζωή …μαγική, μεταφορικά και κυριολεκτικά, ο Ξανθιώτης κ. Παναγιώτης Κιγιτζής. Σήμερα 96 ετών, με πλήρη σωματική υγεία και πνευματική διαύγεια, θυμάται και μας διηγείται σταθμούς στην ζωή του που τον καθιέρωσαν ως ξακουστό Μάγο και με το …μαγικό του ραβδί μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, όπου οι ταχυδακτυλουργοί και τα νούμερά τους καθήλωναν τον κόσμο και αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος των δημόσιων θεαμάτων. Μας περιγράφει πως μυήθηκε στην τέχνη του ταχυδακτυλουργού, πως έμαθε όλα τα μαγικά κόλπα, πως κατάφερε να καθηλώνει τους ανθρώπους με τα νούμερα του, πως κέρδισε τη ζωή του μέσα σε δύσκολα χρόνια, ταξίδεψε σε πολλές χώρες και γνώρισε όλη την θεατρική ελίτ της εποχής του!

 

Το’χε το μαγικό DNA από τον πατέρα του… Έκανε το νούμερο με το κορίτσι και τα μαχαίρια, την ασώματη κεφαλή κ.ά

Ο κ. Παναγιώτης πιάνει το νήμα της ζωή του από την αρχή: «Ο πατέρας μου ήρθε πρόσφυγας με την βοϊδάμαξα από την Ανατολική Θράκη. Ήξερε 5 – 6 ταχυδακτυλουργικά. Εγώ γεννήθηκα το 1923. Από μικρό παιδί μου άρεσε ο χώρος αυτός. Προσπάθησα τα δούλεψα και έβγαλα 200 νούμερα. Μερικά πολύ δύσκολα που τα θαύμαζε όλος ο κόσμος. Είχα αυτοκίνητο και πήγαινα στα πανηγύρια. Όταν έκανα το νούμερο με το κορίτσι και τα μαχαίρια ή το κορμί σε δύο κομμάτια ή την ασώματη κεφαλή έτρεχαν όλοι να με δουν …Είχα μεγάλη επιτυχία!».

«Συνεργάστηκα στο θέατρο με τον Θανάση Βέγγο και τον Ζανίνο…»

Ο κ. Παναγιώτης δεν πρόσφερε θέαμα με τα μαγικά του κόλπα και τα νούμερά του μόνο στα πανηγύρια της επαρχίας που ωστόσο στις δεκαετίες του 50, 60 έως και του ’70 ήταν σε άνθηση και συγκέντρωναν πολύ κόσμο, όπως βλέπουμε σε πολλές ασπρόμαυρες ταινίες της εποχής: «Δούλεψα και σε θέατρα. Συνεργάστηκα με τον Θανάση Βέγγο, με τον Ζανίνο… Γνώρισα πολλούς ηθοποιούς. Έζησα μια ζωή γεμάτη …Ο κόσμος με θαύμαζε , με ήθελαν, πλήρωναν για να με δουν, με χειροκροτούσαν. Αυτό μ’  έκανε να προσπαθώ να βρω όλο καινούργια νούμερα. Γνώρισα γυναίκες, ταξίδεψα. Πήγα στο Ισραήλ και έκανα ταχυδακτυλουργικά μαθήματα δωρεάν σε σχολεία…. Πέρασα μια ευχάριστη ζωή…», λέει ο κ. Παναγιώτης εκφράζοντας την ικανοποίηση ενός ανθρώπου που ρούφηξε την ζωή.

Δεν το βάζει κάτω ο Μάγος

Παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε 2 παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι.  Ο γιος του διαμένει πολλά χρόνια στην Αυστραλία ενώ η κόρη του εδώ. Έχει εγγόνια και δισέγγονα που επικοινωνεί καθημερινά μαζί τους  Ο ίδιος μένει μόνος στο σπίτι του στον οικισμό Π. Μορσίνη και δεν το βάζει κάτω…: «Τώρα ασχολούμαι με τα ωροσκόπια.  Βλέπω και διαβάζω το μέλλον στα χαρτιά της τράπουλας». Στο σπίτι του βρίσκονται όλα τα …σύνεργα της τέχνης του: Τα μαχαίρια που έκανε το νούμερο με το κορίτσι, και το κορμί το κομμένο κ.λ.π.: «Ήρθαν από την Αθήνα και μου τα ζήτησαν… Δεν τα έδωσα». Μένουν εκεί όλα… απομεινάρια μιας ζωής μαγευτικής και μιας εποχής δύσκολης που φαντάζει ωστόσο ως δια μαγείας …μαγική όπως κάθε τι που το προσπερνά και το σκεπάζει η χρυσόσκονη του χρόνου!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο διοικητής του Δ΄ Σ. Στρατού επισκέφθηκε το ΤΣ ΕΑΑΣ Ξάνθης

Παρόντες στη συνάντηση ήταν μέλη του Παραρτήματος και συμμαθητές του Στρατηγού από τη ΣΣΕ …