Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δεν ΜΠΟΡΕΙ να γίνει παζάρι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ν. Ζυγού

Δεν ΜΠΟΡΕΙ να γίνει παζάρι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ν. Ζυγού

0

Παραχωρήθηκε στον Στρατό υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιείται ως διάδρομος προσγείωση αεροσκαφών. Η απόφαση ορίζει ανάκληση παραχώρησης αν αλλάξει ο σκοπός για τον οποίο παραχωρείται

 

Το «Ε» παρουσιάζει την απόφαση και το σχεδιάγραμμα. Ο δήμος Αβδήρων έχασε το Πάρκο Κυκλοφορικής αγωγής – Απαγορεύεται η παραχώρηση του σε τρίτους με απόφαση της Περιφέρειας ΑΜ – Θ του 2006

 

 

Μάλλον βιαστικά ενήργησε η στρατιωτική υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αποδέχτηκε το αίτημα του δήμου Αβδήρων για παραχώρηση της περιοχής του στρατιωτικού αεροδρομίου για χρήση λαϊκής αγοράς. Μάλλον βιαστικά ξεκίνησε κι ο δήμος Αβδήρων να υποβάλλει το αίτημα της Ομοσπονδίας Ρομά που εκπροσωπεί τους μικροπωλητές λαϊκών αγορών. Αμφότεροι δεν έλαβαν υπ’ όψιν μια απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου 1990 που αφορά την εν λόγω έκταση και προπάντων τη χρήση της!

 

«Ανάκληση παραχώρησης αν αλλάξει ο σκοπό της…»

Ειδικότερα πρόκειται για την απόφαση με αριθμ. Πράξεως 105 με θέμα «Παραχώρηση κατά χρήση, στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), κοινόχρηστης έκτασης 284.821 τ.μ. του αγροκτήματος Ζυγού Ν. Ξάνθης». Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στις 5 Νοεμβρίου 1990 αποφάσισε επί της αριθμ. 174761/31/7/90 εισήγηση του Υπουργού Γεωργίας για παραχώρηση κατά χρήση στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ. Α) του αριθμ. 578ν κοινόχρηστου τεμαχίου ΟΔ 1930 έκτασης 284.821 τ.μ. του αγροκτήματος Ζυγού, Κοινότητας Διομήδειας Ν. Ξάνθης, το οποίο ήδη από το έτος 1948 χρησιμοποιείται ως διάδρομος προσγείωση αεροσκαφών». Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση όμως υπό έναν όρο: «Η παραχώρηση της παραπάνω έκτασης τελεί υπό τον όρο της ανάκλησης, σε περίπτωση που αλλάξει ο σκοπός για τον οποίο παραχωρείται» αναφέρει στην απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όχι απλά δεν ΠΡΕΠΕΙ αλλά και δεν ΜΠΟΡΕΙ να γίνει Παζάρι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο

Όπως φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα πρόκειται για την ίδια έκταση (σχεδιάγραμμα 578α17 ) που το υπουργείο συμφώνησε να παραχωρήσει στο δήμο Αβδήρων έναντι μισθώματος 250 ευρώ. Και ίσως να μην υπήρχε πρόβλημα αν ο δήμος Αβδήρων το χρησιμοποιούσε ως διάδρομο προσγείωσης …αεροσκαφών όπως για παράδειγμα η Αερολέσχη που έχει δράση στην περιοχή κι όχι για χώρο …προσγείωσης προϊόντων κάθε λογής! Σε κάθε περίπτωση η παραχώρηση προσκρούει σ’ αυτό τον όρο εκτός κι αν ληφθεί νέα απόφαση που τροποποιηθεί την ισχύουσα. Για το λόγο αυτό και σύμφωνα με όσα ισχύουν λαϊκή αγορά στο χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου όχι απλά δεν πρέπει να γίνει γιατί αντιδρούν οι έμποροι και οι επαγγελματίες της Ξάνθης που θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους αλλά γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να γίνει με απόφαση υπουργικού συμβουλίου!

Ο δήμος Αβδήρων έχασε το Πάρκο Κυκλοφορικής αγωγής – Απαγορεύεται η παραχώρηση του σε τρίτους

Ανάλογο ζήτημα αντιμετωπίζει κι ο δήμος Αβδήρων με το Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής (σχεδιάγραμμα 578α16 ) καθώς η αδράνεια τόσων χρόνων αλλά και οι τελευταίες ενέργειες να παραχωρηθεί σε διάφορους συλλόγους προσκρούουν σε απόφαση της Περιφέρειας ΑΜΘ με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου 2006 και  αφορά την απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας με θέμα: «Απόφαση παραχώρησης κοινόχρηστης έκτασης για κοινωφελή σκοπό (δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής) στον Δήμο Βιστονίδας. «Παραχωρούμε στον Δήμο Βιστονίδας δωρεάν και κατά χρήση για 20 χρόνια το με αριθμ. 578α16 κοινόχρηστο τεμάχιο εκτάσεως 23.000 τ.μ. διανομής τους 1930 αγροκτήματος Ζυγού, όπως αυτό αποτυπώνεται στο από 23 – 11 – 2005 συνημμένο απόσπασμα διαγράμματος της Τοπογραφικής Υπηρεσίας Ξάνθης για δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής. Η απόφαση αυτή θα ανακληθεί εάν εντός της τριετίας από την  ημερομηνία της έκδοσης της δεν έχει γίνει έναρξη του σκοπού παραχώρησης ή γίνει αλλαγή του σκοπού οπότε θα ακολουθήσει ανάκληση της απόφαση και η παραχωρημένη δημόσια έκταση επανέρχεται αυτοδίκαια στο αρχικό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Απαγορεύεται η πώληση ή διάθεση προς τρίτους της εκτάσεως αυτής από τον Δικαιούχο Δήμο».

Δεν το΄ξεραν δεν το ‘ ψαχναν;

Να υπενθυμίσουμε ότι το Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής λειτούργησε για ένα μόνο χρόνο και  έκτοτε δήμος το παραχώρησε σε ιδιώτη αφού ο Δήμος αντιμετώπιζε προβλήματα ως προς τη λειτουργία του. Ακολούθησε ένας κυκεώνας με δικαστήρια, αδειοδοτήσεις, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων κατασκευών ενώ τελικά ο χώρος εγκαταλείφτηκε και παραμελήθηκε. Τελευταία από τον νυν δήμαρχο Γ. Τσιτιρίδη έγιναν κάποιες ενέργειες να παραχωρηθεί σε συλλόγους (Πήγασος, Xanthi Runners) αλλά τουλάχιστον 2 χρόνια τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. Σύμφωνα όμως μ΄ αυτή την απόφαση αυτό απαγορεύεται και κανονικά αν ισχύει αυτή το πάρκο κυκλοφορικής αγωγής έφυγε από χρόνια από τα χέρια του δήμου και επανήλθε στο αρχικό ιδιοκτησιακό καθεστώς που είναι το υπουργείο Γεωργίας!

Γι αυτό και καθίσταται αναγκαίο οι υπηρεσίες πριν προβούν σε ενέργειες να ψάχνουν καλύτερα τις αποφάσεις και τα ΦΕΚ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …