Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

0

Λίγο γέλιο
Ας γελάσουμε λίγο, ας πάρουμε μια ανάσα διαφορετική, ας απολαύσουμε τη στάση, το διάλειμμα κι ας κλείσουμε το μάτι στη ζωή. Το χρειαζόμαστε το γέλιο όλοι, καλοδεχούμενο αν είναι κι έξυπνο. Διαβάστε και είμαι βέβαιος ότι θα χαμογελάσετε. Η κυρία στη φίλη της: Εγώ τον άντρα τον θέλω αθλητικό τύπο και γυμναστή.  Να μου γυμνάζει στην κουζίνα τα… κατσαρολικά μου να μην σκουριάζουν.»
Πιστεύω να γέλασαν περισσότερο οι άντρες…
Γ.Δ.


Μια πρόταση
Στην πόλη της Ξάνθης κυρίως, οι θέσεις πάρκινγκ για ΑμΕΑ οριοθετούνται με τις γνωστές πινακίδες. Μόνο που στην πράξη αποδείχτηκε ότι οι πινακίδες δεν επαρκούν, όπως και τα σήματα για ν’αποτρέψουν κάποιους ανάγωγους και απολίτιστους στο να παρκάρουν το Ι.Χ. τους. Συμπολίτης λοιπόν που παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στην πόλη έκανε μια τολμηρή πρόταση την οποία και καταθέτουμε μήπως και λυθεί το πρόβλημα.
Προτείνει λοιπόν να βαφεί όλος ο χώρος του παραχωρηθέντος πάρκινγκ με έντονο μπλε χρώμα. Με χρωματισμένο το χώρο είναι αδύνατο να ισχυριστεί κάποιος γάιδαρος ότι δεν τον είδε.
Ιδού η πρόταση λοιπόν. Απλή, πρακτική και φθηνή.
Γ.Δ.


Είναι η διαφορά!
«Είναι δύσκολα τα πράγματα στον Έντυπο Τύπο, γιατί έχει περιοριστεί τραγικά ο αριθμός των αναγνωστών. Όταν σήμερα σε πανελλαδικό επίπεδο, η πρώτη εφημερίδα σε κυκλοφορία πουλάει 13.000 φύλλα και στο παρελθόν 250.000. Εξαίρεση αποτελεί ο Επαρχιακό Τύπος γιατί είναι άλλο το πνεύμα των ανθρώπων του επαρχιακού Τύπου». – Γιώργος Σγουράκης, κινηματογραφιστής, παραγωγός εκπομπών.
Συμφωνούμε απολύτως με την προσέγγιση του Γ. Σγουράκη, διότι οι άνθρωποι που εκδίδουν και εργάζονται στις επαρχιακές εφημερίδες διακατέχονται από άλλες, διαφορετικές αρχές και αξίες. Και βέβαια υπάρχει και κάτι άλλο. Τα άτομα στις κοινωνίες αυτές, τις επαρχιακές, γνωρίζονται και αυτό διατηρεί ζωντανούς κάποιους κανόνες ηθικής λειτουργίας. Τουλάχιστον.
Γ.Δ.


Ελεύθερος;
Να κι ένα νέο που υποψιάζομαι ότι δεν θα γνωρίζετε κι εσείς όπως κι εγώ που το έμαθα τελευταία. Λοιπόν ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλος έχει ήδη αποφυλακιστεί με το Νόμο 4322/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
-Σχόλιο;
-Ουδέν!!
Γ.Δ.


