Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Λογομαχία στο ΕΒΕ για το Παζάρι στον Ζυγό

Λογομαχία στο ΕΒΕ για το Παζάρι στον Ζυγό

0
eve-sep16

Βακιρτζής: «Δεν αντιδράσατε όταν ήρθε πολυκατάστημα…»

Μωραΐτης: «Θέλουμε επενδύσεις, δεν είμαστε Σοβιετική Ένωση… ούτε κάνουμε μικροπολιτική  με ντουντούκες…»

 

Προτροπή Μωραΐτη στα μέλη του ΕΒΕ Ξάνθης για συμβάσεις με την «Αυτοδιαχείριση» – Αποτροπή για πληρωμές στην ΑΕΠΙ

 

 

Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα καθώς και η απόφαση του δήμου Αβδήρων για τη λειτουργία λαϊκής αγοράς στον χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου στον Ν. Ζυγό, ήταν τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Για πρώτη φορά δε μετά τις εκλογές του ΕΒΕ Ξάνθης,  «έσπασε» η περίοδος χάριτος της αντιπολίτευσης προς την  νέα διοίκηση και προκλήθηκε έντονη λογομαχία κυρίως απ’ την πλευρά του προέδρου Στέλιου Μωραΐτη και τον επικεφαλής της παράταξης «Αντιμονοπωλιακή Αγωνιστική Συσπείρωση» κ. Ευάγγελο Βακιρτζή, επειδή εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς την θέση του προέδρου για την λειτουργία παζαριού, υπερασπιζόμενος τους μικροπωλητές που το ζητούν.

Προτροπή Μωραΐτη για συμβάσεις με την Αυτοδιαχείριση – Αποτροπή για πληρωμές στην ΑΕΠΙ

Για «ραγδαίες εξελίξεις» στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και των Οργανισμών Διαχείρισης,  έκανε λόγο ο κ. Μωραΐτης ενημερώνοντας το σώμα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΣΙΖΑΚ που διαχειρίζεται το παγκόσμιο ρεπερτόριο ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση που απηύθυνε με επιστολή του ο Πρόεδρος των Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Μίχαλος και πριν 10 μέρες έστειλε στην Αθήνα εκπροσώπους τους. Αυτοί είχαν επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σωματεία, ενώσεις δημιουργών, φορείς κ.λ.π. και την περασμένη Δευτέρα ενημέρωσαν τον κ. Μίχαλο ότι επέλεξαν να προσχωρήσουν στην «Αυτοδιαχείριση». Υπενθυμίζουμε πρόκειται για τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, πρόεδρος του οποίου είναι ο δημιουργός Γιάννης Γλέζος και έχει συνάψει συμφωνία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ως προς το αμοιβολόγιο των χρηστών. Όπως σημείωσε ο κ. Μωραΐτης μετά απ’ αυτή την προσχώρηση η Αυτοδιαχείριση πλέον κατείχε το 95%, ως φορέας διαχείρισης αφού έχουν προσχωρήσει και άλλα σωματεία όπως ΜΕΤΡΟΝ και ΣΟΜΣΕ ενώ απέμεινε μόνο ένα τμήμα του 450+ Άσμα. Κάλεσε δε τα μέλη του ΕΒΕ Ξάνθης να μπουν στη διαδικασία να υπογράψουν άμεσα συμβάσεις, τώρα που οι αμοιβές είναι σε χαμηλά επίπεδα καθώς το νέο αμοιβολόγιο ενδέχεται να αυξηθούν εφόσον θα αυξηθεί η ζήτηση. Επίσης τους συνέστησε να είναι προσεκτικοί και σε καμία περίπτωση να μην δεχτούν να πληρώσουν εισπράκτορες της ΑΕΠΙ καθώς η ΑΕΠΙ δεν υφίσταται πλέον.

Ο κ. Μωραΐτης, παράλληλα εξέφρασε την αντίθεση του με την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι δεν θα λειτουργήσει καθώς πρόκειται για έναν φορέα που έχει ρόλο και ελεγκτή και ελεγχόμενου και πως σύντομα θα προσβληθεί: Είναι μονόδρομος ο δρόμος του χαράξαμε με την Αυτοδιαχείριση. Είναι η μοναδική καθαρή λύση.  Θεωρώ ότι η προσπάθειά μας ήταν επιτυχημένη. Μετά από αγώνες χρόνων καταφέραμε να σπάσουμε το απόστημα της ΑΕΠΙ και να εξυγιάνουμε τον χώρο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας με σεβασμό στους δημιουργούς και στους χρήστες», κατέληξε ο  πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης που πρωτοστάτησε σ’ αυτό το θέμα πανελλαδικά.

Λογομαχία Μωραΐτη – Βακιρτζή για το Παζάρι στον Ζυγό

Κι ενώ στο θέμα αυτό δεν υπήρξε αντίλογος στο θέμα του Παζαριού εκφράστηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Αντιμονοπωλιακή Αγωνιστική Συσπείρωση» κ. Ευάγγελο Βακιρτζή, ο οποίος επεχείρησε να αντικρούσει την επιχειρηματολογία του κ. Μωραΐτη ότι το Παζάρι αυτό που είναι μόλις 2 χιλιόμετρα έξω από την Ξάνθη θα αποτελειώσει την αγορά της Ξάνθης. Μάλιστα ο κ. Μωραΐτης στηλίτευσε τη στάση του δήμου Αβδήρων να στήσει 5ο Παζάρι χωρίς να ζητήσει την άποψη των φορέων της Ξάνθης όπως το ΕΒΕ που εκπροσωπεί 5.500 επιχειρήσεις στεγασμένου εμπορίου: «Μπορεί να μην είναι υποχρεωτικό είναι όμως ηθικό», τόνισε ο κ. Μωραΐτης και ζήτησε από τα μέλη να παραστούν σύσσωμα στο επικείμενο δημοτικό συμβούλιο του Δ. Αβδήρων για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.   Απ’ την πλευρά του ο κ. Βακιρτζής υποστήριξε τις θέσεις των μικροπωλητών επισημαίνοντας πως το ΕΒΕ δεν αντέδρασε όταν άνοιξε ένα νέο πολυκατάστημα 200 τ.μ. στο ίδιο χώρο ξένης πολυεθνικής. Αυτό λειτούργησε ως «κόκκινο πανί» για τον κ. Μωραΐτη ο οποίος σε έντονο ύφος επέπληξε τον κ. Βακιρτζή λέγοντας ότι το Επιμελητήριο είναι υπέρ των επενδύσεων: «Δεν είμαστε στη Σοβιετική Ένωση ούτε κάνουμε μικροπολιτική με ντουντούκες! Εμείς ήμασταν αυτοί που αποτρέψαμε τα σχέδια της Αθωνικής που θα έσβηνε την αγορά της Ξάνθης», τόνισε ο κ. Μωραΐτης, εγκαλώντας ευθέως τον κ. Βακιρτζή ότι επιχειρεί πολιτική καπηλεία και ότι δεν σέβεται τις ψήφους των μελών του Επιμελητηρίου που τον εξέλεξαν για να προασπίζει τα συμφέροντά τους. Ο κ. Βακιρτζής προσπάθησε να απαντήσει όμως ο κ. Μωραΐτης εμφανώς οργισμένος του είπε ότι το Επιμελητήριο δεν είναι χώρος άσκησης κομματικών επιδιώξεων και του αφαίρεσε το λόγο εν μέσω έντασης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…