Το έγκλημα συνεχίζεται
Χρόνια πολλά τώρα το έγκλημα με τις δηλητηριασμένες φόλες συνεχίζεται. Πρόσφατο και μάλλον όχι τελευταίο κρούσμα στα Μάγγανα. Άγνωστος ιδιώτης βγήκε παγανιά και πέταξε φόλες για τα σκυλιά μάλλον σε ώρες που βγαίνουν τα φαντάσματα. Η ενέργειά του, δυστυχώς, είχε αποτέλεσμα. Ένα σκυλί έφαγε τη φόλα κι αφού πόνεσε και τυραννίστηκε, ξεψύχησε μπροστά στο Σχολείο. Τώρα καταλαβαίνετε το θέαμα για τους μικρούς μαθητές και το τι μήνυμα παίρνουν από τη δολοφονία αυτή.
Άραγε δεν θα συλληφθεί κάποτε κάποιος; Τι δικαιολογία θα έχει να πει για να δικαιολογήσει την πράξη του; Είμαι περίεργος να το ζήσω αυτό. Τον ξεπεσμό του ανθρώπου σε εγκληματία. Διότι έγκλημα είναι να αφαιρείς ζωή.  Είτε ανθρώπου είτε σκύλου. Θα προλάβουμε άραγε να ζήσουμε να έχει σταματήσει η βαρβαρότητα αυτή;
Γ.Δ.


Διαχείριση για προστασία
Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε το πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για το σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν διάφορα φυτά της περιοχής μας να εξαφανιστούν. Όπως παγίως συμβαίνει, αιτία είναι ο άνθρωπος και το κέρδος. Έτσι, κινδυνεύουν άμεσα με καταστροφή και εξαφάνιση το άγριο σπαράγγι, τα μανιτάρια, η ρίγανη και διάφορα βότανα.  Ο κίνδυνος της εξαφάνισής τους οφείλεται στην έλλειψη πλαισίου που να καθορίζει τις ποσότητες που συλλέγουν προς διάθεση. Αντ’ αυτού, ομάδες κατοίκων, τόσο εντόπιων, όσο και Βουλγάρων, επιπίπτουν στα φυτά αυτά και κυριολεκτικά τα θερίζουν, αγνοώντας ή αδιαφορώντας εάν θα εξαφανιστούν.
Πριν χρόνια είχαμε το φαινόμενο της υπεραλίευσης των ποταμών με αποτέλεσμα τα ψάρια τελικά να εξαφανιστούν. Για την προστασία της πέστροφας και άλλων ειδών τέθηκαν απαγορεύσεις χρονικών περιόδων και κάπως η κατάσταση άρχισε να διορθώνεται. Τώρα ο κίνδυνος είναι η Χλωρίδα. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, σε λίγα χρόνια θα ψάχνουμε τη ρίγανη και μια σειρά άλλων τοπικών ειδών που χιλιάδες χρόνια βρίσκονται στην οροσειρά της Ροδόπης.
-Κίνδυνος εν όψει λοιπόν, και επείγει η λήψη μέτρων.
Γ.Δ.


Το κυκλοφοριακό κι εμείς
Χρόνιο το πρόβλημα του κυκλοφοριακού στην πόλη μας. Έχουν γίνει κυκλοφοριακές μελέτες, σχεδιασμοί αρκετοί, όσα φανάρια μπουν ή καταργηθούν, είναι προφανές ότι η λύση θα δοθεί μόνον από μας, τους πολίτες. Αν εμείς οι οδηγοί παρκάρουμε σε διπλή σειρά τις ώρες αιχμής σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, αυτομάτως κλείνουμε τη μία λωρίδα κυκλοφορίας και εντείνουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Άρα, πρέπει ν ‘ αλλάζουμε τις κακές συνήθειες. Να κατανοήσουμε πως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με ποιότητα ζωής δεν μπορεί να έχει παρκαρισμένα οχήματα οπουδήποτε. Δεν μπορεί να έχει σταθμευμένα δίκυκλα όπου γουστάρει ο οδηγός, κυρίως δε πάνω σε πεζοδρόμια. Και βέβαια, οφείλουμε ΟΛΟΙ να σεβόμαστε τον Κ.Ο.Κ., τον οδηγό, τον ποδηλάτη, τον πεζό. Κι αυτά, διότι μέχρι τώρα άλλα βλέπουμε να συμβαίνουν στους δρόμους της πόλης μας…
Γ.Δ.


Καλοκαιράκι;
Να προτρέξουμε; Ας το κάνουμε λοιπόν ευκαιρίας δοθείσης με τις υψηλές θερμοκρασίες των ημερών. Βιώνουμε μια ζεστή Άνοιξη που θυμίζει καλοκαιράκι κι αυτό έχει προβληματίσει αρκετούς για το πιθανό πολύ ζεστό καλοκαίρι φέτος. Που δίνει δείγματα από τώρα, παρότι μας μένει ακόμη ο Μάιος ως ανοιξιάτικος μήνας.
Να λοιπόν ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής που έχει διαφοροποιήσει κάπως τις εποχές. Ήδη τα νεαρά αγόρια και κορίτσια έβαλαν τα ελαφρά μπλουζάκια τους, τα αναψυκτήρια αποκτούν τους πρώτους πελάτες τους ολημερίς, ενώ τα παραθαλάσσια μπαρ ετοιμάζονται με ταχύτατους ρυθμούς να φιλοξενήσουν τους λουόμενους.
Όλα σηματοδοτούν το Καλοκαίρι λοιπόν.
Γ.Δ.


25 κρούσματα ιλαράς στο Δροσερό
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Ξάνθης. Τον τελευταίο καιρό έχουν καταγραφεί 25 κρούσματα ιλαράς στο Δροσερό. Το νοσοκομείο Ξάνθης έχει ενημερώσει το ΚΕΛΠΝΟ. Η έξαρση της ιλαράς ειδικά στην περιοχή του Δροσερού οφείλεται κατά κανόνα στο γεγονός ότι εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν καταγραφεί καταστάσεις επιδείνωσης της νόσου ωστόσο είναι κάτι που προβληματίζει και προκαλεί ανησυχία το ενδεχόμενο εξάπλωσης.
Ίσως θα πρέπει να ενημερωθεί ο πληθυσμός από τις αρμόδιες αρχές σ’ ότι αφορά τα  μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου.
Μ.Ξ.


Ζεϊμπέκ VS Ντούμος
Για 4 εβδομάδες είναι κλειστά τα νηπιαγωγεία της Γλαύκης, Πάχνης εκεί όπου εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα του ΙΕΠ που προβλέπει και 2ο διαμεσολαβητή. Είναι γνωστό ότι με την παρέμβαση αυτή είναι αντίθετη και την «πολεμά» η ΔΟΕ αλλά και ο Διδασκαλικός σύλλογος Ξάνθης. Σε «αντίποινα» ο βουλευτής Ξάνθης κ. Χ. Ζεϊμπέκ «επιτίθεται» με ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης κατά του προέδρου της της ΔΑΚΕ – ΔΟΕ Ξάνθης κ. Δημήτρη Ντούμο σημειώνοντας: « Τυγχάνει ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός να διδάσκει σε χωριό όπου εφαρμόζεται η πιλοτική παρέμβαση, ενώ ήταν ο ίδιος που ενημέρωσε τους γονείς για πρώτη φορά σχετικά με το πρόγραμμα. Παράλληλα διδάσκει και ο ίδιος σε μειονοτικό σχολείο, εκφράζοντας όμως απόψεις κατά της μειονοτικής εκπαίδευσης. Τώρα καταλαβαίνω, λοιπόν, γιατί δεν εκσυγχρονίζεται η μειονοτική εκπαίδευση. Πρόεδρε , αν διαφωνείς με την μειονοτική εκπαίδευση τότε τι δουλειά έχεις σε μειονοτικό σχολείο, όταν μπορείς να επιλέξεις το δημόσιο σχολείο; Περίμενα να ακούσω από σας εκπαιδευτικά επιχειρήματα και όχι πολιτικά». Ο κ. Ζεϊμπέκ καταλήγει εκφράζοντας μια απορία: «μήπως οι απεργοί καλύπτονται και οικονομικά»;
Στο θέμα έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως με το τελευταίο μας ρεπορτάζ: «Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έχει γίνει πολιτικό πρόβλημα»
Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν λύνεται το πρόβλημα με κλειστά τα νηπιαγωγεία.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 5 Απριλίου 2025

Πρώτα οι άνθρωποι Τάδε έφη Τοψίδης και πιστεύω πως κανένας λογικός και έξυπνος άνθρωπος δε…